論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人嚟左差唔多1年, 大概2-3個月前發現個女沖涼之baby bath 好似水咁稀, 好明顯俾人溝左水, 問工人佢話無, 咁我無證據都由得佢, 點知呢幾日發現除左baby bath (上次個支已用完, 新ge) 之外, 仲有我用ge 洗頭水同沖涼液都越嚟越稀, 好鬼火滾, 相信佢係偷用又驚我發覺所以咁, 雖然唔係大事, 但我明明上次已發現, 佢都唔醒扒, 仲變本加厲, 應該點'治'佢??

公爵府

我都好怕工人偷用我d野, 如果你同佢再3口6面講多一次, 話屋企既日用品, 自己用返自己果套, 我唔會用左你, 你都唔好攪我果d (唔係話佢用左, 只係提多佢一次唔可以用 ) 咁又得唔得呢 ?

大宅

可唔可以用膠紙貼住個口, 唔比佢加水, 每日用label 貼住用到邊.

別墅

why dont you just tell her:

DO NOT add water into my shampoo!

You do not need evidence, just tell her, if this happen again, she will have to pay double!

別墅

By the way, if you have evidence, you will report to police already! You KNOW it, why need evidence, if she still say no, ask her pay for a new one and see what happens!

別墅

我以前的菲傭跟現在的菲傭也是這樣加水進body wash, shampoo 甚至洗潔精。無一個工人肯認加水,但這是事實。除非我自己有夢遊,做咗都唔知。以前的工人還好,叫過幾次不要再加水(雖然佢哋死口唔認),但之後最終停止了。現在這個講極都唔肯聽,仲話佢都有自己的日用品,點會偷用我嘅!半年後我唯有叫佢每次冲涼時,都把我的清潔用品搬出toilet外,雖然係好奇怪,但問題就解決咗。

仲有,奉勸大家唔好放任何化妝品及護膚品於家中公用toilet內,否則10個有10個都偷用。

hebe2010  我有朋友叫我買個有鎖既櫃筒 係 toliet.... 但我覺得放唔晒囉...  發表於 11-6-19 22:38

別墅

我以前的菲傭跟現在的菲傭也是這樣加水進body wash, shampoo 甚至洗潔精。無一個工人肯認加水,但這是事實。除非我自己有夢遊,做咗都唔知。以前的工人還好,叫過幾次不要再加水(雖然佢哋死口唔認),但之後最終停止了。現在這個講極都唔肯聽,仲話佢都有自己的日用品,點會偷用我嘅!半年後我唯有叫佢每次冲涼時,都把我的清潔用品搬出toilet外,雖然係好奇怪,但問題就解決咗。

仲有,奉勸大家唔好放任何化妝品及護膚品於家中公用toilet內,否則10個有10個都偷用。

別墅

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

真係慘,咁攪法整到自己用都唔方便。

我會直接同佢講我唔要再見到啲野俾人溝稀,再發現我就會買過支新既然後俾張單佢叫佢俾番錢。

大宅

唉! 大家共用同一個toilet 都話算拉, 你關左度門, 我當你攞錯來用, 但我家公主, 自己有自的toilet, 但我用的toilet 和我孩子用的toilet內的洗頭水, 沖涼, 洗面奶, 種之系流質的嘢都加水, 連kitchen 支soya sauce都唔放過.

sillything  白痴,豉油add water 好易壞架。  發表於 11-6-19 20:11

伯爵府

我HOME之前果件癲婆又係.....連洗衣液,柔順劑都唔放過:;pppp:

hebe2010  呢 d 拎黎做咩 ???  發表於 11-6-19 22:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

short short地

大宅

SiuBBee 發表於 11-6-16 06:29
short short地
agree

sillything  agree x2  發表於 11-6-19 20:08
Anson已經七歲了,嚟近六月做哥哥 !!!
細佬十四週四有8.5cm..我就重左3LB左右
       十九週三有10.4cm..

大宅

回覆:Carmanbb 的帖子

我直接同佢講叫佢唔可加水入bb沖涼液,自始無再發生。見佢無沖涼液洗頭水,問佢佢話用我個d,即叫佢自己買。

別墅

回覆 yeungboy 的帖子

搬哂出嚟.... 呢個都真係好方法.....

我尋晚同佢講左, 我話我問你你一定唔認, 所以我唔係問你, 係同你講唔可以加水入去, 我唔會講第三次, 下次我再發現就會帶你返agent 度, 因為我平日都惡, 佢都驚我ge, 今朝見佢仲好驚青, 希望work la

別墅

其實日用品唔貴, 佢用左我都未必知, 但我覺得問題係上次我已經發現你加水, 你唔認, 依家連我d沖涼洗頭都唔放過, 咁即係唔驚我啦, 定當我白痴, 所以我一定要勁炳佢

wcpcelia  係,一定會炳佢,唔會由得佢的  發表於 11-6-19 08:25

大宅

Don't ask her again. Just tell her can't add water again.

Check her toilet. I will buy the cheaper soap for her only if she without anything.

wcpcelia  一定會開聲  發表於 11-6-19 08:24

複式洋房

我專登買D濃味嘅洗頭水同沖涼液,佢一定唔敢用,用咗一定知!

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

分開擺,唔會由得佢

首頁

尾頁

跳至