自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無相睇下咁呀?

水晶宮

同埋佢毁咗容,D手指又唔得,坦白講就算行得走得,都睇怕無工可以俾到佢做,,,邊有公司有工作可以就到以上呢D殘缺?

同埋佢之前都講到,佢未出事前都係做sales,試問佢樣搞成咁,仲有無sales工仲肯請佢拋頭露面?就算唔介意個樣,都要靠對手做野,要執貨又執唔到,要佢打字收銀又唔得,寫字都有問題...仲有咩工可以請佢做呢?如有,倒不如直接揾佢介紹份工佢做,等佢自力更生,唔駛下下愁無錢生活同整容而日日嘈啦.

sasa0208  做hotline cs囉  發表於 11-3-31 08:32
funnycat  叫阿陳打本比佢,開間小0教室,專教大6女人點搶人老公,同教dC6點瞞住老婆同29出埠偷食,一定客似雲來!  發表於 11-3-31 01:19
sonic04  最中肯....讚同...  發表於 11-3-31 00:32
_candy_  原來點評係咁用既,haha  發表於 11-3-31 00:27
_candy_  agree  發表於 11-3-31 00:27

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 11-3-31 00:25
同埋佢毁咗容,D手指又唔得,坦白講就算行得走得,都睇怕無工可以俾到佢做,,,邊有公司有工作可以就到以上呢D殘 ...

_candy_ 原來點評係咁用既,haha 發表於 3 分鐘前

^^我都係今日至識用佢咋!之前真的唔知係咩功能黎~~~哈哈!!!XDXDXD

子爵府

好媽媽勳章

心靈先係佢最需要的賠償,,,

禁止訪問

水晶宮

babybaby0802 發表於 11-3-31 00:33
心靈先係佢最需要的賠償,,,

同意,嗰時剛出事時,有個探員都講番,頭頭見易小玲嗰幾日(錄口供?),都係見易小玲情緒好波動,好激動咁喊,個探員本身係基督徒,所以次次都讀主禱文俾易小玲聽,易小玲每次聽完都會平伏落黎穩定番....到依家都見佢要成日見精神科醫生去醫抑鬱同心理創傷,我都好同情佢,實情佢最需要既真係心靈上既醫治...如果佢信主就好喇...至少嗰刻佢都好願意去聽個探員讀聖經俾佢聽.

babybaby0802  說得對,就算陪1世用唔完$$比佢,都未必安撫到佢的心靈@@  發表於 11-3-31 00:47

子爵府

畀面勳章

開頭我都好同情佢哋,但當日日見到佢哋喊晒口博同情,我真係好難有同理心。

講心靈傷害,我諗呢件事裡面,最慘的係唔係應該係梁太,點解唔見梁太走出來話賠得少賠唔夠呢?陳生份意外都賠咗幾十萬畀佢,現在佢哋話旅遊保賠得少,講真旅旅遊保只係保d好基本嘢,如果覺得賠償不足,點解佢哋唔買d更全面的保險呢?do姐都有講啦!

香港都有好多傷殘人仕,比易小姐更慘的都有,但人哋一樣可以自食其力,但易小姐只係識怨天尤人想人幫。咁不如佢直接拎綜援咪仲好,點解要日日出來扮可憐。咁請問佢博乜呢?

acpurples  乜易小姐真係連基本生活都好有問題咩?  發表於 11-3-31 20:02
funnycat  直接拎綜援?太少錢啦!滿足唔到佢嘅貪念!  發表於 11-3-31 01:23
~仔仔媽咪~  再者每個人背景個性諗法表達方式都唔同,更無可能相提並論,梁太經濟無問題仍可以生活,但易小姐真係生活都成問題,佢嘈唔代表佢唔啱或無佢道理囉.  發表於 11-3-31 01:20
~仔仔媽咪~  慘呢家野無得咁樣黎比較同衡量囉...如果話梁太慘過易小姐,而全世界D傷殘仲慘過佢同梁太,係咪代表梁太都唔值得可憐?咁世上有好多野總比傷殘更慘囉  發表於 11-3-31 01:15

翡翠宮

對呢個2奶已經極之反感~搞散人家庭~

話我涼薄都好~

我如果係開公司~我一定唔會請佢

funnycat  Agree!  發表於 11-3-31 01:24
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

子爵府

畀面勳章

我唔係要找呢個世上最可憐的人,拎梁太比係因為佢哋有同一經歷。

男爵府

易小姐上電視叫我地'理'依家我話保險公司賠償合理.

