自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我爸爸年事已高, 但佢十幾年前取左老婆(我叫佢阿姨)
咁我爸爸係公屋戶主, 當時加左我阿姨個名,
後來我阿姨大陸個女黎左HK, 又加埋佢個名,
之後我結婚, 就刪除我個名,
咁而家有名既係,
爸爸, 我細佬, 阿姨, 阿姨個女
我知如果爸爸走了之後, 阿姨就會成為戶主,
我細佬都仲係單身一個人。

最近細佬同我講, 覺得好鬼孤單,
如果爸爸走左, 佢係屋企就變成外人...
再加上阿姨仲有個仔係大陸(三十幾歲, 有老婆仔女, 無出息),
如果阿姨系爸爸走左之後申請佢個仔黎,
又加埋名, 咁... 唉! 真係名副其實既鹊巢鸠占...
雖然阿姨個人幾好, 對我爸爸同我地都好好,
但我爸爸都比左好多好處比阿姨,
起碼比佢一個HK人身份佢可以落黎打工, 又可以申請到佢D仔女落黎HK...

講完一大輪, 問問題!

1)我想問, 如果爸爸而家刪除阿姨同佢個女既名,
得返爸爸同細佬, 咁當爸爸走左之後,
房署係咪只當我細佬係住客, 住到死為止, 同埋唔可以再加任何人(細佬結婚都唔可以加?)?

2) 如果係(1)既情況, 就算阿姨無名, 咁會唔會爸爸走左之後, 阿姨因為係老婆
會自動承繼做左戶主?

3) 阿姨做左戶主, 咁係咪有權刪除我細佬個名, 唔比佢住?

請各位幫忙解答, 謝謝!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

好似無得留下一代住

侯爵府

Sorry ! 我覺得你好過份,而且自私!
你有無理你爸爸及阿姨感受

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

點解要刪除亞e同個女個名?
佢係你爸爸合法妻子
佢有權享有住屋既權利
刪除咗佢地住邊?
你爸爸有責任照顧佢啦

LUON  就算大陸間屋阿E無名, 我地全家人都一定會比佢住終老。呢個係爸爸既意願。  發表於 11-5-10 13:58
LUON  阿姨個女結左婚, 刪除名係要的。至於阿E個名, 係我諗是吾可行的辦法, 當然阿E就算無名, 都一定會比佢住終老。  發表於 11-5-10 13:57

大宅

瑄婷 發表於 11-5-10 12:50
Sorry ! 我覺得你好過份,而且自私!
你有無理你爸爸及阿姨感受

我阿姨自己有仔有女, 佢四十幾歲,
跟我爸爸既時候係咩都無既大陸失婚婦人,
後來爸爸覺得要比佢名份,
我D家姐都唔讚成爸爸同佢結婚,
我係讚成果個, 仲支持佢個女讀書,
仲願意供佢個女讀書(當時得13歲), 我自私!!!!!

我爸爸本身都想D野可以留比我細佬。
不過佢成日諗佢走左, 阿姨同細佬照舊係咁住,
唔諗下佢老婆同我細佬其實係無關係既兩個人。
我阿姨本身唔係D好細利既人,
但佢個仔成日問佢要錢, 洗腳唔抹腳,
我係擔心有朝一日, 我阿姨為左佢個仔黎HK可以有屋住,
就趕我細佬走,
我爸爸到時都無感受啦! 都走左啦!
而家諗下問下好過到時先黎煩!
當然, 可能諗左問左都係一樣!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你爸爸+阿姨係戶主=(佢地兩夫婦是核心家庭),咁就算你弟弟結婚,都係要重新申請公屋(到時你弟弟+弟婦便是另一個家庭)...
如果你阿姨到時係該單位的唯一戶主,你弟弟只係該單位的家庭成員而巳,亦沒有跟戶主一樣的權利架

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

點解唔叫你細佬分戶呀?

rubyplk  係囉.  發表於 11-5-10 17:17

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

樓主,咁你細佬都要成家立室架ma?定係佢諗住第時結婚生埋仔都同你老豆同埋阿姨一齊住! 我都明白你嘅諗法,但你阿姨同你阿爸一齊咁耐,冇功都有勞ar,有間公屋比佢住下都唔係好過份o者!假如你爸爸第日走咗,佢申請埋佢個仔黎hk都好正常,不如叫你細佬好好計劃定將來點仲好啦!

