自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Wtf

Wtf

珍珠宮

畀面勳章

方方媽媽 發表於 11-3-31 13:19
既然已經分開,人地點做,關其他人咩事呢?
如果說人地大攪係可笑,
一班無關事既人係人地背後講人,可笑不可笑? ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有問題咩? 我只會登佢高興!

最討厭d三姑六婆喺人後面竊竊私語

子爵府

最緊要佢兩個開心

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

結婚...我諗無人會想到自己有一日會離婚,一段婚姻點解失敗我諗只有當事人先知,唔好講話朋友就算屋企人都未必知個真相,舊年我大伯同佢個大6老婆離婚,各人心中都認定係個女既出面勾佬,因為個女既成日都話大伯無$,後來有次大伯個女返黎渡假,佢個女食食吓飯(唔記得我地當時講緊咩話題),佢個女忽然爆出黎爸爸有次飲醉酒打爛晒屋企D野,之後仲趕左佢同媽咪出街(果時係半夜)。

個個都只會講自己好同啱既野架出黎,2個人一齊當中佢地係點生活,外人根本唔會知道,除非你同佢地同一屋簷下或者係住係佢隔離,否則千其唔好下任何定論,依家離婚後2人都搵到另一半咪好囉,作為男方/女方既朋友都想佢地開開心心生活落去,唔通要佢地成一對怨偶互相仇恨對方好咩。

男爵府

2018復活節勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

冇所謂

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

侯爵府

醒目開學勳章

若女方係嫁第2次既, 我個人覺得男方擺酒(若佢係第一次結婚)ok無問題, 但女家就唔好擺啦, 我思想守舊, 覺得嫁2次唔係幾好睇. 唔想做家長既要面對咁多親戚朋友既眼光. 同時亦覺得..... 唔想要人地d親戚朋友做咁多次人情!! 派帖時人地問: 你女離左婚咩? 或 你女唔係結左婚咩? 呢d問題一定係做父母既面對架啦, 我唔想我父母要答呢d野, 更唔想我d仔女要我答呢d野.

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最緊要係當事人點諗
或者男家都唔想咁,但個新郎想都冇計

我姐夫做攝影師,佢有個客結第3次婚了,都一樣大搞mouth:
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

別墅

回覆 happypiano 的帖子

希望大家唔係覺得我馬後炮~
其實我都有你呢種感覺~

雖然我知大家之前覺得我好衰~拿人地喜事話人地可笑
但我自己所見所聞(加我有出席佢第1次婚禮), 我自己覺得婚禮攪得無限大, 演變做一場鬧劇咁~
由其是....你自己有過一次經歷!
當然有d人話冇所謂~~~

唉~我唔識講~~我知每個人諗法都冇可能同我一樣~
如果係我~我諗第2次婚禮寧願簽隻字, 祈望段婚姻長久同美滿~~多過一個盛大婚禮~~

w_y  盛大婚禮同長唔長久, 唔係太大關係. 幾多豪門婚禮擺幾日, 結果咪又要離婚.  發表於 11-4-1 10:19

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

既然離左婚 , 人地點攪人地既事 .

別墅

回覆 dada~0w0~ 的帖子

謝謝你~ 最後都明我係朋友立場~~

我之前覺得被你針對亦打得太長太激~希望你都唔好介意~
大家都係交流下討論下~~

我明白你朋友個故事~
而我(加我地圍內朋友), 可能你地覺得多事~朋友都未出聲我地係到講乜~不過或者三五成群有乜好講~大家都係講大家係fb見到既野~~~
但作為朋友就係咁~會戥佢可惜~ 但絕無妒忌佢~~~!
你問我祝唔祝福~我當然未必會祝賀ex wife, 我只會祝福我既朋友~同依家個伴可以好好~~!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

水晶宮

我有個auntie,做小生意,有D錢,離婚多年,兩個仔都十幾廿歲.
前幾年嫁第二次,擺酒果晚,著晒晚裝大攪.
有人會係佢背後笑話佢,貼錢嫁,老公真係”老工”(老+打工仔).
我覺得,只要佢地覺得幸福,就足夠.
世上多了相依相偎的一對,好過寂寂寞寞的兩個.
只有祝福!

別墅

回覆 dada~0w0~ 的帖子

謝謝你分享左你個故事~

我都講我d事俾你知~點解我對婚禮/婚姻好重~ (純自己個人分享)

我依家同連個老公前~
我對上個ex 同我一齊幾年, 個時年輕乜都擺晒上網, 日日打blog, facebook~
由一齊~到佢同我求婚, 到攪婚禮~

不過婚禮攪左第1步~安排影相~
佢就有第2個我地散左~

之後我除左自己意志消沈之外~
當然要面對一眾blog友朋友好友親戚同事上司下屬~
當然我知佢地係關心我~但個時真係好差~

雖然結唔成婚~唔算經歷婚姻失敗~但對我都好大打擊~
我都有責怪自己~點解將婚禮咁兒戲~
我自己覺得自己係一場鬧劇添呀!!!

直到遇到我依家呢個老公
係好彩, 或者好命~ 由拍拖到結婚都好順利囉~
不過我自己唔多唔少都有陰影~
記得同依家個老公攪婚禮, 我同佢講乜都唔鋪張架~
當然最尾乜都有做足~~同一般婚宴冇異~

所以我好珍惜自己可以擁有到既野~
有時幸福會曬走~~

呢個係我自己個人經歷咋~

dada~0w0~  OH~~~明白你, 以前唔好諗la, e+幸福, 以後幸福就夠la~ ^^  發表於 11-4-1 15:06

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我比較憎brad pitt 同 angelina。咁多年後仲話brad pitt未離婚就撻著,真係當之前個老婆死嘅。

佢哋係公眾人物,仲喺全世界面前落前妻面,係咪衰啲先?
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

首頁

尾頁

跳至