跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我記得老師問過我個小朋友叫咩嘢名, 幾多歲. 當時我好慚愧咁同老師講我未教佢幾多歲 (佢係超細b).

大宅

sensei 發表於 11-5-25 05:18
回覆 愷喬 的帖子

你可以去何小個網址睇睇現時小一每天的功課. 通常可能有8樣, 星期五有機會去到10樣. 不 ...

哇~~果然係何小呀!!! 雖則話有陣朗讀一篇..或者工作紙..學你咁講...可以自覺的小朋友..讀何小真係唔錯~~~

男爵府

好媽媽勳章

回覆 愷喬 的帖子

每年我估9月左右都會有講座, 到時親身去聽吓, 會知多啲, 睇埋校舍, 聽吓校長講佢哋嘅理念.

我自己讀完書好多年, 估唔到可以班房裡面有地方洗手. 唔知係咪03年沙士後嘅設計呢!?

大宅

班房裡面有地方洗手?? haha我以前讀小學都有架喎~~多謝你提議..我會留意下

大宅

6月4號去左註冊LU~據聞黎緊呢年都有D下午班K1位多左出黎~我朋友個仔都無啦啦後備入左去~不過佢個仔好百厭...:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

忌廉妹 發表於 11-6-26 18:35
6月4號去左註冊LU~據聞黎緊呢年都有D下午班K1位多左出黎~我朋友個仔都無啦啦後備入左去~不過佢個仔好百厭.. ...

唔出奇...

大宅

我都知道有好多學校本身小朋友派下午班都轉到上年班, 可能有好多人到註冊時唔去啦未有位多.

大家的小朋友有沒有返n班架, 我都唔敢想我個囡返學時會喊成點啦..佢好痴身架唔肯離開我身邊, 佢又未上過playgroup之類的課程

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

今年入何小競爭好大...因為我個女現在讀梁李k3,知道很多同學都派到想入既小學(包括胡小,揀胡小係第一志願既都入晒),但何小就有入唔到喇.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 happymanman 的帖子

呢個係必經階段, 唔緊要架. 但分手時千祈不可以流露一點兒依依不捨的表情, 更不可以回 頭. 老師會有辦法. 通常關了門就不會哭得太厲害. 從單面玻璃窗可以離遠看到內裡情況, 太貼的話小朋友會察覺到.

大宅

回覆 sensei 的帖子

我都係咁唸唔好理咁多同佢BYEBYE就走, 不過見佢哭我都心軟, 想想下都係叫佢DADDY同佢返學就好少少..你小朋友又係讀K1呀

男爵府

好媽媽勳章

回覆 happymanman 的帖子

當然要預早有心理準備俾佢, 等佢知佢入咗班房會有好多朋友仔同佢玩, 有嘢食, 但媽咪就唔可以入嚟玩埋一份. 到時到侯特別係頭幾日要好準時接番佢, 唔好遲到. 否則佢會覺得你好似唔要佢咁, 會拒絕返學.

我個小朋友就另類啲, 佢返開playgroup, 仲係未開學前已經一個人自己上嗰隻, 會同我講byebye. 但到真正開學第一日都肯開開心心同我講byebye, 自己入班房. 到返咗幾日先至開始喊. 問老師有乜解救, 佢好有經驗話俾我知, 因為新鮮感過咗, 同埋返幼稚園要守好多規矩, 所以人哋開始收聲, 佢至開始喊. 好彩喊咗幾日又開始冇事. 之後仲話好鍾意返學, 好鍾意老師.

別墅

回覆 sensei 的帖子

經驗話我知, 小朋友喊唔跟老師; 只要媽媽放手俾老師一陣佢地就會乖乖的.
一日係咁, 兩日係咁, 第三日就無晒了~~

複式洋房

hihi^^你地好呀..我想請問下大家如果先K2插入去讀難唔難呢??同埋入左讀之後, 想K2轉全日係咪可以呢??THX大家^^

大宅

回覆 Minki_fun 的帖子

上個月頭,我個女註冊時,有個媽咪問佢地收唔收k2,k3插班生,佢地話,通常都唔收,因為無位~不如你打去試下問丫~

首頁

尾頁

跳至