單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

散晒囉, 又一次覺得自己年紀大啦, 4日紅日中我雖然都有返咗一日工, 但今日返到來都係覺得超多野要做...... 平時返夜晚十點、十一點, 今日返咗下午三點, 唔知可以收幾多點?
維豬終於病倒了, 發燒了, 今朝既興趣班有返, 但下午既就要告假了,
我都玩到周身唔對勁, 好攰呀, 對腳都好痛呀.

暑假.....咁就過咗一半啦.

瑪瑙宮

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-26 15:24
散晒囉, 又一次覺得自己年紀大啦, 4日紅日中我雖然都有返咗一日工, 但今日返到來都係覺得超多野要做...... ...

梗係啦,最後一日係踩單車,唔攰c...問我都得啦...

休息一兩日,應該會無事嘅,呢個...唔關年紀...事

仔仔會唔會係曬到假發燒咋....
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘻嘻... 我都係貢話... 同年紀無關, 好明顯, 係啅得太盡....

抖翻幾日啦, 你可能會發現維維佢.... 高左
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-26 15:24
散晒囉, 又一次覺得自己年紀大啦, 4日紅日中我雖然都有返咗一日工, 但今日返到來都係覺得超多野要做...... ...

下次4日玩2日好啦....
維維退左燒未?

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

男爵府

回覆 wayso 的帖子

其實去貝澳嗰日都開始有少少咳既啦,
我仲穩陣到去醫生度買定平安藥去, 因嗰日想睇醫生, 但真係超多人,
又要趕船, 咪淨係買藥囉,
當日係貝澳都有啲涼既, 咁班細路個個落晒水,
又無理由淨係唔俾佢一個落,
都同佢著咗件長袖保暖衣既啦, 不過都係有流鼻涕,
尋日又再瘋狂咁消耗體力,
今日真係發燒啦, 成年都無發過燒, 都係走唔甩.

男爵府

回覆 catfitfit 的帖子

啅.....呢個字都俾你搵得到, 勁呀!
佢成年都無發過燒喎, 但舊年啲衫好明顯短咗呀, 唔關發燒事呀嗎.

男爵府

vane 發表於 11-4-26 19:05
下次4日玩2日好啦....
維維退左燒未?

唔制呀, 唔好咁快決定住呀,
可能休息過後就唔記得咗攰呢,
頭先打返屋企,
佢瞓咗個晏覺仲有少少燒,
比起中午好咗啲, 我叫咗佢繼續準時食藥,
應該好快無事囉.

瑪瑙宮

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-26 19:06
回覆 wayso 的帖子

其實去貝澳嗰日都開始有少少咳既啦,

咁就真係...有可能冷親啦...
你要好好照顧佢...

平安藥,我都會執定黎鎮宅架,
多數係胃藥...囉...
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

男爵府

wayso 發表於 11-4-26 19:14
咁就真係...有可能冷親啦...
你要好好照顧佢...

講起平安藥, 早兩年我同維維返大陸同個E生攞平安藥只係120蚊,
今次攞平安藥居然要190蚊, 有無加得咁快呀?
依家真係乜都貴到.
想問下藥房既成藥小朋友要幾多歲至可以食呀?
有啲我就見過6歲,
但可唔可以呢?

侯爵府

環保接龍勳章

去有藥劑師的大藥房配啦...

男爵府

5歲半係咪可以去配啦?
個E生190蚊開咗5樽藥水,
其實得2樽有用,
其他嗰啲都唔會食既, 乜水土不服, 抗敏感, 止嘔止痾.

侯爵府

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-26 19:52
5歲半係咪可以去配啦?
個E生190蚊開咗5樽藥水,
其實得2樽有用,

要問問先知ka wo......我有醫療,所以吾多知出面要幾多歲先可以配

瑪瑙宮

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-26 19:34
講起平安藥, 早兩年我同維維返大陸同個E生攞平安藥只係120蚊,
今次攞平安藥居然要190蚊, 有無加得咁快呀? ...

我嗰d平安藥,其實有年成日個胃唔舒服,睇e生時比嘅,食開好得,
所以之後照執藥算,費是睇e生等咁耐又可以平d....
你咪話,放左d藥响屋企,個胃就開始好,唔知係咪心理作用呢...

係啦,而家執藥都貴左好多啦...
不過維維豬咁細,成藥好似唔係咁好喎(我覺得啫),
咁你講嘅平安藥掂唔掂先,掂嘅話,我就覺$190 ok架,
因為仔仔係無價嘅...

男爵府

wayso 發表於 11-4-26 20:22
我嗰d平安藥,其實有年成日個胃唔舒服,睇e生時比嘅,食開好得,
所以之後照執藥算,費是睇e生等咁耐又可以平d ...

把口係咁話貴啫, 有病有痛嗰時咪又係即刻仆落去個醫生度,
都係問清楚得個知字,
因為維維發燒近年都好少,
係有時有一兩聲咳,
我自己平時有咳都係飲潘高壽就即刻好返, 話都無咁快,
見到佢寫住6歲以上小童可以服用,
咪諗住如果維維有一兩聲咳, 但又龍精虎猛既時候可唔可以俾佢飲啫(當然係跟足指示6歲後啦)

瑪瑙宮

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-26 21:19
把口係咁話貴啫, 有病有痛嗰時咪又係即刻仆落去個醫生度,
都係問清楚得個知字,
因為維維發燒近年都好少,

知你係咁架啦....
不過話時話,有時最慘失驚毛神半夜病,
嗰時我家姐個女咪係囉,半夜至發燒,
真係仆去急症室架..(仲捉埋我去添)
小小咳,呢d我覺飲小兒咳水都ok嘅...
,經驗就無乜啦,呢d都係家姐話我知...

大宅

維維退左燒未丫..
佢玩過龍啦

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 維豬豬 的帖子

點呀, 維維退燒未?
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

sleep 發表於 11-4-26 21:48
維維退左燒未丫..
佢玩過龍啦

中午嗰陣時佢好燒呀,
同佢公文同補習請咗假係屋企瞓咗個晏覺,
下午打電話返去就無咁燒啦,
今日又陪唔到佢喎, 三點鐘就返咗公司啦,
等今日趕好晒啲工作, 聽日好好陪佢補返數囉.

男爵府

小雄維尼 發表於 11-4-26 21:50
回覆 維豬豬 的帖子

點呀, 維維退燒未?

乜你都彈咗出來呀?
點嗎, 仲未話俾我知去南丫島好玩嗎?
有無行山啫, 幾多人去呀?
我就好鍾意去南丫島行山啦,
鍾意佢好靚既風景同又可以玩沙,
不過呢種大時大節我就唔係咁夠膽去啦.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 維豬豬 的帖子

有無行山啫, 幾多人去呀?

人少少行山正呀, 鍾意點就點, 想點玩點食都得, 5駛就人 , 好耐無試過甘滿足

我就好鍾意去南丫島行山啦,

鍾意佢好靚既風景同又可以玩沙,

個仔我仔玩完沙, 我見到件港孩呀, 好彩個條靚仔 5係我仔, 係既話, 晨早車q死佢9年

我好鍾意行沙灘, 吹下海風(好有老人與海feel), 行埋山.....個種感覺, 簡直係舒服.........個舒
有機會我再去就約埋你去行, 又係人少少先好玩, 個日係晒, 但5熱, 哇........正到漏油!

不過呢種大時大節我就唔係咁夠膽去啦.

點解5夠膽先? 莫非你....................
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

首頁

尾頁

跳至