自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

面皮厚倒呢.......
為左d保險金,要露埋個樣出黎嚇人,博人同情,你睇個29為左$乜都做得出

funnycat  真係好服佢, 完全不知何謂羞恥!  發表於 11-3-31 07:50

大宅

依家只係得佢嘈, 個男人呢? 死咗去邊? 我覺得係條C6擺佈佢咁做, 想甩難, 等佢R到$, 就撇! 呢D男人, 只係貪圖美色, 睇佢點對個元配, 就知佢係一個無道義嘅人!

edea  陳生早幾個星期仲有陪住易小姐出鏡喔. 其實佢點都係死, 撐唔撐易小姐都一樣會俾人鬧. 佢已經恨錯難返.  發表於 11-3-31 09:02

伯爵府

回覆 sonic04 的帖子

保險公司跟條文賠錢都好公道......唔可話人地無信譽
雖然佢個樣有d怪, 但我接受到, 至於佢成日話以前自己好靚, 講真好一般, 而且佢除口罩只係最後一擊, 都係一個'錢'字

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我認為旅遊保險, 主要賠償都係所講要處理緊急醫療, 運送, 行李遺失咁呢d情況, 若果牽涉到傷亡果d, 又真係好應該要另外再買人壽保險!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

babybaby0802 發表於 11-3-31 00:33
心靈先係佢最需要的賠償,,,

係囉......但係咪要告菲律賓政府呀

041810537  首先要知道係邊個支搶射中佢,然後又要知道邊個負責,仲要睇下菲律賓有無呢條例。就係因為太麻煩先執著於永久傷殘吧...  發表於 11-3-31 08:44

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

佢執返條命都要感恩啦 ....
好少人會好似佢咁死裡逃生都仲咁多怨言 ...

水晶宮

佢講黎講去都係話扣唔到胸圍,佢可能每日扣胸圍既次數多過食飯+去厠所,咁既工,得一種姐!真係慘,"永久失去工作能力":;pppp:

SY  :)  發表於 11-3-31 11:12
onon2000  我諗做果種工,應該唔洗著胸圍  發表於 11-3-31 09:52

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

之前都有d同情佢, 依家就

水晶宮

sasa@uk 發表於 11-3-31 06:16

個議員講得啱又夠中肯,其實保險公司嗰D細則真係要夠清析清楚唔可以咁含糊囉!

我以前都做過保險公司秘書,查實好知佢地呢D細則或SALES賣份保險俾客時,都唔知係有意定無意地講到份保單D細節野好唔清楚,可圈可點,賣嗰時梗係講到份單如何天下無敵,但到人地真係賠大單野時就有好多野拗囉!所以我都同意個議員所講,保險公司真係要認真檢討下呢方面既野,至少買嗰個買時清清楚楚,白紙黑字,到出事要賠時唔駛再拗囉.呢樣係真.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

毁左容囉. 咁係慘d.

但又唔係永久傷殘喎. 咁保險唔包, 又好正常喎~
抑或.....講嘢唔正, 算唔算永久傷殘??

041810537  傷殘有分永久同暫時。可矯正屬暫時。  發表於 11-3-31 09:50

男爵府

回覆 kyky媽媽 的帖子

傷殘都可以工作... 蘇樺偉(見圖),香港田徑項目傷健運動員,他曾參加傷殘人士奧運會、傷殘人士世界田徑錦標賽等運動比賽,奪得多面獎牌,目前是男子100米及200米傷殘人士世界紀錄保持者,更被香港的媒體喻為「神奇小子」。蘇樺偉天生患有痙攣及弱聽,出生自一個收入中等的香港家庭。因時而痙攣加上家中地方擠迫的關係,蘇樺偉睡覺時腿會不知不自覺地踢到家人

蘇樺偉自1996年首次參加傷殘人士奧運會至2004年已連續三屆奪金而回。2007年,蘇樺偉在日本殘疾人士田徑錦標賽分別以12.15秒及24秒75打破自己所保持的男子100米世界紀錄(T36級)及200米世界紀錄(T36級)。「在比賽的時候,我腦中一片空白,只要可以跑,我就很快樂。」蘇樺偉說起跑步的時候,總是喜上眉梢。可惜,蘇樺偉在北京殘奧會男子100米(T36級別)決賽中只得銅牌,但他仍贏得在場觀眾的熱烈歡呼聲。

