嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...89

尾頁

禁止訪問

大宅

畀面勳章

Maykhera

治療師有冇解釋點解會差咗?

大宅

BRAT 發表於 11-4-15 10:23
小兒前日做完測試。原來有好多嘢敏感同有重金属。我想因為我同太太都有敏感問題而都遺傳他。個治療師同我們 ...

咩原因會有重金属? 同埋有重金属會有咩影響?

大宅

回覆 Einet2009 的帖子

yes ar...可能出番毒素之類....佢都keep往打比我問情況....奈何無D疹冇小到..反而多咗..以前冇嘅現在都有.....但出快咗...穿水結蕉幾個鐘...見晒...可能我bb係超級勁野啦!!

別墅

其實有無人知道係咩原理? 有副作用嗎? 佢哋俾bb飲嘅又係咩水呢? 我bb快4個月何做嗎? 因我bb都有濕疹真係好心痛, 幾乎日日以淚洗面 姐姐話bb作晚一個鍾醒一次 ........ 好down .......

生物共振真的ok 嗎?

大宅

畀面勳章

Maykhera

我治療師話,最理想係一次治療最多只可做三個敏感原。
咁治療師有冇同你講,佢今次同佢做那幾樣?
例如,上次我個囡做咗小麥、dust mites。我個囡呢兩樣野最勁,所以每次去佢都有改善(敏感指數低咗但低得比較慢)。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=50403199&ptid=3804467

大宅

畀面勳章

回 jassc2006

我同樓主都係差唔多時間開始做生物共振,都係做咗第四次左右,暫時未知有冇效。我個囡嘅濕疹醫生話係嚴重,但就冇樓主個仔咁嚴重。我個囡主要係對好多野敏感,最敏感係dust mites。
我囡個醫生直頭要開最勁果隻類固醇俾佢,要是我同佢搽類固醇好似搽太陽油咁成隻手腳同佢搽。而佢塊面就好似人生苔蘚咁,好得人勁,樓主都睇過我囡張相。
之前有幾位媽媽話試過一個療程之後,濕疹冇再發,所以都想試下,因為唔洗食藥又唔痛,係無創嘅,咪試下,最多係金錢損失。
我囡做完第四次後,過咗三日,佢手腳啲濕疹已經退到得返少少印,而塊面都有進步。我治療師話照情況睇可能做多三四次就可以做完。
共振係咩原理,我唔識喎,你可以去搵下,我搵到一個網頁略略有講。
http://big5.39kf.com/cooperate/q ... -01-13-628872.shtml

大宅

畀面勳章

jassc2006
其實濕疹初期係好多時係manage得唔好而做成。例如唔介口(食牛奶),保濕功夫做得唔夠,保濕膏含化學物質、香料,沖涼用soap product,沖完涼冇即時保油,等等,你試下所有基本野先啦。
四個月咁細個,有時搽返啲好保濕膏,飲低敏奶粉或轉飲豆奶就會好返。保濕膏我推薦 Physiogel, very good

別墅

Einet2009 你好, 其實我姨生仔大約6個月都有濕疹直到早年幾(現在約8歲)先好返, 我家姐當然有帶佢睇西及中醫啦, 最終佢睇咗一個博愛醫院嘅中醫好返, 我唔知係咁(Q) 定係我家姐搬咗由清水灣->tko or 因為佢大個咗, 我都有同我bb去睇呢個中醫, 食咗3.5日藥佢無好到都無差咗(但同時用緊類固醇), 不過後來search到甘草含類固醇就即停咗. 我bb最初塊面先, 睇咗醫生塗緊類固醇數天便連身都有, 我最初用vaseline, 之後見佢個身有就即刻轉晒qv bail oil + qv cream + p ai cream + 轉飲雅培豆奶, 長期開冷氣, 早兩日仲開始開放濕機, 我差不多2/3 日就用完一枝 p ai cream, 我媽同家姐話我crazy ...... 我已經唔知仲有咩可以做, 希望共振 ok

