網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問我見到佢寫住:

2011-03-05 02:49:00广州市 离开处理中心,发往HKHKGL

咁係咪代表今日一定送唔到來我家要星期一先收到貨喇?

水晶宮

最快都要星期一

大宅

O O O, THX

男爵府

咦?! 我都係同一日bor...不過就唔係凌晨...早你幾個鐘~ 唔知係咪EMS星期日休息呢...5號開始就跳到7號, 6號(sunday)就無左消息, 你收到貨了嗎?

2011-03-05 22:06:00 广州市 离开处理中心,发往香港
2011-03-07 08:41:00 中国香港 九龙 到达处理中心,来自中国
2011-03-07 08:57:00 中国香港 九龙 海关放行

大宅

回覆 4# rabbitzkt 的文章

我仲未收到,今日又冇人在家收貨,打香港郵局熱線又線路繁忙,都唔知點,確認收費時間又差不多到,唉我第一次淘寶,好心急呀!!

子爵府

You can check the status here:

http://app3.hongkongpost.com/CGI/mt/c_enquiry.jsp

Moreover, if you are not at home, they will give you a card, you can phone the number on the card to make appointment for 2nd delivery.

男爵府

我收到喇~~你都收到了嗎??
我無試過打去郵局呀...因為以前都用過EMS...佢地唔會好似其他快遞咁黎之前打去你手機架, 以我自己經驗就係佢派開信時派埋比你的,係個郵差叔叔黎; 如果屋企無人就可能會派第2次...亦有試過只派一次但屋企無人, 以為會派第2次但就見到有張通知卡係信箱度...要自己行去搬貨呀...如果D野多都幾重架! ><"

原帖由 showhappydiary 於 7-3-2011 14:57 發表
我仲未收到,今日又冇人在家收貨,打香港郵局熱線又線路繁忙,都唔知點,確認收費時間又差不多到,唉我第一次淘寶,好心急呀!!

大宅

我仲未收到呀,用以上朋友仔俾既LINK見到佢寫"
日期 # 地點 派遞狀況
2011年3月7日 香港 已抵達,並在處理中。
2011年3月7日 香港 已抵達派遞局,並在處理中。
2011年3月7日 香港 處理中。

跟住之後有一句話:
未能成功派遞。 2011年3月7日
唔知係咪指郵差叔叔派過但冇人收呢?
但我又唔見佢放低張卡叫我去拎呀~~~

男爵府

畀面勳章

佢係咁架, 佢唔係派左, 係份件去到個個郵局, 但係個日已經派左信之後份件先去到既話, 佢都係寫未能派送成功, 會聽日先到你到架~

原帖由 showhappydiary 於 11-3-7 21:20 發表
我仲未收到呀,用以上朋友仔俾既LINK見到佢寫"
日期 # 地點 派遞狀況
2011年3月7日 香港 已抵達,並在處理中。
2011年3月7日 香港 已抵達派遞局,並在處理中。
2011年3月7日 香港 處理中。

跟住之後有一句話:
未能成 ...

大宅

回覆 9# happywah 的文章

哈哈,咁即係如冇意外我可以明天收到啦~~~YEAH YEAH YEAH, 唔知D物品會唔會同買家D圖差唔多呢~~~好緊張好緊張呀~~~

子爵府

這個是技術問題, 因時效規定, "次日递" 要在發香港第2天下午內派遞.

為防犯例, 只要派過你不在家, 郵差就可以disclaim 他的 時效責仼了.

一般都入"未能成功派遞" 免自找問題

伯爵府

我覺得"未能成功派遞" , 係指郵差有來過, 但無人開門收件.
因為我平日用掛號係咁既意思.

大宅

好多謝大家幫忙,媽媽打俾我話幫我收到了,希望今次第一次既淘寶物品令我會有驚喜啦

男爵府

原帖由 Chamo 於 8-3-2011 13:02 發表
我覺得"未能成功派遞" , 係指郵差有來過, 但無人開門收件.
因為我平日用掛號係咁既意思.

我都係咁認為呀...因我試過(EMS同掛號都試過)tracking果度睇到"未能成功派遞", 咁當日屋企無人無計....第二日佢派番件...傾談中話前一日黎過但無人應門

大宅

好野,已全部收到貨了,全部貨品都好正,我諗我真係會愛上淘寶了~~~

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

hi all~~~
我都係新手用淘寶未耐,不過之前都係朋友介紹用波仔,佢果度我用左幾次都係[今發明至]真係幾快,不過次次都要去京廣自取,依家就來生就試左用ems,都好快,2日就到左啦.
不過有d野想問伽.由於一直見你地用ems都話好耐而且仲話有郵差call左之來,不過果日果個郵差來到左之call我,當時我帶左女女去sir滑梯,叫佢等我一陣,佢幾乎都唔肯話俾低郵卡要我自己拎喎,我梗係唔俾佢走啦,大住個肚仲要抱住女女快步走返來10分鐘佢都好似唔耐煩喎.
我想問係唔係可要要求佢再派呢?定係多數你地都去郵局拎?仲有我係住唐3樓(2/f)佢地會唔會派上來伽?thx

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

大宅

回覆 16# fly2happy 的文章

但ems好似唔會預先打俾我地架wor,你那個係咪ems來ga?

子爵府

原帖由 fly2happy 於 11-3-8 22:36 發表
hi all~~~
我都係新手用淘寶未耐,不過之前都係朋友介紹用波仔,佢果度我用左幾次都係[今發明至]真係幾快,不過次次都要去京廣自取,依家就來生就試左用ems,都好快,2日就到左啦.
不過有d野想問伽.由於一直見你地用ems都 ...

可要要求佢再派, just call the phone number on the card to make appoint for 再派.

EMS, SF, DHL, FEDEX, UPS 唐樓免費會上樓.

其他公司每層~50元

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 TamaCat 於 11-3-9 20:13 發表

可要要求佢再派, just call the phone number on the card to make appoint for 再派.

EMS, SF, DHL, FEDEX, UPS 唐樓免費會上樓.

其他公司每層~50元

THANKS~~~ 甘我就放心d啦~~~

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

別墅

好媽媽勳章

想問問各位,如果賣家用ems發去集運樹,但我check ems條link,但見不到個流程,問賣家是否已發貨,佢又話係,想知是否賣家昆我?還是ems要第二天先有個流程呢?

首頁

尾頁

跳至