自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

潘高壽 我有行內朋友,都好似你咁講 !唉.

咁我都係議事論事啫。 有好多嘢, 唔係你同情佢就會去做, 因為一開左個先例,以後會好長手尾。 一無得賠,告上法庭,呢個就會成為一個案例, 保險公司一定唔會用‘賠償’的名義賠比佢架。

潘高壽  所以我咪話”人道”咁比好似好 d 囉,唔係賠果隻囉 !  發表於 11-4-5 22:17

瑪瑙宮

大廚勳章

54heima 發表於 11-4-5 22:08
將心比心,如果自己買份保險索償時卻遇到保險公司咬文嚼字巧言令色情何以堪 ...

我就係咁諗囉 .... 我絕對無心幫2349的....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

美亞已推出新賠償方案,為易小玲與陳國柱成立50萬元基金,易小玲佔30萬,陳國柱
佔$20萬,基金分2年,每月支付2人生活費與醫療費,以旅遊保黎講已合理有凸。陳
國柱要徵詢律師意見。

如果要睇埋2人關係背景,成件事太情緒化,應理性單睇佢地買呢份旅遊保單是否履行
合約精神,如果要求賠償數目超出合約所訂範圍,我同樣覺得將件事情緒化,唔尊重
合約精神。

希望快d解決件事。

bbcool  聽新聞佢地不滿意個賠償方案  發表於 11-4-6 00:07
潘高壽  好 ! 估唔到呢到都有 d 咁理性既人 !  發表於 11-4-5 22:17

王國長老

王國長老

54heima 發表於 11-4-5 22:08
將心比心,如果自己買份保險索償時卻遇到保險公司咬文嚼字巧言令色情何以堪 ...

妳寫得好文雅但最後四字真係好打動我內心....

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

好媽媽勳章

支持應該陪$

男爵府

件事其實係咪以佢嘅消費者權益做出發點多過佢係二奶。

我覺得佢係二奶又好三奶又好,如果佢投保時填嘅資料正確,唔應該影響佢應有權益。

王國長老

王國長老

SandyKL 發表於 11-4-5 22:13
美亞已推出新賠償方案,為易小玲與陳國柱成立50萬元基金,易小玲佔30萬,陳國柱
佔$20萬,基金分2年,每月 ...

呢個方案我覺得都OK. 只係同另一個TOPIC覺得唔應該妥協係有相反意見. 但無損我對小玲太太既尊重, 一向佢寫既野都好有正義感.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

SandyKL 發表於 11-4-5 22:13
佔$20萬,基金分2年,每月 ...

多謝你 POST 呢段新聞出嚟。
呢樣正正就係我想表達的,保險公司一定唔會‘賠償’比佢囉。 而家保險公司肯成立‘基金’,已算人致意盡。

我唔明佢地仲想要咩? 佢地係咪真係對保險的認識咁低,以為真係買左一份保險就可以養你成世? 根本保險係唔會包心靈創傷架喎。

戲如人生  佢想要賠多D LAW=.=  發表於 11-4-6 01:34
seaheart88  我都覺得呢個方案幾好呀 , 起碼呢2年都慢慢渡過 .  發表於 11-4-5 22:20

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

o

潘高壽  講得岩 !  發表於 11-4-5 22:26
麟媽媽  呢d 咪係恩恤處理囉!  發表於 11-4-5 22:19
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

行有行規,我都認同,如果保險公司係賠超過保單上列明嘅賠償我唔唔覺得會係開先例喎,就算以後有人以呢件事同保險公司打官司,相信勝算都不太大,除非果條友好似易小姐咁遇到咁不幸嘅事,況且呢d都係保險公司嘅事,又唔係用到我地納稅人d錢,希望大家都唔好對人唔對事,同埋就算係第3者又好,情婦又好,人地當中家事都唔係你同我了解,好一句係第3者就判人死刑,妄下判斷對其他人好唔公平的

戲如人生  因為咁样..可能保險公司會加價...最終咪投保GE人要俾多D保費掛? 咁到時就係大圍GE事了=.=  發表於 11-4-6 01:36
麟媽媽  我都唔知死有撐過易小姐,好在無比人追住鬧啫!  發表於 11-4-5 22:30
潘高壽  我尋日就係好似你咁講既意思,即刻比人罵到飛起 !  發表於 11-4-5 22:27
未經本人許可, 不得轉載

王國長老

王國長老

siulili 發表於 11-4-5 21:57
sorry, 不支持。

我無覆另一TOPIC, 但睇完你的見解,都說服唔到我喎。 係人買保險都會睇內容,有咩係包, ...

