跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡AAB今年9月會入呢間幼稚園,請問呢間幼稚園係唔係比較嚴同多功課呢?

男爵府

好媽媽勳章

嚴唔嚴就睇你點睇啦...老師們會教小朋友禮貌, 守規矩, 但係係用可親切的方法.

功課K1每天都係一定有線條練習, 油顏色的功課或工作紙. 為K2寫字打好基礎. 到K2就大約每天兩版功課練中英文字, 間中加工作紙, 練中英數常識等等. 星期五就會三樣, 練寫中英數. 隔行寫, 有心做好快便完成.

K1開始每星期一版親子閱讀報告或週記 (上下學期不同). 最重要是會培養小朋友愛上課, 愛讀書. 若從小習慣了, 升上小學應較易適應. 我的小朋友現已學懂看大量中文字, 有時看電視會讀字幕給我聽.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我2女讀緊k3,唔算嚴丫!!!(細女今年都係讀k1)

男爵府

好媽媽勳章

想問吓K3又如何? 開始計加減數未呀? Phonics又學到邊呢!?

唔該晒.

伯爵府

MINK926 發表於 11-4-30 03:10
我2女讀緊k3,唔算嚴丫!!!(細女今年都係讀k1)

教左加數....減數教緊....

男爵府

好媽媽勳章

回覆 MINK926 的帖子

好犀利喎...聽曾特首講, 生3名. 佩服佩服...

兩姊妹一齊返學放學, 真好喇.

伯爵府

sensei 發表於 11-5-3 17:54

好犀利喎...聽曾特首講, 生3名. 佩服佩服...

仲有個細佬,今年報!!!

細女今年9月先讀,2女就讀小一

shyeung  四個!? 從心佩服. 孩子們好幸福, 你為他們安排了一個熱鬧的家.  發表於 11-10-16 20:35

男爵府

好媽媽勳章

你好偉大呀!!! 會唔會錫晒細佬呀?

我阿女成日叫我生多個細佬妹俾佢, 不過已經冇可能喇.

你個大女咪好大責任囉. 入咗邊間小學, 細佬妹就會跟住入.

伯爵府

sensei 發表於 11-5-4 13:23

你好偉大呀!!! 會唔會錫晒細佬呀?

唔會...

係牙,家姐讀緊鄧肇堅小二

今年9月,2女會跟住家姐返學

大宅

哇~你好犀利丫,我一個已經想嘔啦~咁你仔仔係唔係今年9月k1呀?如果係,上午定下午丫??我個女今年上午k1呀~你係唔係都係住附近??

伯爵府

忌廉妹 發表於 11-5-17 14:39

哇~你好犀利丫,我一個已經想嘔啦~咁你仔仔係唔係今年9月k1呀?如果係,上午定下午丫?? ...

唔係,今年9月係細女讀,而仔仔今年報2012

我細女讀下午,我住係附近

大宅

回覆 sensei 的帖子

真係唔該哂你呀~你既回覆令我了解呢間學校多左~之前c6講過怕呢間太嚴,怕個女太大壓力,
我就好想佢入呢間,因為你順德聯誼總會&d校評同升小都唔錯,你有無諗過想自己小朋友讀邊間小學呢?你係唔係住附近?

大宅

梁李既下午班係幾點至幾點架?

伯爵府

忌廉妹 發表於 11-5-17 14:46

梁李既下午班係幾點至幾點架?

1點至4點

學校12點9就開門

大宅

Thanks!!^^

男爵府

好媽媽勳章

回覆 忌廉妹 的帖子

其實就算嚴, 總之程度ok, 守禮, 有辦法令小朋友開開心心上學, 愛上學習就好.

希望入倒何日東, 所以要從小讓佢學習有功課做, 要識多些字. 即使將來入唔倒, 去其他小學, 佢就會覺得輕鬆簡單.
可惜到我阿女那一年, 何小只開4班小一, 競爭非常劇烈.

大宅

回覆 sensei 的帖子

咁又係,我都覺得有時嚴都有嚴既好~
因為我個女太活躍,我希望佢讀好d書,有禮貌,做個好人
我地已經好滿足,都有諗過比個女讀何日東,不過據聞
都比較難入,我自己本身都係何日東生,希望有幫助啦!

大宅

各位媽咪, 我諗住今年幫仔仔報2012年k1呀, 聽聞派表有限所以要好早排隊, 真的嗎? 其實係咪好難入呢? 因為我個係細仔呢...

伯爵府

catmomo109 發表於 11-5-18 19:57
各位媽咪, 我諗住今年幫仔仔報2012年k1呀, 聽聞派表有限所以要好早排隊, 真的嗎? 其實係咪好難入呢? 因為我 ...

係,上下午各派120份表

上年10月拎表聽聞頭位由凌晨2點已經排

拎表當日,我媽打比我(早上8點),人龍已經唔知去左邊

佢地係睇面試表現的,唔關大仔定細仔事

別墅

我就係2010年當日在排隊拎表既其中一位家長.
MINK926 你媽媽講法絕對正確!
那天, 早上8點龍尾已去到安定近停車場, 百幾人, 企到腳仔軟....

拎表係第一關!
面試係第二關! 聽聞有BB家姐/哥哥在讀緊亦入唔到.

首頁

尾頁

跳至