論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我工人一趁我出街, 只是1.5小時, 便立刻用洗衣機洗自己衫, BB都唔理, 佢專等我唔係到就用, 好嬲, 話完都係咁... 點算...
你們的工人是這樣嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

個個都係咁架啦.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

我果個都一樣...:;pppp:
基本上應該個個都係咁....

伯爵府

你地點發現架

複式洋房

其實可能真係, 係我睇唔開, 比佢用洗衣機, 佢就今日洗一機衫, 明日洗一機庫, 分開洗, 又要漂白, 有時又要只係SPIN
見佢電話日日都CHARGE電, 電池唔WORK要日日CHARGE, 買咗部新電話, 之前果部用來SEND TEXT, 現在CHARGE兩部, 死咪?!

大宅

好媽媽勳章

回覆 charlielee 的帖子

當然會啦. 得bb係度, 佢煮下午茶食啦, 洗自己d衫, 波鞋啦, 講電話啦, 整jelly食啦., etc.... 有小朋友係佢手, 隻眼開隻眼蔽

有次我係房瞓覺, 佢俾左支奶bb (1.5yrs)自己係廳度飲, 跟住自己入左房執化妝袋, 後來bb大叫, 唔肯飯, 佢仲繼續執, 唔理bb, 我去隔離房睇下, 佢原來係度執自己野. 我咪扯火話佢, d野可以等bb瞓下午覺先執. 你做乜唔睇住bb. 我係度佢都o甘啦, 可況冇人係度.

男爵府

個個都係咁

大宅

畀面勳章

回覆 jesswing 的帖子

吓! 你係屋企都係咁? 咁你吾係屋企佢會吾會叫bb自己開奶飲? 呢個工人你可以考慮炒啦! 佢咁鍾意執野咪比佢執夠佢囉.

樓主, 你叫工人夜晚沖完涼之後即刻手洗自己d衫或你睇住佢開機洗得吾得?! 你同佢話發覺洗衣機好似壞壞地喎, 如果整壞左係要佢比$300維修費...

複式洋房

我對佢同佢對我都OK, 但有時就係睇唔過眼LEE D 嘢同佢嘈, STAY HOME MOM 係唔係都係咁, 真係要CONTROL 下自己

大宅

回覆:你們工人會唔會趁冇人係到(只有BB時)就做自己嘢

真係冇可能昅得實

大宅

算啦. 個個都係咁架啦, 我覺得請得工人就預咗, 最緊要係佢有湊好個B架姐.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

複式洋房

回覆 晟媽 的帖子

手洗? 佢會用熱水同不停RUNNING WATER, 媒氣同水$就"金"呢

叫咗佢等我係到先, 但唔聽...

男爵府

睇開D啦, 否則會死快D.

妳不如將此事看作: 幾好呀, 主動洗衫, 不會收埋不洗, 幾乾淨呀.

我家隻為食豬一放她出街, 一定走去街市買自己的東西/食物. 我已安排憑星期四, 給她去街市買自己東西. 最初都會和她死過, 但是她依然故我, 只會收儉少少, 不會明目張膽. 工人的衰性格是好難改, 只可以改變自己. 什麼改: 幾好呀, 工人自己買食物, 我提供食物可以減少些? 可以慳返D錢自己用.

我家工人真是一隻豬, 因她在年半之內, 肥了一個碼, 屁屁真是好大. 但她不認肥, 她永遠都穿細一個碼的衫, 真擔心她會焗死, 因她拖地都不會換件鬆身小小的衫, 故見她面紅紅的, 就快死得的款.

男爵府

唔理bb會好危險,仲要話極唔聽,炒得,搵定人la.

複式洋房

回覆 $_$ 的帖子

都係想係到發洩下同想知道你們是否都係咁...
其實我都比佢用, 洗唔洗專等我唔係到先用, LONG哂出嚟我有眼見的!!

別墅

有時真係要睇開D,自己返工都唔係做足8小時啦!

複式洋房

回覆 jadechant 的帖子

I LIKE YOU... 我都見自己睇開D,開心D, $$洗咗(見老公努力D), 我老公成日同我講CONTROL 永遠係自己到, 工人都係過客, 唔好太執著

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

charlielee 發表於 11-6-17 11:17
回覆 晟媽 的帖子

手洗? 佢會用熱水同不停RUNNING WATER, 媒氣同水$就"金"呢

咁你咪叫佢沖完涼開咗度門先可以洗衫,咁佢用熱水你咪可以即刻stop佢囉.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

算啦,管得太嚴大家無引,只要佢做好本份,自己番工都有蛇王時,so睇開d

侯爵府

好媽媽勳章

But I can't do other things when I am working!
Why they can?:;pppp:
[img align=right][/img]

首頁

尾頁

跳至