烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

買了大包的金燕子, 請問怎樣才能保持它不易死?

放格存放, 要否先將它用多個密實袋仔,分很多小份後, 再放密實盒?

或是可以一個密實裟裝晒, 就咁放冰格??每次用匙取出用量....,咁樣 會唔會易潮嫁?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔使咁煩啦, 成包放入密實盒, 然後放入雪櫃普通格就得啦. 可用成年都無事ga.

原帖由 lilian11 於 11-3-17 17:14 發表

放格存放, 要否先將它用多個密實袋仔,分很多小份後, 再放密實盒?

或是可以一個密實裟裝晒, 就咁放冰格??每次用匙取出用量....,咁樣 會唔會易潮嫁? ...

珍珠宮

畀面勳章

我用個細樽倒一樽, 放普通格平時用
剩低d用個密實盒放冰格

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆 3# dincat 的文章

盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

我倒d落樽仔度. 剩下的在原裝袋用膠紙封翻開口. 全部都放係冰格度. 用左年幾都無變. 其實包yeast已過了expiry date幾個月了. 昨天用時仍發得很好.

大宅

我都係用密實袋放係雪櫃,咁耐以嚟都無嘢!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dincat 於 11-3-17 17:39 發表
我用個細樽倒一樽, 放普通格平時用
剩低d用個密實盒放冰格

如果個細樽的用晒, 咁原先剩低放冰格的, 可唔可以又取少部份再入樽後放下格(普通格)?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 lilian11 於 11-3-17 23:02 發表

如果個細樽的用晒, 咁原先剩低放冰格的, 可唔可以又取少部份再入樽後放下格(普通格)?

上格下格好混亂, 因為我個雪柜冰格在下面

yes, 細樽用晒, 又refill
總之有排都未用果d要放冰格

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 lilian11 於 11-3-17 17:14 發表

或是可以一個密實裟裝晒, 就咁放冰格??每次用匙取出用量....,咁樣 會唔會易潮嫁? ...

我連密實袋都無用, 開頭就淨係用個衣夾夾住個開口就放入冰格, 用到咁上下個袋開始有空位先用條封口的膠捧LOCK住放入冰格,我每次都係用量匙直接係個袋度"畢"出嚟, 我嗰包都用咗大半年, 都無事

珊瑚宮

我成包入冰格,用就畢.再入番拉連袋.成一年仲好生猛.
玩具萬歲!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我用普通盒放係冰格

首頁

尾頁

跳至