男爵府

蔡 國 權 車 禍 傷 腦 妻 代 索 償

蔡 國 權 兩 年 前 獲 「 再 生 會 傑 出 生 命 大 獎 」 。

(星島日報報道)歌手蔡國權於○二年乘搭友人的四驅車由廣東雲浮返港,四驅車疑「爆胎」失控翻側,蔡連同兩名乘客被拋出車外,另外四人連同四驅車跌入水庫中,導致兩人不治。腦部嚴重受損的蔡國權由妻子入稟向涉案司機索償,案件昨在高院開審。蔡一方指意外因司機超速所致,司機反指蔡國權未佩戴安全帶。

現年五十六歲的蔡國權就八年前的車禍向涉案司機索償,昨先爭議賠償責任問題;蔡昨未有到庭。蔡國權一方指,因司機疏忽導致意外,事發的高速公路時速上限為每小時一百二十公里,涉案四驅車當時時速為一百一十一公里,但蔡指以車上載有多名乘客,當時的車速仍是太快。意外後,蔡國權腦部嚴重受創,患有老人癡呆和柏金遜症。此外,

蔡國權一方指,司機已向受傷事主家人賠償四十多萬元。

蔡妻余達卿作供稱,意外發生時她身處美國,四天後返港立刻到廣東東莞虎門探望丈夫,當時丈夫仍在深切治療部。蔡國權胞弟曾表示,有內地的公安稱根據經驗,當時車速達一百六十公里。

涉案答辯人兼案中司機、從事麵粉進出口的陳華顯供稱,○二年十一月十二日下午,他駕駛四驅車從廣東雲浮返港,車上有六名乘客,蔡國權坐在第二排中間位置。他強調出發前曾檢查車胎,以及提醒搭客繫上安全帶,但蔡等多名乘客都未有佩戴。

當四驅車駛至廣深高速公路,沿中綫行駛時突然「爆胎」,車身向左轉,陳試圖控制車輛但未成功,四驅車左搖右擺,最終翻側。陳在車禍後暈倒,醒來時整部車已跌入水中,鎖骨骨裂的陳離開車廂浮出水面。

內地公安後來透露車上三人被拋出車外,另外四人連車跌入水中,意外因右邊後面車胎「爆胎」所致,意外令兩人死亡。陳在內地被控駕駛不當,但後獲撤銷起訴。

蔡國權為創作歌手,於八一年加入樂壇,以《童年》一曲嶄露頭角,《不應再猶豫》、《不裝飾你的夢》都是其代表作,他為徐小鳳所寫的《順流逆流》奪得香港十大中文金曲最佳填詞獎。他於九十年代移居加拿大,原打算於○三年復出,卻不幸遇上車禍,○六年時多位藝人為他舉行演唱會,籌得一百六十多萬醫療費。努力求醫的蔡於兩年前獲頒「再生會傑出生命大獎」。案件編號:高院傷亡入稟一○一九──二○○五。

伯爵府

好媽媽勳章

好似無muc人同情佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

maywei 發表於 11-3-31 09:34
好似無muc人同情佢

你同情

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

要露個樣出黎都要好有勇氣,錢嘅威力真係大!

sowu1  好大架~~~咩都做得出~  發表於 11-3-31 10:17

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

比我想像中好
其實佢好勇敢啦
都比人見個容貌
起碼以後唔駛再戴口罩咁辛苦

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

比我相像中差, 個口好細...但唔算永久傷殘, 我個個月死慳死底買份意外保, 目的為保障家人...曉行曉走真係要感恩!

既然可以恩恤死者, 其實都可以恩恤埋傷者..十萬都好ar.

男爵府

有冇相可以放上黎睇下??? thanks

子爵府

畀面勳章

佢無非都係為錢,佢舖排咗咁耐,做咁多大龍鳳,先上到"一仔"封面(雜誌拎到獨家,一定畀咗唔少錢佢),係菲律賓我好相信佢係心靈受到重創,但到今時今日,見到佢咁,我覺得佢係"錢"途受創囉!

首頁

尾頁

跳至