興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我的月費計劃只是「手機傾」, 未開始使用無限數據計劃。

今日發現意外地用了 GPRS 上網。 於是, 我上網查看賬單。 當時的數據使用量是 14XX KB。

回家後, 我繼續用屋企的無線裝置 wifi 上網......... 跟手, 我又上網絡供應商check 下數據用量有冇問題, 發現用量提升到了 3942 KB。 (Remarks: 我可能曾經兩次用咗 GPRS 而不知道, 供應商未能即時顯示用量 update)

其實, 我現在的疑問是, 我用屋企緊自己的寬頻 wifi , 係咪應該唔會加入網絡供應商的使用量中呢? 我好驚月尾收到張單時會死亡.........

再者, 如果我係街上 search 到 free wifi, 我未有 subscribe 網絡供應商的上網月費計劃, 係咪都一樣係 free 架?

求高人指點迷津......

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

禁止訪問

子爵府

cthui99 發表於 11-7-25 22:58
首先你有無Data數據用量包在月費裡?
如果無的話...3千幾kb 大約要被三百幾蚊...和馬上關數據傳送(方法是 : ...

我個 plan 是沒有數據用量的...... 所以, 我關上「數據啟動」後, 在屋企以外就不能夠上網。
但原來接駁屋企的自家寬頻, 都要畀數據費架! 我以為唔關我個手機網絡供應商事添....

子爵府

cthui99 發表於 11-7-25 22:58
馬上關數據傳送(方法是 :按開關鍵 出現幾個選項,其中一個是 數據傳送,按它一下出現禁用的標記就已經關了)

我 check 咗, 現時是關上了的, 有禁用的標記; 但是, 在這狀態下, 家中用 wifi 依舊能上網喎 ..... 這樣上網是否仍是要付數據費呢?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

jk67jk 發表於 11-7-25 23:40
我 check 咗, 現時是關上了的, 有禁用的標記; 但是, 在這狀態下, 家中用 wifi 依舊能上網喎 ..... 這樣上 ...
應該係唔使俾....

jk67jk  明白。Thanks.  發表於 11-7-26 11:26

禁止訪問

子爵府

cthui99 發表於 11-7-26 09:34
就算無開3gdata…android有時一開都會上一上3g(當無wifi環境下)…所以樓主最好打電話去cs check下
...
只要 WiFi 唔使計入數據就應該ok。 因為, 我已經關上「數據啟動」模式 —— 即唔會自動搜尋3G網絡; 我亦已在公司試過即管啟動 wifi 模式, 都未能接駁互聯網。 還有, 我已經懂得 "H" icon 等於 3G-ing, 我每次啟動 Wifi 都會不斷留意機頂的訊號顯示。

我只是太驚恐 wifi 都計入數據用量, 想尋求更清晰的資料。

Thank you.

禁止訪問

子爵府

E+ 部機ge VPN設定, 好似空白咁....... 只有一個項目「加入VPN」

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至