自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

大宅

alicemic 發表於 11-4-6 00:45
算巴啦! 好多人睇住一個慘字大於一切,你慳番啖氣好過啦! 既然要賠突,就不如連其他受害人都賠多D,咁 ...

做人, 唔係咁嘅, 要 "將心比己"!

而家你就: 法理情,

你將自己代入去, 當角色 RPG, 係係事主的話,

咁你仲係咪堅持: 法理情?

w_y  大部份人是自私的, 所以至需要法律和合約去保障雙方利益. 老實說我係事主, 我都想要多多多錢, 仲會貪得無厭添....呢個世界仲唔大亂?  發表於 11-4-7 09:47
acpurples  做人可以將心比己,但社會制度同時亦需要跟隨所設"條款".... 試諗諗,保險又好,罪犯法又好,如每個有份參與人都係咁,每個case都永冇終結......   發表於 11-4-6 17:58
claudia  呢個論點好得意, 原來一個將心比己可以大過法理. 咁以後法庭可以收檔!
去到呢到我諗再無乜好講. 得個笑字!  發表於 11-4-6 01:06

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

side1side 發表於 11-4-6 00:53
進展良好!?

係咪代表可以完全恢復未受傷之前的工作能力? 生活能力?

進展良好唔係我講,係醫生自己講! 而家保險公司從來無賠比佢咩? 佢就係有局勢傷殘,所以保護公司先按受傷情度同佢買既保額賠償比佢,相對於jason,如果jason可以攞足100%賠償,就憑佢而家既情況,佢行得走得食得瞓得,又點可能攞100%呢? 比起jason已經係不幸中既大幸! 如果佢一D事都無,保險公司直情唔洗賠比佢啦!

子爵府

我老公交通意外引致身體燒傷、右脚大腿骨折、膝頭不能彎曲、右腳腳掌不能郁動,小腿無晒肌肉。他住了兩年多醫院。有買意外保險,合約條款列明燒傷要三級燒傷才可賠償,還要按燒傷部位和面積來計算賠償的百分率,老公燒傷級別是二和三級,可按比例獲賠償。而他右腳的傷勢咁嚴重都不屬於永久殘廢,所以這部份不獲保險公司賠償。
無辦法保約條款寫得好清楚,我哋要遵守合約精神,社會才安定繁榮。

伯爵府

side1side 發表於 11-4-6 00:55

呢個世界大把人好可憐,咁係咪個個都要RPG入去呀?
唔怪得香港政府要養咁多蝗蟲,皆因 D 蝗蟲知道去到D 廢柴議員度做場戲,吵吵鬧鬧就可以撈一筆,快上樓! 個個都無理性的!

我唔反對政府‘恩恤’易小姐係因為今次事件的特殊性,同埋政府在與菲政府溝通時都可能有D責任, 我唔知,亦唔想猜測,意思係政府在當中都有個ROLE係度,咁而家易小姐因為呢次事件受到咁大創傷,咁政府‘恩恤’佢都無話可說。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

將心比心都要講道理! 否則就如政府而家濫發綜援一樣,咁就係你所講既情理法!

大宅

siulili 發表於 11-4-6 01:04
呢個世界大把人好可憐,咁係咪個個都要RPG入去呀?
唔怪得香港政府要養咁多蝗蟲,皆因 D 蝗蟲知道去到D ...

順帶澄清一下。發放恩恤既唔係政府,係保險公司。
大家冷靜。

戲如人生  其實如果講理性..根本無野可以討論...因為用左"同情"..就唔會有"理性" ^^"  發表於 11-4-6 02:23
rainbowhere  yes, 大家冷靜, 為咩要為e 2 條友吵鬧呢.  為件事理性討論吧!  發表於 11-4-6 01:09

伯爵府

回覆 namanyi 的帖子

為你鼓掌! 希望你老公早日康復,你一家人生活愉快!

翡翠宮

namanyi 發表於 11-4-6 01:04
我老公交通意外引致身體燒傷、右脚膝頭不能彎曲、右腳腳掌不能郁動,小腿無晒肌肉。他住了兩年多醫院。有買 ...

同情你先生既遭遇,可惜唔係個個人都好似你咁識得講道理,希望你同你既家人生活安好,幸福快樂!

大宅

回覆 side1side 的帖子

條例就死嘅, 人就生嘅. 本來可以籍此同公司響朵, 爭取形象的好事 (雖然市儈點, 但事實係),
點知, 就俾 D 唔識轉膊的, 搞彎晒.
如我係呢間野的老頂, 已請佢行路!
咁保險條文講明永久傷殘就係按永久咁計啦. 只站在索償者一方鑽點子, 對保險公司公平嗎?

