自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

大宅

跟本D人係混為一談!29同保險唔可以一齊講,我都認為保險公司唔應該賠!,因為人地有人地0既條款,如果可以"著"情處理,其實又洗咩條款?EDEA我不嬲都支持你,不過今次我又不同意,可能你將同情心放埋落去,其實所有人覺得賠比佢就好啦..因為佢真係好慘丫嘛,但唔賠比佢都唔可以話保險公司衰!人地係公事公辦
打下牙較.過下日晨.網絡世界.無需認真!

大宅

講到咁!?
第日大吉利是整多單, 會否出現以下場面...

hi-jacker大哥, 大姐,
求你, 一係整瓜我, 香港政府會恩恤, 養大我 D 仔女, 仲供書教學, 包埋住添!
或;
求你, 一係整到我斷手斷腳, 四肢不全, 順應保險公司的條文要求, 唔係冇得賠, 生不如死架, 陰功!

hi-jacker心諗, 你班香港人真煩! 或者, 望佢地專 kidnap 保險從業員?

別墅

回覆 siulili 的帖子

十分認同, 保險公司係怕開咗先例, 咁好多以前同現在的case, 會被人引用例子, 到時訴訟多到難以想像, 呢個同佢係咩身份, 咩人, 咩國藉, 完全無關, 冷血d講, 只係同條款有關!!

大宅

先例?
咁, 點解要香港納稅人幫手夾錢,
由政府出風頭做恩恤,
""養大其中死者 D 仔女, 仲供書教學, 包埋住添!""

理由呢? 點解要恩恤, 唔怕以後有相同要求?
點解唔要兩位小朋友食自己或向保險公司索賠, 如有買保險的話!?

註: 本人係讚成的, 只係以事論事.

伯爵府

side1side 發表於 11-4-6 00:27
先例?
咁, 點解要香港納稅人幫手夾錢,
由政府出風頭做恩恤,

so it is 恩恤, not 賠償!
你有無搞清楚? 而家人地保險公司都比‘基金’啦,舊錢可能仲大過真係‘賠’比佢呀!

而且政府係對公民有責任,而且今次事件,政府係當中有一個好重要的角色,所以佢‘恩恤’一對小朋友, 係無人反對架,但保險公司‘原則上’與易小姐只有一份保險合約的責任。

算罷啦,講到口水乾都係一樣!

我重申, 賠唔賠我都無損失,我亦唔會阻人發達,亦都同情佢將來要FACE的困難, 但有時D嘢係議事論事,要放入咁多感情落去, 就自已都捐D錢比佢, 唔好只駡保險公司? 點解保險公司要‘額外’比多D佢呀? 慷他人之慨!

大宅

有好多野真係唔可以睇表面.

有好多贊成要賠既 bk mami, 以為反對賠既係因為佢地身份, 我就撇開佢地身份, 只想理性討論, 想問認為應該賠既, 咩原因呢?

我認為唔賠既原因係,
1. 有醫生證明佢地康復進展良好, 不是永久傷殘, 咁保險點去賠呢?
2. 保險應該唔會走去針對佢 2 個架, 點解冇其他受害者投訴呢?

希望有贊成賠既 BK 會員可以答吓以上 2 個問題你地既意見, 比我多 d 分析理據, 只想理性討論.

大宅

SO, 恩恤, 係咪納稅人的錢?
如係, 當時問過納稅人未?
定係佢打算由佢自己私人荷包拎錢出來? 所以唔使問?
納稅人的錢=佢自己的錢? 可以想咁就咁?

"基金", MPF 的方式嗎?

你有無搞清楚? 而家人地保險公司都比‘基金’啦,舊錢可能仲大過真係‘賠’比佢呀!

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

珍珠宮

陪月勳章

like

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

siulili 發表於 11-4-6 00:36
你有無搞清楚? 而家人地保險公司都比‘基金’啦,舊錢可能仲大過真係‘賠’ ...

算巴啦! 好多人睇住一個慘字大於一切,你慳番啖氣好過啦! 既然要賠突,就不如連其他受害人都賠多D,咁先公平! 因為有邊個死老公唔慘? 小朋友咁細死父母仲慘! 老人家死咗個女白頭人送黑頭人都好慘架! 無返3-5-7百萬佢哋點過活!

hannui  呢個有道理....對小兄妹死左父母都好慘﹐有冇人要賠d乜俾佢地....唉  發表於 11-4-6 11:39

伯爵府

side1side 發表於 11-4-6 00:42

咁你去同政府反應做乜唔問過你就‘恩恤’呢兩個小朋友囉? 我就唔反對啦,我願意比我果份。
呢個世界有好多唔同形式的基金,MPF係公積金, 唔係基金喎!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大宅

回覆 rainbowhere 的帖子

1 > 係邊度的醫生? 保險公司自己圍內的? 或由獨立第三方提供的醫學報告? 如有, 請提供 SOURCE!
2 > 保險, 都係做生意而已. SMART 的, 會籍機, 當同自己賣廣告又好, 宣傳又好, 本來可贏儘掌聲!
點知, 算到盡! 玩條文.
呢鋪, 衰左喇! 已經成為 SMARTASS.
估計, 將會成為保險業的示範教材!

