自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

在商言商,亦都唔可以怪佢地,因為佢的確係投放左資源,可能佢地之前都有搵正苦問過會唔會有變,冇就加碼。如果唔出聲,佢浪費左嘅錢咪又係落番用者身上,都會比人插。

今次確係正苦後知後覺,只係識頭痛醫頭,腳痛醫腳......
- 內地孕婦湧入唔係突然發生,點解要等到醫護公開聲明先做野? 佢哋呢幾年同醫管局唔通真係冇提過呢個問題?
- 市民都有一直反影會有一連串嘅社會問題,正苦又有聽咩? 而家都只係因為醫護發動晒,先提到NICU,學校/社福未有人企出嚟出聲咪又係冇反應

香港.... 已經唔再係果個我長大嘅同一個家啦

男爵府

回覆 cathyor 的帖子

好呀, 呢個建議好呀, 等de 私院收大6婆gum 高利潤低風險呀拿

伯爵府

Stone2007 發表於 11-4-4 12:03
私家醫院聯會主席劉國霖在港台節目表示,現時私家醫院已經投放足夠資源,接收4萬多個內地孕婦來港生產,配 ...

就係呢啲利字當頭嘅私家醫生係咁鼓吹啲大6人嚟生!

同埋我覺得佢大隻講囉! 就算係私家醫院, 我絕對唔覺得佢地有預留任何配額比本地孕婦喎! 邊個比錢佢就比床位邊個...佢地條數就係咁簡單! 誇張啲講而家生仔真係要未懷孕先BOOK床位交訂金! 而家真係好早就要我地去交哂訂金, 如果唔係就冇床位...真係連搵邊個醫生接生都未確定已經要BOOK好哂醫院床位!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

佢地d資源點解又無放在NICU?下下要政府執手尾.政府直情唔收內地孕婦,同埋CUT左佢地居留權,睇下佢地仲黎唔黎.

mrsjimmy  我都好想知點解 d 有問題 bb 要掉過去政府 NICU, 講到私家醫院投放咁多資源, 唔通冇 NICU 咩....  發表於 11-4-4 15:10
lalababe520  認同  發表於 11-4-4 14:28

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Agree

大宅

But..this doctor doesn't take any 大6 case. He only takes Hong Kong old patient's referral cases. He is Kimbee's doctor. His response is really based other private O&G and private hospital to talk , this is really govt's fault,後知後覺. The best solution should be "no birth certificate" for the babies, which both parent are not HK citizen.

大宅

我有個friend, 佢係今年1月初係沙田某間私院生bb, 出世之後, 發現個bb的臍帶發炎, 肚臍周圍都紅紅腫腫, 要抽血種菌, 佢地兩公婆都認為係育嬰房的護士處理得唔好, 當我個friend要出院, 佢地要個bb繼續住, 要食抗生素, 以為好小事, 但佢地見個bb的紅腫開始退, 就要佢地接返屋企, 只開抗生素比佢地帶返屋企繼續餵bb食, 回到家之後兩三日, bb的肚臍再腫起來, 而且紅都上心口, 個肚臍仲有野流, 我個friend已經有兩個小朋友, 呢個係第三個, 佢已經依足醫生吩咐去照顧bb, 眼見情況越來越惡劣, 於是帶bb返醫院, 去到醫院, 醫院同佢地講個種菌報告出左, 在bb血裡面種到兩種超級惡菌, 好難攪, 個醫生居然說寫封信比佢地去威院睇急症, 佢地無位收個bb
佢地於是立即去威院的急症室, 交埋封信比護士, 佢地以為可以立即見醫生, 但佢地足足等左10多小時, 都無醫生睇下個初生bb, 另一個friend見唔對路, 立即幫佢找個勁的私家醫生, 勁的醫生係電話度聽完個bb的情況之後, 叫佢地立即去法x醫院, 本來法x醫院唔肯收, 話無床位, 個勁的醫生係法x醫院有地位, 要佢地一定要比個bb床位出來, 我個friend的bb先有醫院收, 個勁的醫生幫個bb檢查完之後, 話如果再拖落去, 可能救唔到
最後, 係法x醫院住在好多日, 真係等個bb好返先出院

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 CALVEN 的帖子

咪係囉, 所以講果D說話果個人真係XYZ@$##@

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

:;pppp::;pppp:

香港既資源係咪真係咁足夠, 有冇數據支持先?

大宅

kathylo 發表於 11-4-4 14:19
我有個friend, 佢係今年1月初係沙田某間私院生bb, 出世之後, 發現個bb的臍帶發炎, 肚臍周圍都紅紅腫腫, 要 ...

Very poor...

大宅

到時內地孕婦生出來既bb有乜事
又冇錢係唔係私家醫院包底呀?
唔好求政府 政府冇咁多資源,
長遠供書教學 , 住屋等...
這麼多的問題邊個負責, 不知所謂 :;pppp:

同那些政棍一樣只看眼前利益已係到費up
香港已經完了

子爵府

kapomama 發表於 11-4-4 12:14
你老.....

#e!#$#%#%#@%$%

X2~

首頁

尾頁

跳至