嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

還記得一年前,太太見紅後立即送入醫院,住了一晚醫院後醫生說bb還未準備好,下午被叫了回家再等,其間有陣痛,想到公立醫院工作壓力真的很大,當晚太太繼續有陣痛也沒有立即送入醫院,怕被醫院打回頭,直至近天亮約六時左右羊水穿了,立即call救護車送太太進院,檢查後說已經開到3度,因太太身形比較小,醫生看過後跟太太說未必能順產,可能要開刀,到下午巡房時再決定
下午12時巡房時,醫生說開到5度,叫太太再等一下,看看能不能順產,其間太太陣痛得很辛苦,助產仕也只能提供聞氣,等了又等直到3點多醫生再巡房,檢查後決定開刀,跟太太一起進去手術室樓層後在門口的等著等著,其間把新買的相機調較了又調較,希望bb出來時可以影一張美麗的照片,約4點多時,等然看見一名醫生在我面前走過,很快的衝進手術室,又見到一名醫院助理把升降機hold在手術室門口前,再見一部機器推進手術室,我的必頭立時震了一震,心想:冇事o既!你估拍戲咩!再等多大約10分鐘後,手術室有人出來了,首先看到剛剛在我面前跑過的醫生,手推著剛看到的機器,機器上有一位小bb,我在想......唔好呀!跟著已經有姑娘問你是否XXX的先生,我說:是!姑娘跟著說:bb剛剛出世時有問題,而家要推上深切治療部,你跟住一齊上去啦!我第一時間就問:我太太有事嗎?姑娘說:太太冇事,你放心!
去到深切治療病房門口等了一會,先有兩位醫生走過來跟我說:我是剛剛幫你太太做手術的醫生,剛剛幫你太太做手術時,當開刀後把bb拿出來時bb好軟,好奇怪,我地立即把bb拿出來,聽心跳只很六十幾下,bb唔識呼吸,我地立即call兒科醫生來急救,急救了12分鐘,打強心針,心外壓,再插喉加呼吸機後才有些少好轉,跟著送進來深切治療部!當時的我跟本腦內空白一片,沒多少句聽得進耳,只是不停點頭的好像很明白似的,之後在門口繼續等著,兒科醫生出來了,就是我見的那個衝進手術室的醫生,他跟我說的跟做手術醫生說的都差不多,他跟我說了一句:bb可能焗親!我只好走進病房看看剛出世的bb
之後的數個月都是跟兒科醫生跟進bb的情況,還有就是大家都想知道為什麼bb會這樣,但產科醫生給我們的答案是:我地都覺得好奇怪,唔知點解!後來經過很多次的會議,有一次開會時腦科醫生也來到一起開會,他拿著bb的磁力共震的圖片跟我們說,由於bb天生臍帶血管只有兩條,正常的有三條,(這個我們是清楚的,因為在醫院照超聲波時醫生已經給我們說了,醫生說問題不大,少了一條血管很多時會影響bb內臟,而懷孕時檢查過也沒問題)所以他發覺bb的腦細胞比正常的少,而圖片中也發現在大腦的最入部份(丘腦)爆了血管,不能做手術,因為丘腦爆了血管, 從而影響了bb的神經系統,要再等一段時間看進度,這時產科醫生就說了:現在很清楚發生什麼問題了!當時我也想,嗯,也不能怨誰了!只好說bb命運不太好了!
跟著的日子就是每天下班後去探望一下bb,就在有一天跟醫生閒談時說起腦科醫生的一番話時,兒科醫生說他不太認同腦科醫生的說法!他的一句話我記在心裡,我當時沒有追問下去,直到大約個多月前,再跟兒科醫生跟進bb的情況,醫生說明了bb現在的情況是大腦癱瘓,經過十過月的治療也沒大進展,我們也接受了這個事實,這時我再次提出bb為什麼會變成這樣,醫生也很老實地答複我們,兒科的責任是bb送到兒科時盡力醫治bb,而bb為什麼會這樣他也不能解釋,而以他的角度看,腦科醫生的說法他也不太認同,但他補充他不是腦科醫生,有些專業知識他不知道
現在我們也不知道可以怎樣做,可以找誰幫忙,我只想知道真相,對bb公平一點,對我們兩夫婦及家人公平一點,兒科醫生及姑娘真的很好,很照顧bb,但每次跟產科開會時,就好像聽錄音機似的一堆由產房到手術室的情況重頭說一次,我讀書少,每次都被他帶我們遊花園似的,講又唔夠佢講,每次他說了一大堆話,駁又駁唔倒,聽果陣好似有d道理,但返到屋企想一想又好似有d問題!很煩呀~大家可以教教我怎樣做嗎?

伯爵府

回覆:BB出世住院已經一年了

醫生有冇講如果醫返好有冇後遺症?

禁止訪問

大宅

http://speedfaq.com/jibingbaike/5901.html#1

洋房

Hello,

我之前都有類似既經歷,其實孕婦一見紅已經係即將生產既癥兆,加上陣痛強烈+穿水即係BB應該要出生了,穿水後開刀前要一直check住BB既心跳同維生情況,一有唔妥就要盡快開刀接生,年多前我生BB時亦有類似情況,正常如果穿水後開唔夠度數就要考慮開刀生,如果穿水後拖得太耐都唔開刀,BB可能會焗親,我BB就係因為拖耐左(中午十二點穿水﹠劇痛,但等到夜晚接近十二點至開刀)結果出生時BB肺部穿左窿,住左深切﹠加護病房一段日子。我睇左你寫你太太既情況,我覺得好似身同感受咁,當時我見住我BB全身都係喉管同電線,個種傷心真係難以形容,你地BB既情況如果唔係先天有問題既話,我覺得負責你太太接生既醫生係判斷幫BB接生既時間係唔係有D問題呢?點解唔早D開刀呢?如果早D開刀情況係咪會好D?但係點都好啦,我諗你應該問清楚原因,咁對你地同BB都公平D。
祝你地既BB早日康復。

珍珠宮

好媽媽勳章

我看完後有一個疑問, 就係在見紅後開左幾度這個時間, 你太太有沒有陀住胎心機, 監察著BB在肚內的心跳情況? 在等生的時候有沒有照超聲波?