1. 有醫生證明佢地康復進展良好, 不是永久傷殘, 咁保險點去賠呢?
2. 保險應該唔會走去針對佢 2 個架, 點解冇其他受害者投訴呢?

rainbowhere  thx for yr opinion.  有冇對 point 2 既意見呢?  發表於 11-4-6 00:52

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢個恩恤係保險公司自己比既offer,不過有人唔接受,要多3倍呀!

翡翠宮

side1side 發表於 11-4-6 00:47
回覆 rainbowhere 的帖子

1 > 係邊度的醫生? 保險公司自己圍內的? 或由獨立第三方提供的醫學報告? 如有, ...

係政府醫院出既証明紙! 原來你無睇新聞,唔怪得啦!

大宅

siulili 發表於 11-4-6 00:46
咁你去同政府反應做乜唔問過你就‘恩恤’呢兩個小朋友囉? 我就唔反對啦,我願意比我果份。
呢個世界有 ...

咦, 扯到去小朋友身上, 唔夠講, 就露真身?

公平, 要尋求公平, 就要拎晒, 攤開晒來講, 咁至係合理, 公平.

點解, 有D野, 就可以大條道理: 情>理>法?
又有D野, 就要: 法>理>情?

做人, 唔係咁嘅, 要 "將心比己"!

伯爵府

講少左,老實講, 如果政府提出“恩恤”易小姐, 我都唔會反對,因為我都同情佢,問題的底線真係保險公司按條文, 唔賠係道理, 賠只係‘人情’, 以一間公司嚟講,同你又唔係老主顧,無人情亦無可厚非。
但事實人地保險公司已做多左, 但仲要比D人咁話,我又真係唔多明囉?

伯爵府

side1side 發表於 11-4-6 00:51
咦, 扯到去小朋友身上, 唔夠講, 就露真身?

公平, 要尋求公平, 就要拎晒, 攤開晒來講, 咁至係合理, 公平. ...

咩唔夠講,露咩真身? 都唔知你講乜?

大宅

版主,其實我並唔係成日出posts。
若然唔係見到一啲大家見唔到既野,而又忿忿不平的話,
我真係唔會出posts。我亦唔係想搞串你個party。
只係想大家理性地去諗清楚賠償同恩恤既分別。

我立場好明確。我唔贊成賠償,但唔反對恩恤。
我同情易小姐同陳先生但唔認同佢地既行為。
所謂行為,�跖唔係指佢地既私人感情關係(我根本唔在乎佢地咩關係);
而係指佢地嘗試利用社會對馬尼拉事件既關注、港人既同情人同仇富情緒,
去撈油水呢種行為。
我更不恥傳媒、議員同政府為各種利益而在此事中抽水。

至於旅保,我只可以話比大家聽,換轉係任何一間保險公司,
條款上都係唔會賠償。
恩恤真係酌情,唔係道理。
希望大家理性討論,無謂為與你我不相干既人而動怒。

芝蔴開門  good  發表於 11-4-7 12:10
w_y  完全同意!!  發表於 11-4-7 09:44
WINCEKWOK  AGREE  發表於 11-4-6 17:18
Laipyerica  讚 X 10000000  發表於 11-4-6 15:06
Ryanma  清晰 冷靜 有理!  發表於 11-4-6 15:06
戲如人生  講得好!  發表於 11-4-6 02:17
alicemic  為你鼓掌  發表於 11-4-6 01:17

大宅

alicemic 發表於 11-4-6 00:49
係政府醫院出既証明紙! 原來你無睇新聞,唔怪得啦!

進展良好!?

係咪代表可以完全恢復未受傷之前的工作能力? 生活能力?

rainbowhere  appreciate 你頭先給我既觀點, 但你 E 點唔係好得, 個 point 係永久傷殘, 唔係恢復同以前一模一樣, 希望你理性討論.  發表於 11-4-6 01:01
claudia  咁保險條文講明永久傷殘就係按永久咁計啦.  只站在索償者一方鑽點子, 對保險公司公平嗎?  發表於 11-4-6 00:55

首頁
34567...17

尾頁

跳至