跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我生完六個月番工之後,
一直都想唔餵人奶,一來好少,
根本係過口癮,不過到宜家都未戒,
多數試左奶咀先,唔得先比佢。
不過有時好累就比佢等自己可以快d有得訓。

男爵府

mr/ms@yuenBb 發表於 11-3-28 15:35
稀同杰都試過, 都係唔食, 就連糊仔都唔食,
尋日試過佢只係食大人飯, 面包同蕃薯...不過蕃薯粥唔食...真 ...

試下食D蓉先囉, 食慣左可能就肯食粥, 唯有慢慢試啦

男爵府

mr/ms@yuenBb 發表於 11-3-28 15:46
大女果時因為怕佢太瘦就比佢食住黎訓, 點知越食佢越痴身,
一定要啜住先肯訓, 要到2歲先介到, 果時真係好 ...

死喇, 我好似陷入緊呢個困境

男爵府

Lovely_Babybaby 發表於 11-3-28 17:00
我生完六個月番工之後,
一直都想唔餵人奶,一來好少,
根本係過口癮,不過到宜家都未戒,

係呀, 有時如果唔比佢, 同佢堅持, 又會嘈醒屋企人, 自己又好攰無得訓

男爵府

回覆 寶寶龍 的帖子

七個月全人奶
好滿足

4個月開始時用人奶開米糊
佢知道係媽媽奶會食架
之後慢慢+ 份量
再+味道

而家7個月
3AM 媽媽奶(一直戒吾到夜奶,B仔同我地訓,半夜一醒就要啜住先肯訓)
6AM 媽媽奶
9AM媽媽奶米糊
1PM 媽媽奶
5PM粥仔(肉+甘荀)
7.30PM一湯(8安)+水果 (2片橙/0.5奇異果)
8:30PM 魚肉 (手掌大既魚會食哂一邊魚尾既肉)
10PM 媽媽奶

餐與餐之間飲水/湯/水果

別墅

認識瑞士牛牛第二回

I pump 3 times a day and pumped 16 oz in total so can eat for 2 meals, but after going for tour in Thailand which I pumped only morning & night, now milk supply dropped. During lunch at work only pump 2.5 oz, want to give up pumping during lunch time, save to bring so many things for pumping & weather will get warmer, no good to take milk here and there.

侯爵府

畀面勳章

我想問下你地開糊仔用人奶定奶粉?
因我用人奶開bb唔肯食
平時飲奶人奶同奶粉都肯飲...

大宅

環保接龍勳章

回覆 寶寶龍 的帖子

係呀, 我想堅持, 不過我老公受唔到BB喊, 隻B 喊到忟會扯耳仔,老公就會起身氹佢同佢玩........配合唔到我嘅做法

大宅

環保接龍勳章

回覆 faifaiwong 的帖子

我係用人奶開糊仔GA
你BB係唔係唔接受個質地或者個匙? 唔關個味道事 ?

大宅

我都係餵緊全人奶, bb 現在食4餐奶1餐糊仔~
問想下其他人奶媽媽你地bb d 便便點架?
以前只食人奶時, bb d 便便好好, 一d都唔硬, 但係加o左一餐糊仔之後, bb d 便便就差了, 試過幾次呵到喊晒咁.....唉唉
我已經有額外比水bb飲架啦~~

popeyemom  我的小小分享,我也是8月全人奶媽,希望幫到你:
http://nutritionmama.blogspot.com/2011/03/blog-post_4496.html  發表於 11-4-6 10:18

複式洋房

畀面勳章

我個b一向都係全人奶(埋身)加一餐A+奶粉,啲便便都好watery,自從+食solid food之後,啲便便就好似咖喱米糊仔咁嘅樣!

侯爵府

畀面勳章

回覆 john_baby 的帖子

每朝一篤, 都係似咖哩咁, 你個b柯出黎係咩樣架?比較硬身d?

複式洋房

我係半PUMP媽媽, 依家只餵到兩餐奶, 不過體重就不斷狂跌...仲瘦過婚前..

卵磷脂係咩?邊到有得買?

侯爵府

畀面勳章

卵磷脂有幫通乳線, 藥房或者維他命產品專門店有得賣

男爵府

hhi_mama 發表於 11-4-6 21:33
我係半PUMP媽媽, 依家只餵到兩餐奶, 不過體重就不斷狂跌...仲瘦過婚前..

卵磷脂係咩?邊到有得買?

羨慕你呀!! 我一日都係餵得兩三餐, 但已比開初個陣肥返好多喇

侯爵府

畀面勳章

唉~~~阿仔食極都係咁奀, 難度要放棄人奶,見人地d bb 埋身餵到bb肥肥白白, 唔通pump媽真的咁差><

大宅

faifaiwong 發表於 11-4-12 03:46
唉~~~阿仔食極都係咁奀, 難度要放棄人奶,見人地d bb 埋身餵到bb肥肥白白, 唔通pump媽真的咁差> ...

我亞女係埋身食都好奀,吾肥架 !!佢好大食所以好早加副食俾佢,但都係吾肥,最緊要健健康康就得啦 !!!

大宅

亞仔埋身食2 餐, 通常食15 分鐘就yuk 身yuk 世唔專心, 除非佢好眼瞓才乖乖, 但最近也很少食清了.

晚上又要補樽, 體重還可

侯爵府

畀面勳章

我個仔都食得幾密,
奶->粥->奶->粥->奶/糊->奶->夜奶
大約飲5-7安, 粥大半碗,全人奶其中一餐奶粉, 我次次都pump清,但係都仲係10%線...
我都唔想同人比, 但係別人成日話我個仔好奀, 似得6個月size見到另一個b, 細佢一個月但size大兩個碼(人奶b),
我就覺得自己好失敗

大宅

回覆 faifaiwong 的帖子

我都係全PUMP奶架, 亞囝都唔係好重, 生長都係得30, 6個月佢得16.5磅,而家食粥仔重左少少, 我覺得唔好同人比, 只係健健康康就夠啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至