別墅

I saw but difficult to understand http://big5.39kf.com/cooperate/q ... -01-13-628872.shtml

大宅

回覆 Einet2009 的帖子

我個仔好多敏感...最勁係麥, 念朱菌, 腸菌, 重金屬, 糖.....士多啤梨...波才.......
係呀...治療師每次針對某幾樣.....但因我個仔"勁"多菌又出唔晒....現在食益生菌加今星期發生勁,所以做了2次treatment...
你左幾泛treatment之後....雖然冇你bb咁多improvement..但有D轉變...
但大便確係又靚又好.......每日2次...黃色好fresh...
而且發既過程短了....由以前要用上幾日( 起疹-出紅点-變水泡-穿水-結蕉-脫皮), 現可1日睇晒.....
但發得勁過以前, 但快黎快謝.....
仲有要勁食水才排毒........

大宅

畀面勳章

jassc2006
我個治療師講,好多對小麥敏感嘅小朋友都會對霉菌敏感,我個囡就係其中一個。佢對霉菌勁敏感,爆燈。而霉菌/真菌唔單止可能係腸道滋生,繼而令小朋友引發濕疹(多數在面上),而霉菌仲可以在空氣中浮,在浴室更常見,而冷氣、放濕機都係霉菌溫床好地方。
我唔係話你小朋友都對霉菌敏感,但有可能。
解決方法,如果驗大便證實腸壁有真菌,可吃益生菌,但唔係根治。要可能用西藥。但根治辦法係做共振另到小朋友唔再對呢隻菌產生敏感。
唔知啦,係治療師講,我個囡仲係治療當中。

大宅

畀面勳章

Maykhera
睇來你可能要比多啲時間。我個囡都對重金屬好敏感,其實佢都好多野敏感。但有好多野佢唔會食,例如牛奶、蛋、小麥、蕃茄、士多啤利、所以佢唔食呢啲就冇事。但有啲野就冇得避,例如塵蟎、霉菌真菌、體內已積累的重金屬。所以就算佢介清口,保濕好,就算搽類固醇,佢依然係咁嚴重,因為係體內積累,加上有啲環境因素係避無可避的。
我唸你仔仔都一樣,佢只係比我囡更嚴重。真係要多飲清水排毒。

別墅

Einet2009: 其實我有想可否加D SALT OR 加1/2 滴漂白水係放濕機, 噴1:99嘅漂白水係冷氣機嘅格塵網, 可以嗎? 我家姐俾咗支噴塵蟎嘅嘢我唔知有無用呢?

大宅

畀面勳章

jassc2006
唔知呢,你可以試下,但會唔會塞部機呢?同埋都未知佢係唔係對霉敏感。香港天氣潮濕,其實度度都有霉

別墅

Einet2009/Maykhera:

你哋做生物共震做成點呀? 我bb剛剛用了第5日類固醇於面, 手骹同頸似乎受到控制, 不過佢背部都仲好(鞋), 我之前勁同佢塗cream 後來發覺生咗d 紅色一點點好似暗瘡嘅嘢我就問我家姐, 佢話我用得太多cream 攪到佢毛孔塞咗, 我即刻又轉qv lotion 先好 d ..... 你哋bb有無好d 呀?

大宅

畀面勳章

回覆 jassc2006 的帖子

我個囡唔錯呀,幾好。好有進步。
你用類固醇五日咁多呀?唔怕反彈咩?反彈仲慘呀。

別墅

吓會反彈咩? 咩唔係就算好d 都搽多 1/2 日咩?

大宅

畀面勳章

回覆 jassc2006 的帖子

我嘅意思係,搽咁多類固醇會搽到純咗,之後會番發,而且番發會越來越勁(反彈)。最後,呢隻類固醇唔再有效,要搽勁啲嘅,永無止境。

別墅

oh my god 點算好呀但係我個bb都未好得晒

首頁
34567...89

尾頁

跳至