淨番的, 兩位老人家, 冇受傷. 帶幾位小朋友離開的冇事. 在車上大難不死的, 未有陳, 易兩位情況.
如有買保險, 是否要爭取精神賠償, 由當事決定, 閒人如我等, 沒有資格, 亦不憑在旁扇動.
有冇對 point 2 既意見呢?

rainbowhere  條例就死嘅, 人就生嘅.-->其實你有 e個觀點就已經好唔理性.  如果係咁, 仲駛咩要法律.  發表於 11-4-6 01:20
rainbowhere  在車上大難不死的, 未有陳, 易兩位情況. --> jason 應該比佢地 2 個嚴重  發表於 11-4-6 01:14

伯爵府

madmaclau 發表於 11-4-6 01:06
順帶澄清一下。發放恩恤既唔係政府,係保險公司。
大家冷靜。

我好清楚呀, 只係有人話點解政府唔問過佢就用佢的錢去‘恩恤’一對小孤雛,咁我咪答佢,如果政府都‘恩恤’ 易小姐, 我都唔會反對啫。
但保險公司原則上係無責任要恩恤佢的客架嘛,做多左的都係‘情’,但係有人貪得無厭啫。

大宅

side1side 發表於 11-4-6 01:08
回覆 side1side 的帖子

死!係咪我思覺失調。side1side 請問你係支持定反對賠償?我唔係好搞得清你個立場。
just asking, 不喜可以唔答。

子爵府

在保險這件事上來看, 將心比心係會有一個好多的問題,

怎樣去將個"慘"字等同"錢"

慘係好感情的東西, 只能靠受傷情度去量化來計算有多少錢.

到錢的問題, 又係一個問題, 到底係要35萬, 50萬, 定100萬? 為甚麼是50萬不是100萬?
為甚麼是100萬不是200萬?

如何界定錢同慘, 係好難架, 唔通我話陳生係慘, 易小姐係好慘, JASON 係好慘慘噤, 所以陳生賠10, 易賠20, JASON 賠30? 轉頭又有人話JASON 好慘, 易小姐非常慘, 陳生係極慘, 又要吵過?保險公司定的條例, 就係唔想大家互吵邊個慘D...

要去問保險公司CLAIM 錢, 個個都慘, 易小姐毀容而導致永久傷殘這點, 如果這樣認同, 會有甚麼後果?
會有D人, 買保險, 然後毀容, 問保險公司CLAIM 錢.

所以, 如果你真係覺得應該賠俾易小姐 (其實應該話賠埋永久傷殘這項)
除非個慘字之後, 仲有甚麼理據呢?

翡翠宮

claudia 呢個論點好得意, 原來一個將心比己可以大過法理. 咁以後法庭可以收檔! 去到呢到我諗再無乜好講. 得個笑字! 發表於 5 分鐘前

簡而精!

大宅

回覆 alicemic 的帖子

差點忘了呢位小朋友.

其他唔講,
如果要計醫療費用...!!! 小朋友有冇買保險都未知, 當有, 食緊某保險公司!
另外, 包括主診醫護團隊亦在質疑, 其他的同類病號會否取得如此優先資源處理?
而家明顯係特事特辦 (已無生命危險, 係咪要空番張床位出來, 轉去其他療養呢!?).

講得冇咁直接, 因為唔係對人(位小朋友), 只係輕點而過就算.

w_y  但係, 事情一件還一件喎~~政府又不等於保險公司要有相同的立場!!  發表於 11-4-7 09:31
w_y  聽講已有同院病人投訴過待遇差別~~YES, 都係點過就算.  發表於 11-4-7 09:29

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

回覆 siulili 的帖子

唔該你, 睇清楚,
出呢幾只未之時,
已在文末註明, 係同意, 係讚成的.

只是, 如果你地話要公平,
就攤開晒, 拎晒全部黎一齊講,
唔好講D唔講D.

兩位, 陳, 易事主已經好厚道, 冇拎上述出黎講, 淨係集中係自己身上.

大宅

回覆 madmaclau 的帖子

支持!

只係, 有些人懶係要持干, 公正.

如係這樣, 就拎晒出黎討論.
相信, 陳易兩位, 唔會, 亦唔應該將其他出事人, 搬上枱的.

翡翠宮

side1side 發表於 11-4-6 01:17
回覆 alicemic 的帖子

差點忘了呢位小朋友.

我明你意思! 比著係一般意外受傷既,政府未必同動員醫院最top既醫生同佢哋醫。 雖然係不幸,但亦幸運我哋既政府仲似返個人,識得以人道立場盡力搶救,比著仲係低劣賓,一早total loss!!

伯爵府

side1side 發表於 11-4-6 01:20
回覆 siulili 的帖子

唔該你, 睇清楚,

唔好意思,你回我架? 我真係越來越睇唔明你想講乜喎?

大宅

side1side 發表於 11-4-6 01:22
回覆 madmaclau 的帖子

支持!

明白晒。
其實大家都只係理性討論,無謂太執著。
世界亦唔存在絕對既公平。
呢件事上,只可以話好黑暗。
若只睇傳媒發放出黎既野,係會有所偏頗。

anywayz, 大家立場唔同亦唔需爭論不休。
理性討論,亦無需任何一方妥協。
講到底,都係你我不相干之事。

首頁
45678...17

尾頁

跳至