自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問有無人記得, 獨留幾多歲或以下小朋友系屋企系犯法㗎 ? 如無記錯, 應該系 16 歲

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

twins214wy 發表於 11-4-19 13:02
請問有無人記得, 獨留幾多歲或以下小朋友系屋企系犯法㗎 ? 如無記錯, 應該系 16 歲 ...

原來係16歲 或以下
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

根據《侵害人身罪條例》(第212章),任何人非法拋棄或遺棄不足兩歲的兒童以致其生命受危害,或其健康蒙受或相當可能蒙受永久損害;或任何超過十六歲的人故意襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄由他所負責管養、看管或照顧的十六歲或以下的兒童或少年人,而導致其受到不必要的苦楚或健康損害,均屬刑事罪行,一經定罪,最高可判處監禁十年。

珍珠宮

畀面勳章

12歲前, 都唔可以獨留兒童在家。

企鵝BABY  係16歲前都不可獨在家. 早排有個case 個"小朋友"14歲獨留在家. 亞媽比人拉咗 >,<  發表於 11-4-19 13:17

又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

咁大家要記住啦~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

畀面勳章

Laipyerica 發表於 11-4-19 13:13
12歲前, 都唔可以獨留兒童在家。

吓...係呀, 咁我要話比我表妹知, 佢成日等等等, 等個女一夠12歲就叮走個工人, 佢以為12歲就得架.....thanks
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

16歲前lor唔好獨留呀好似膠布咁痴著!!!!唉,,,但e+d細佬18歲都要管呀!!!

子爵府

畀面勳章

我當年8歲就自己返放學1個人係屋企啦!

而家12/13歲其實都可以啦!

16歲又洗唔洗等到咁大呀!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔該各位. 真系 16 mouth:

別墅

收到,明白!

男爵府

唔係呀嘛,我仔15yrs巳經5呎9吋都要陪住佢,驚佢以為我痴咗線咋

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

susanfss 發表於 11-4-19 13:55
唔係呀嘛,我仔15yrs巳經5呎9吋都要陪住佢,驚佢以為我痴咗線咋

記得舊年有人提出這是不合理的法律~~
十五歲可以反工,唔可以獨留在家?:;pppp:

首頁

尾頁

跳至