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我記得我臨生之前要用胎心機,聽住bb心跳,如果心跳唔好,就要立即左手術。
不如你直接問下醫生,有無可能是因為無及時開刀而引起呢個問題。

男爵府

畀面勳章

點解唔早D開刀呢?--->我親身經驗,公立醫院唔到最後一刻都唔同 你開刀,我果時開 7度,但胎心機監察著BB在肚內的心跳突然走下,出現問題, 都話要係我下面抽bb 頭皮血判斷而唔係開刀!

抽bb 頭皮血?!!-->我當時即刻火滾! 又哭又鬧d 醫生要求即刻開刀! ,醫生要我後果自負!
touchwood 自己做左正確決定,捱了一刀!
我只想話很難去追查當日的 責任, 決定一刻錯過了就錯過了, 倒不如諗點樣照顧BB,令佢早日康復!

祝你地既BB 早日康復。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

看完後感受很深, 樓主要加油, 堅強點, bb需要你的支持!

政府係咁, 我都係穿水穿左差唔多20個鐘先幫我開刀, 因為佢想睇下我自己生唔生到喎. 到我生完身體有問題, 醫生仲開錯藥, 之後都係話自己冇問題推d責任俾其他同事.

那種無奈真係連我老公都唔會feel到. 因為眼見佢地態度好好, 拎晒d醫學書籍出黎同我講話食錯左果d藥對我同bb都冇影響, 而我, 鬼知d書講咩喎, 只好接受, 因為又病又要take care bb真係冇心情去諗去追究邊個出錯. 最終我都費事追究, 只求讓bb好一點便ok.

所以, 追究有用嗎?還是放眼將來放多點心思看看點樣對bb好點更好嗎?bb你都要努力呀!!!
.........................................

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

樓主, 一路睇住你講番BB出世時的狀況一路流淚, 做咗媽媽後先越嚟越覺得見到D BB受苦真係好肉赤好心痛, 希望你個BB早日康復, 健健康康, 千祈唔好唔記得比多D關心你太太呀, 作為外人既我知道你既事都好心痛, 更何況BB媽媽呢~ 加油
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

別墅

樓主 , 要堅強呀 .
我諗責任是要追究 , 但最重要搵下有無辦法醫返好bb, 試下上網搵多d資料,搵下外國例子 , 可能幫到你 .千奇唔好放棄, 你同bb都要加油 .

大宅

祝你BB早日康復

別墅

回覆:BB出世住院已經一年了

其實bb出世的時候係會有機會遇上問題。有時醫生未必知點解。我生個仔時都係穿水后7個小時才順產。但個b ( touchwood) 都冇事。樓主,既已成事實,不如再問凊楚bb的狀況,搵多些資料睇下點幫佢。西醫幫唔到就搵中醫、自然療法、物理治療等等。亦可睇政府有什麼資源俾你個b.條路仲長。bb靠你哋啦。加油!

別墅

樓主你要加油呀! 我諗而家可以做既除左只知道真相外, 就係搵多d資料睇吓點樣可以幫到bb!

大宅

睇到你bb的遭遇..身為媽媽的我都好唔開心...但做爸爸的你要堅強呀...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

你跟太太要堅強呀! 祝BB早日康復.

伯爵府

樓主, 唔好諗咁多喇.
根據你講, 你太太係夜晚見紅, 6點穿羊水, 15點開刀.
其實呢個時間並唔係太長, 好多媽咪生產既時間唔止; 所以, 就算真係當中有意外發生, 都唔一定係因為遲開刀. 可能係生產過程中有意外, 又或許一路都有問題...
樓主, 希望你可以堅強咁繼續生活.

男爵府

祝BB早日康復!

複式洋房

好多謝咁多位o既祝福,跟據醫生所講,由於bb出世時經過12分鐘急救,腦部曾經缺氧,經磁石共震掃描後,腦部受到3級創傷,屬於最嚴重一種,經過一年來的治療後,醫生同我地說bb基本上跟著下來的日子都應該要在病床上渡過,神經系統創傷令bb失去自我自顧能力,經檢查後bb沒有視覺,聽覺也有受損,不能自我進食,要用胃喉等等....基本上bb只能夠臥在床上
另外在產房等待時,一直都有胎心機,醫生亦拿出一大堆資料出來同我地講胎兒在待產其間數據正常,但我心想,由產房除去胎心機直到開刀前的那一段時間呢,少說也有一個小時,試問我怎能不懷疑呢!

複式洋房

好多謝咁多位o既祝福,跟據醫生所講,由於bb出世時經過12分鐘急救,腦部曾經缺氧,經磁石共震掃描後,腦部受到3級創傷,屬於最嚴重一種,經過一年來的治療後,醫生同我地說bb基本上跟著下來的日子都應該要在病床上渡過,神經系統創傷令bb失去自我自顧能力,經檢查後bb沒有視覺,聽覺也有受損,不能自我進食,要用胃喉等等....基本上bb只能夠臥在床上
另外在產房等待時,一直都有胎心機,醫生亦拿出一大堆資料出來同我地講胎兒在待產其間數據正常,但我心想,由產房除去胎心機直到開刀前的那一段時間呢,少說也有一個小時,試問我怎能不懷疑呢!

首頁
12345...7

尾頁

跳至