跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

自己接送仲快喎! 有無人可以幫手啊? 我住建生區, 姐姐搭輕鐵接送都係 30-45分鐘回到家.

別墅

回覆:ootolai 的帖子

依家朝早,辛苦d 帶左佢番學先番工,放學搭校車,婆婆接。(婆婆耳水不平衡,唔可以曰曰搭輕鐵)
你地小朋友識應未,我囡仲係好飄忽,有時好開心,有時咸哂唔肯番,你地呢?

洋房

Hi! all,
我個女是下星期 NA 插班生, 之前見到學校有腥紅熱都好擔心! 加上一直都有留意你們這個 TOPIC, 多謝大家家長都分享對這間學校的討論及意見, 令我可以了解這間學校更多, 希望我的寶貝女都能適應學校群體的生活, 與同學仔相處愉快!!

洋房

我也有興趣JOIN 你們的群組, 但FACEBOOK 好像找不到, 可以給我名稱 SEARCH 嗎

qqbb1668  pls check yr's bk mail box. thx  發表於 11-9-18 01:03

洋房

我也有興趣JOIN 你們的群組, 但FACEBOOK 好像找不到, 可以給我名稱 SEARCH 嗎

洋房

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 viann918 的帖子

唔係腥紅熱, 係手足口, 不過已經沒有問題了, 我地收到通告下星期可以恢復早會及係playground玩耍了! 相信, 學生們一定很開心呢!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 COCO925 的帖子

若果平時放十二點, 我見到唔係好多小朋友搭校車, 咁應該會快d! 同埋, 我寶寶唔係n班, 佢升左 k1 了! 不過, 記得佢那時用左成個月去適應, 唔洗擔心, 好正常架!

洋房

回覆 ootolai 帖子:

是嗎? 我是看衛生防護中心 notice 的, 但我個女下星期是適應期, 這些活動好像都不能參與, 可能最多是可以參與早操, 希望她肯合作點吧!! 平時也給嫲嫲寵壞了!!送她來讀 NA, 就是希望她能早點過群體生活, 學慬分享和與小朋友相處!!

別墅

回覆:viann918 的帖子

你是全曰班,加油,我都仍作戰緊。。

洋房

回覆 coco925
昨天我個女開始第一天返NA班, 我特意陪她上課,因適應期我個女第一天上課只有個半小時, 由食早餐、早操到上課老師都是用英文加歌唱的形式陪同小朋友去學習, 暫觀察來看, 有時小朋友可能仍未明白 Miss 的指令, 但整體來說, 他們都很乖, 很合作, 眼見只有兩三個小朋友仍未適應, 由頭哭到尾, 老師通常將小朋友隔離, 讓他們冷靜自己的情緒,以免影響其他小朋友的情緒,我個女情況今日都較好, 可能因我陪同的關係!全程沒有哭過, 倒轉會安慰哭的小朋友, 但係就過於主動, 有時會搶老師和同學仔的教材, 這個希望返學後, 漸漸地改善這陋習!! 今日是我奶奶陪她上課,由於老師認為她的表現較好, 要求她今日留到十二點才放學, 也主動叫奶奶不用陪她上課, 嘗試看她的反應!!整體放學時, 老師都是滿意小朋友的表現的!

複式洋房

我個仔都係讀全日N班,返左個多月,而家已經完全適應,你個女都會好快適應,Miss Milk好好架,好nice的.

別墅

回覆 JellyAu 的帖子

JellyAu / Vianna : 我仔仔都會10月尾入NA 班哦.. 大家交流交流哦!

洋房

回覆 JellyAu /lcyk0215

我都覺得三個 miss 都ok, Miss Milk & Miss Shirley 照顧小朋友經驗比較好, 第二天因我聽取了 Miss Milk 的意見, 所以叫嫲嫲沒有陪同我個女上課,放學後, Miss Milk 都有打電話來匯報了我個女在學校那天的情況和表現, 暫時都覺情況是理想的, 我之前有看過有些家長的 comment, 說小朋友習慣後, 都很喜歡返學, 希望我個女都能夠吧!!

複式洋房

回覆 回覆:viann918的帖子

係呀,Miss Milk跟得好好,會主動打電話講小朋友在學校的情況,又會好有耐心同你講解,而家我個仔都好鍾意返學,但係就比較怕羞。

首頁

尾頁

跳至