跳至

首頁

尾頁

複式洋房

faifaiwong 發表於 11-4-12 03:46
唉~~~阿仔食極都係咁奀, 難度要放棄人奶,見人地d bb 埋身餵到bb肥肥白白, 唔通pump媽真的咁差> ...

唔怕~~我家碗碗都勁細細粒...宜家都無15磅....全埋身~~

大宅

faifaiwong 發表於 11-4-14 22:47
我個仔都食得幾密,
奶->粥->奶->粥->奶/糊->奶->夜奶
大約飲5-7安, 粥大半碗,全人奶其中一餐奶粉, 我次次都 ...

我亞囡都係食得咁密,由出世到6m都係10號線咋,可能訓吾耐吾長肉囉,但見佢好食得又痾得好健康,唯有希望1yr時有進步啦 !

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

回覆 faifaiwong 的帖子

最初食糊仔用人奶開,但好水囉,佢又唔太鍾意食咁,跟住只係用水開,佢又好LIKE,因為好似飯味

男爵府

返工果時, 亞女就食”儲糧“, 因為放工返屋企就先泵定2支, 而係屋企嘅日子就埋身餵, 而家開始出牙(已經下面2只生咗一半咁高), 有試過咬到流血, 就只係餵另一邊, 罵完之後, 佢又好識聽咁無再咬, 至再餵番

大宅

回覆 MavisNg 的帖子

好勁呀~ 自從阿囡5個月大時出牙時已無埋身啦!!
家下都好懷念埋身果隻感覺~ 唔知可唔可以 train 番呢?!

男爵府

回覆 john_baby 的帖子

停咗嘅唔會再谷奶架啦

大宅

我都係全埋身,大既餵到兩歲,你個細既都應該會係。

別墅

My baby is now near 9 months. As i need to work when baby 7months, now i only keep to feed baby in the morning 7:00am and night time-8:00pm and 11:pm. No time to pump out milk during lunch time.

侯爵府

畀面勳章

餵左就黎9個月啦~~~大家如油呀!

大宅

still pumping, but drop alot la

複式洋房

回覆 MavisNg 的帖子

我同你差唔多, 返工時pump兩次,作為第二日的儲備, 早上7點埋身餵, 晚上10點半埋身餵, 阿女好LIKE 食人奶,
但阿女唔係好食糊仔同粥仔>< , 每次餵佢都食成個鐘先食得小半碗, 仲煩緊點餵好, 人奶雖好, 但佢就快9個月, 都仲食唔到一餐全糊仔/粥仔...

男爵府

我起身埋身食完, 就先泵一次至出門口, 而亞女就會等我出門口後, 食一餐粥, 玩一陣就瞓, 瞓醒11-12點左右, 又會同佢玩一陣再食粥, 呢2餐就比佢食半碗-大半碗, 而到佢食完粥, 沖完涼一陣就食奶, 泵出嚟re-heat果只人奶, 佢瞓咗陣, 起身就食生果/ 餅+果汁, 玩到7點幾就食粥, 臨瞓前就埋身食人奶

男爵府

回覆 屹耳 的帖子

嘗試比d蕃薯/ 冬瓜等甜甜地嘅粥佢試先, 可以就再加牛肉/ 雞肉等, 有時我都煲三文魚比佢, 換多d味比佢, 小食又可以加d白麵包, 等佢唔洗太悶, 唔肯食嘛

大宅

阿仔晚上10點最后一餐埋身食完, 平時都可以補人奶食樽多100ml, 最近唔肯食樽, 激死

大宅

我都係返工就泵, 放假就全埋身. 初初都OK, 但最近好似減產了!
因全人奶, BB出街食奶粉就不太想要..... 希望可食到1YR多...

大宅

我都係返工就泵, 放假就全埋身. 初初都OK, 但最近好似減產了!
因全人奶, BB出街食奶粉就不太想要: 希望可食到1YR多...

大宅

因全人奶, BB出街食奶粉就不太想要. 希望可食到1YR多...

大宅

因全人奶, BB出街食奶粉就不太想要. 希望可食到1YR多.

大宅

因全人奶, BB出街食奶粉就不太想要. 希望可食到1YR多.

大宅

首頁

尾頁

跳至