在商言商, 或者係有佢道理, 但咁賺錢法, 真係要過到自己過到人.

係意外就唔賠, 真係好無良, 一百個人買保險, 有幾多個真係遇到咁大單野丫, 保險公司賺到豬頭咁, 我真係好多時好能夠理解大力大力既論調.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都支持!

琥珀宮

siulili 發表於 11-4-5 22:17
多謝你 POST 呢段新聞出嚟。
呢樣正正就係我想表達的,保險公司一定唔會‘賠償’比佢囉。 而家保險公司肯 ...

唔好客氣!我都覺得呢個賠償方案合理,呢個方案應該諮詢過律師之後所
得出結果,合情合理。

王國長老

王國長老

Lulu皇后 發表於 11-4-5 22:19
行有行規,我都認同,如果保險公司係賠超過保單上列明嘅賠償我唔唔覺得會係開先例喎,就算以後有人以呢件事同 ...

"又唔係用到我地納稅人d錢,希望大家都唔好對人唔對事"

agree, 我諗佢如果拎綜緩就真係聽俾人鬧, 到時真係用納稅人既錢.

戲如人生  因為咁样..可能保險公司會加價...最終咪投保GE人要俾多D保費掛? 咁到時就係大圍GE事了=.=  發表於 11-4-6 01:37

瑪瑙宮

大廚勳章

edea 發表於 11-4-5 22:20
在商言商, 或者係有佢道理, 但咁賺錢法, 真係要過到自己過到人.

係意外就唔賠, 真係好無良, 一百個人買 ...

100 個人去旅遊買保險 , 又有幾多個人會了解晒內文?
我明白自己係應該有責任買之前了解 , 但好多時幫旅行社買 , 10個入去報團買埋保險, 真係10個都無解釋過...

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

edea 發表於 11-4-5 22:20

係意外就唔賠, 真係好無良, 一百個人買 ...

保險一向都係咁玩架啦,一定係保險公司WIN架,你買份保險話就話保到你終老,但其實佢有好多細條款在內, 有某D項目係有MAX架,你CLAIM左幾次後就唔包架啦。 所以越了解保險的人就越唔信保險。

珍珠宮

好媽媽勳章

支持
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

琥珀宮

edea 發表於 11-4-5 22:15
呢個方案我覺得都OK. 只係同另一個TOPIC覺得唔應該妥協係有相反意見. 但無損我對小玲太太既尊重, 一向佢 ...

大家有唔同觀點好普遍,只要對事不對人,我覺得冇問題。我都唔認同
有某d媽咪將易小玲背景與保險賠償掛勾,對當事人唔公平。總之我覺
得實事實辦,係最好處事方式。

王國長老

王國長老

siulili 發表於 11-4-5 22:24
保險一向都係咁玩架啦,一定係保險公司WIN架,你買份保險話就話保到你終老,但其實佢有好多細條款在內, ...

大力大力同ernestchow

(兩位唔好鬧我)

佢地睇透左所以會唔鼓勵大家買保險, 十保九騙.

麟媽媽  保險即買即C 就最抵囉!(啋~啋~啋~)  發表於 11-4-5 22:35

水晶宮

我覺得應該賠 但係在於公司形象 公關立場…
賠左呢單 唔代表其他都要賠 因為所有都係case by case
但係呢單搞到咁大 為左公司image 賠都好應該 
咁其他客會有個好印象……似係間有良心既公司。

同情佢既情況
我唔知究竟賠幾多先夠佢醫好
俾著我 真係寧願死 條路咁長 又有個仔 連自己都睇唔到 仲有無數個手術黎緊 都唔知點算

首頁
12345...17

尾頁

跳至