Ivy.cheung  無法, 唔包就係唔包. 唔係話令到公眾關注, 就可以賠到 ~  發表於 11-3-31 17:02
macy04  我都認為合理  發表於 11-3-31 09:54
kapomama  點評我就識~hahaha  發表於 11-3-31 02:00

男爵府

好媽媽勳章

由始至終, 都係

公爵府

醒目開學勳章

唔係想像中咁嚴重nothing:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

翡翠宮

畀面勳章

其實都冇我想像中咁嚴重..
都應該係睇錢字頭嫁喇..

珍珠宮

大廚勳章

我都唔知點形容佢兩公婆...每次見到佢地感覺好複雜...唔知點形容...

佢地兩個攪成而家咁,無工作能力,單睇呢件事佢地好可憐.但點解佢地會係果個時間果個地點一齊出現呢? 呢個似乎唔係巧合,而係一個結果.我唔係話佢抵死,而只係覺得成件事係冥冥之中有安排.

其實我明白大家講咩.同一個團一同生還的人(有d失去親人,例如汪氏小姐弟,"fu"太,梁太),都好傷心,但點解嘈得最厲害係佢地呢? 唔通其他劫後餘生的人心靈無受傷? 又或者無失去家庭經濟支柱? 陳生嘅原配心靈又有無受傷呢? 我同意錢不能彌補佢地心靈創傷,但佢地而家為錢而大吵大鬧亦係另一個事實,就係因為佢嘈得太犀利令大家都注意到.既然事情已經不能回頭,如果佢地focus响"能夠返到香港,與自己所愛的人團聚,自己個BB唔駛做孤兒,係不幸之中嘅大幸"咁又會唔會開心D?

其他生還團友而家係點我唔知,但我真係好欣賞梁太.同樣劫後餘生,心靈受創傷,仲要無咗兩個女同老公,得返Jason同佢相依為命,Jason仲要重傷,肯定將來都會有一定程度的傷殘(我有家人腦部受傷,變成傷殘,要照顧佢地一生一世,所以我好清楚係咩一回事),可見佢地將來的路都非常難行(我好相信佢作為mami,見到Jason受傷仲傷心過自己受傷).但梁太無半句怨言,還說:"兩個女而家成為天使,飛來飛去",就係呢種懂得感恩+不怨天尤人的信諗,令她能堅強支持下去.

點解一樣的經歷,會有不一樣的反應?值得深思.

要做到好似梁太咁"括"達並不容易,希望佢地(陳&易)能夠藉著信仰,能夠對人生有新的體會並讓心靈康復過來吧.

acpurples  完全同意  發表於 11-3-31 20:04
可樂~  你講得好好!  發表於 11-3-31 08:36
juicy媽  梁太真係好堅強, 同令人佩服!  發表於 11-3-31 08:18
funnycat  Agree!!!  發表於 11-3-31 07:46

男爵府

回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

佢以前好似係知客黎架....
其實傷殘定義...好似同手腳有關的..好似我姑奶坐輪椅有小兒麻痺証都係1/2傷殘咋...
佢只可以要求心靈創傷既賠償而唔係傷殘賠償...

。。。。。。。。。。。

大宅

cmmcbb 發表於 11-3-30 23:34
要食野...食到
要飲野...飲到
要講野....都講...

「永久傷殘」指永遠不能復原o既傷殘,但判傷呢種事係有好大灰色地帶的。然而跟據之前外國幾單換面手術前o既訪談,頭部(尤其面部)骨骼變形引致o既問題真係唔少,搵唔到工同埋嚇倒小朋友造成病人心理創傷係常見的,我相信呢啲野保險唔會包。
不忘六四。

珍珠宮

大宅

翻查資料,易小玲毀容、失去手指、喪失聽力、牙齒被打到只剩八顆,其中失去手指同喪失聽力比較有可能會合乎傷殘定義,但係唔係永久就唔識分了。
不忘六四。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我無追佢單野喇, 其實佢想點呢? 
佢其實係咪真係29?  有命番來都算執番身彩囉。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

畀面勳章

佢真係好煩!

首頁

尾頁

跳至