自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

無論大家認為釋法是好是壞,但現在如果唔釋法,又在各政棍的阻撓下,我地仲有咩辦法? 除非接受外傭來港定居勝數的結果。
一國兩制,司法獨立,你估香港市民唔想咩? 點解要搞到咁地步?誰是始作俑者? 本來誰打的結,誰就要負責任去解,但是打結的人卻推御負任別香港市民及政府,而我地個政府又傻傻吓咁,我們還可以點做?

hinhin_ma  HA!! 我地個政府..就係小雲,小吉.....  發表於 11-8-10 23:19
BBTWIN  講得好好, 應該拉始作俑者去打標靶.  發表於 11-8-9 11:44

大宅

klm402 發表於 11-8-8 16:51
法例有漏洞唔去作修改, 咁會點...由佢繼續錯落去嗎...我完全唔明白點解D人見到香港法例有漏洞而大多人都認 ...

我地一於唔好交稅唔填稅單, 等坐監, 等正苦養, 拎綜援又有正苦幫我地租埋地方, 仲咩要咁辛苦賺埋d錢唔係保障自己同下一代, 而係益d外人, 仲咩我地要養菲傭, 養大6人, 仲咩我地d錢唔係養自己既下一代, 我地土生土長既下一代又有咩保障

大宅

Ivy07 發表於 11-8-8 17:10
無論大家認為釋法是好是壞,但現在如果唔釋法,又在各政棍的阻撓下,我地仲有咩辦法? 除非接受外傭來港定居 ...

曾未有結果, 真係要炒晒d 菲傭先, 佢死好過我死, 個個媽咪唔好去做野, 等拎綜援都好, 仲有菲律賓正苦都未必鍾意d外傭有居留權, 因為佢地會冇左外傭稅收...

q370006  AGREE....個個媽咪唔好去做野, 等拎綜援都好<= 好過益左D 九唔搭八  發表於 11-8-8 23:11

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最諷刺係~邊個令巿民對司法冇信心?就係哩班玩法律的人,口口聲聲要維護司法獨立,說到底,還不是想方便佢哋自己玩法律遊戲,嚟玩死香港罷了。

大宅

klm402 發表於 11-8-8 16:53
我好支持葉劉....試問依家有邊件所謂為民拯命既議員夠膽出黎好似葉劉咁大大聲講支持釋法....成班友仔只識除 ...

其實果群咁既為民拯命既議員其實博d咩姐, 我地好地地請個外傭, 咁多年都相安無事, 無啦啦幫佢地攪嘜q居留姐, 佢地冇菲傭就唔好攪咁多事啦, 菲傭連一個床身知所都冇, 攪咩居留塞d福利比佢地姐, 果群人攪完28蚊又攪居留, 驚我地d市民屎得唔夠快咁

大宅

果斷d啦,快刀斷啦,仲拖!以為政府係代表市民,但係完全唔係。企係到等乜.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

一人一電郵,請求人大釋法
http://www.sskyn.com/thread-3389-1-1.html

唔試下都唔知得唔得??

昨晚我已SENT左啦.....睇完之後, 想到靠人不如靠自己....一野SENT 左出去....
Stay Hungry , stay foolish !!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

meimeimei1208 發表於 11-8-8 17:25
其實果群咁既為民拯命既議員其實博d咩姐, 我地好地地請個外傭, 咁多年都相安無事, 無啦啦幫佢地攪嘜q居留 ...

最灰就係呢樣~ 外傭係做野就係做野, 就正因為俾佢地有居留權既話, 佢地會變為一個沉重既負擔, 所以當初唔俾佢地有永久居民身份. 唔係針對菲傭, 而係根本個個國家都係咁, 要一個地方好, 只會有輸入優材, 唔係輸入庸材, 亂開綠燈. 果d 所謂議員完全係呃飯食, 唯恐香港不亂.

男爵府

好似8月21日會有遊行....

大家要靠自己表態啦....政棍.政府都信唔過....

珍珠宮

我係c9黎架詐,我唔識政治,唔想理法律,民唔民主對我冇關,我淨係知我要有好既社會比我個仔去生活,我唔想個仔辛苦工作供養外人。That's all!!!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

侯爵府

環保接龍勳章

support!

大宅

VKwan 發表於 11-8-8 23:29
我係c9黎架詐,我唔識政治,唔想理法律,民唔民主對我冇關,我淨係知我要有好既社會比我個仔去生活,我唔想 ...

未來係分分鐘自己既下一代養返賓賓

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

一諗到佢地攞左居港權, 佢地一拖十幾一家大細有老有嫩來港, 都唔知俾佢地瞓邊

大宅

而家班賤黨巳經唔會再幫我地香港市民, 佢地諗住攪亂香港混水摸魚, 香港市民唔再選佢地都仲有班蝗蟲同外星臭蟲票源. 賤黨所做既一齊全部都對香港有百害而無一利, 佢地所有人遲早有報應. 人在做, 天在看, 係咪真心去幫人個天會知, 因住收尾果兩年呀賤黨!

子爵府

BBLOVEMAMA 發表於 11-8-4 19:01
今次係市民要求提早釋法....

我好同意,因為係因基本法的漏洞,有漏洞就要改....
唔知而家仲係咪有好多人唔鍾意"葉劉"
但當日23條我仲細, 唔係好記得

但我好記得以前睇過佢D報導, 佢大學既PROFESSOR話佢係好smart, 好出色, 印象好深, 話佢絕對唔係池中物, 所以我一直都知道佢係一個有腦既人,而唔係政掍一條

男爵府

support!
雲在青天,悠然自得;水在瓶裡,清晰自然。快樂人生。

男爵府

畀面勳章

唉,唔知政府仲等咩

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

希望政府做點事解決

男爵府

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至