大宅

wcpcelia 發表於 11-5-10 14:02
如果你爸爸+阿姨係戶主=(佢地兩夫婦是核心家庭),咁就算你弟弟結婚,都係要重新申請公屋(到時你弟弟+弟婦便是 ...

咁即係到我阿姨係唯一戶主既時候, 佢就有權刪減我細佬個名?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LUON 發表於 11-5-10 14:08
咁即係到我阿姨係唯一戶主既時候, 佢就有權刪減我細佬個名?

刪除戶籍要是交文件+雙方簽名的...

雲母殿

個人都覺得應該叫你弟弟自己打算一下將來...
佢依家大約咩年紀?
有工作沒有?

大宅

wcpcelia 發表於 11-5-10 14:10
刪除戶籍要是交文件+雙方簽名的...

你咁講我記起, 刪除我個名既時候, 係要我簽名既, 咁即係如果唔同意就無得刪除?

雲母殿

LUON 發表於 11-5-10 14:13
你咁講我記起, 刪除我個名既時候, 係要我簽名既, 咁即係如果唔同意就無得刪除?
...

坦白講,如果到時有咩爭拗,個人覺得你阿姨係戶主,一定會佔上風的...

大宅

wcpcelia 發表於 11-5-10 14:11
個人都覺得應該叫你弟弟自己打算一下將來...
佢依家大約咩年紀?
有工作沒有? ...

有同佢講, 我都有勸佢"好仔不論爺田地",
佢都成3X, 岩岩結婚唔夠一年, 就搞離婚.... 唉!!!!!
工佢要返輪班, 無錢無時間果隻....

wcpcelia  月薪+資產,可否申請單人公屋呢?  發表於 11-5-10 14:17

大宅

kkttssng 發表於 11-5-10 14:05
點解唔叫你細佬分戶呀?

請問可以點分戶?

rubyplk  佢可以申請單人公屋架.  發表於 11-5-10 17:18
wcpcelia  我都想kkttssng可以說明一下  發表於 11-5-10 14:20
wcpcelia  呢樣嘢我唔識,但一般分戶,好似係戶主+配偶離婚,才去做分戶...  發表於 11-5-10 14:19

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主你是否住公屋的,若果係應該叫細佬自己申請公屋
,慢慢排住隊先,好多後生仔都係咁啦,駛要老豆間屋咩

wcpcelia  我同意咁做...  發表於 11-5-10 14:20

大宅

M.F.Y 發表於 11-5-10 14:19
樓主你是否住公屋的,若果係應該叫細佬自己申請公屋
,慢慢排住隊先,好多後生仔都係咁啦,駛要老豆 ...

係公屋。如果係私人樓, 爸爸就點都係留比個仔。

我都有咁諗, 但我細佬個人好灰, 成日覺得最好咩都維持現況不變,
佢只係想有地方住...唉!
你都講得岩, 我想叫爸爸刪除阿E個名都係唔合理,
叫細佬而家自己入表申請, 反正都唔係即時問題, 可以等下。
只不過係佢心裡面唔舒服, 好地地自己住緊, 變左客人要走....

雲母殿

LUON 發表於 11-5-10 14:28
係公屋。如果係私人樓, 爸爸就點都係留比個仔。

我都有咁諗, 但我細佬個人好灰, 成日覺得最好咩都維持現 ...

叫你弟弟看開一點...
真係無辦法...

侯爵府

回覆 LUON 的帖子
只不過係佢心裡面唔舒服, 好地地自己住緊, 變左客人要走....

又唔可以咁睇既.
公屋已不是世襲,佢遲早都要遷出.
何況...家庭核心有變是不爭的事實.

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主,唔好怪我講得殘忍d,人要長大,何況都三十幾歲人囉,
真係要佢自己諗架,你只可以扶持吓佢,開解吓佢啦,同埋而家唔係戶住唔係度
要入息審查的嗎?

首頁

尾頁

跳至