跳至

首頁
34567...10

尾頁

別墅

回覆:nicolandavy 的帖子

補充:如果有一班內的學生發現有流行病,該班的學生應在一個隔離區內換鞋(返學及放學時),同時該班學生應停止使用校內公用設施(如參與全校早操)。我大仔以前在馬鞍山的學校係會咁安排的!所以我大仔於今年二月時班中爆發手足口(佢都中左),但就冇傳到過其他班別。全校約三佰名學生,只有一班中招囉!

大宅

nicolandavy 發表於 11-9-1 09:58
各位媽媽,其實我一直都想俾啲意見俾學校參考一下,响我正式發信給學校前,都希望响呢度收集下各位媽媽既意 ...

nicolandavy,

請問可唔可以加埋, 小朋友每次有去洗手間時間時, 都一定要安排有一位老師係洗手間入面睇住每個小朋友o係果刻, 都一定係有洗手既機會(就算小朋友果刻有冇去到大, 小便, 都一定要佢地洗下手仔)~ 因為我見每次佢地去洗手間時間, 都係成班小朋友擁曬入去, 其實d E E同老師都未必知道邊個有洗到手邊個冇~ 可唔可以建議學校, 到去洗手間時間, 要其中一位老師係洗手間入面, 及安排分流咁每5-6個小朋友入去洗手間, 攪掂完再到下一組, 咁就一定確保到, 每個小朋友真係每次都有洗到手仔~

我每次都見到坐校車既小朋友, 一返到學校換鞋, 絕大部份都係坐係地下換, 而唔係坐係sofa度換(就算有E E睇到, 老師睇到咁既情況, 都冇人出聲叫佢地坐曬番上SOFA換), 我覺得其實地下係好烏糟好多菌(個個人對鞋底都一定踩過), 學校係做足防菌措施, 但我覺得佢地連呢樣都可以教下小朋友, 因為佢地坐完地下換鞋之後就係坐落房室入面D櫈, 到講故仔, 玩遊戲時, 佢地要將D櫈仔圍圈, 隻手就係咁樣掂到D細菌唔定, 既然學校D防預措施都做左唔少, 點解唔再做好少少呢?!~ 只係叫小朋友換鞋上番SOFA換, 唔好坐係地下換~ 有幾難?!~

我自己諗, 點解呢間學校既防預措施都做左唔少, 連小朋友返到學校都要連鞋都換埋, 但開學唔夠一個月就有手足口病問題出現, 其他幼稚園好多都唔洗返學校換鞋都未有事~, 再加上舊年呢間學校又發生過類似既不愉快既事, 會唔會係根本學校係仲有D野, 係一直做得唔好或其實仲未解決到呢?!~... 如果唔係又點會連續2年都出事... 我相信作為家長都想自己個小朋友可以係一間舒適既環境學校生活, 所以我自己都不斷諗點解會咁樣; 我真係唔希望我個小朋友成日都要帶住個口罩上課, 因為我覺得帶口罩其實唔係一件舒服既事...

另外, 都想知各位家長, 覺得學校D E E O唔OK? (因我想知, 係咪自己問題, 究竟係咪自己要求高?~)

小小肥豬  認同!  發表於 11-9-1 13:23

大宅

SORRY~ 溜左講, 我絕對覺得呢間學校空氣真係好唔流通(唔計家長接返學, 放學; 只講學校面入既空氣係唔流通), 我100%希望校長可以正視呢個問題, 因為呢個問題, 係絕對影響緊每個小朋友既健康~

別墅

回覆:qqbb1668 的帖子

Good point! 我都覺得廁所既capacity 係六個小朋友,唔可能一次過成班咁去。致於坐地下換鞋,我老公今日同我送個仔返學時,佢就話覺得俾小朋友換鞋既sofa太高,佢地坐左上去就會吊晒腳好難換鞋。可能因為咁佢地覺得坐地下舒服啲!建議排列小朋友椅俾佢地換鞋是否比較恰當?

小小肥豬  講得好!  發表於 11-9-1 11:37

大宅

hihihi,
我仔仔都係讀n2班架..大家好.
由於上星期4,5我太驚手足口病..又撞arm我地搬屋, 所以仔仔今日先番番學....點知..又要重頭黎過...之前已經可以番學唔喊.(雖然係人喊佢喊),點知今日又換埋班主任...新班主任佢又未見過..仲死多2錢...希望佢一陣就無野啦..
係呀..我個人都覺得..呢D傳染病...廁所既問題好大呀... 咁細個人仔去廁所..D小朋友又未係好識..又一大班人去...一定唔方乾淨呀...(如果講其他野....一般出街/去公園玩呀都可能會接觸到)
但個廁所如果DIRTY, 就先係煩...因為去街..如果去廁所..大部分小朋友都有家長陪, 佢地一定唔會接觸到架MA!

男爵府

分批去厠所,加強留意小朋友有無洗手,我讚成。同埋可唔可以要求响每間課室加裝空氣清新機呢? 我覺得咁d空氣點都好d,同埋我見另外一d幼稚園都有喎!

大宅

而家佢地點樣清潔廁所既呢...
其實講教育,我覺得SUNKIDS係真係唔錯架.... 如果衛生方面可以再攪好D...咁就100分.
我仔仔其實都只係上左5日堂, 佢番到屋企..都識左好多野..又突然會數 1-10既英文, 又會無啦啦講國語
"早安" ,原來佢地都唔只係聽左..但都會吸收到架....仲有上次整面包, 佢番到屋企..可以講晒D STEP 出黎...都好多個STEP 架....
雖然小朋友番左學一定易病好多, 佢地都要接觸下病..先有抗體, 但希望只係傷風感冒吧.

ChrisAlfred  點解我唔覺我個仔學左野返黎既只係覺得佢百厭左呀。。。。。  發表於 11-9-2 22:24
nicolandavy  我都好滿意大仔返學後所學到的. 只係兩個幾星期, 佢表率達能力高左好多!  發表於 11-9-1 11:55

大宅

nicolandavy 發表於 11-9-1 10:52
Good point! 我都覺得廁所既capacity 係六個小朋友,唔可能一次過成班咁去。致於坐地下換鞋,我老公今日同 ...

係~ 都可以, 總之唔好坐地下, 地下真係好多好多菌, 好易"HIGH"曬從而帶到入房室~ 增加感染病菌既機會~

別墅

其實據我所知, 佢地上星期已搵清潔公司做左霧化消毒(學校貼左一張由清潔公司發出既證明在K班玻璃門入口).

先伸報利益: 這一次霧化消毒係由我老公工作既公司做的. 我當初出發點係想自己個仔讀果間學校既衛生情況係令人滿意, 所以爆左手足口後, 我才叫我先生同校長接觸, 介紹有關服務俾學校, 如果效果顯著咁學校先會考慮keep住用呢個服務既.

我都希望學校今次既手足口病能夠儘快埋尾. 同埋日後於控制傳染病時能夠做得更好. 冬天就會進入流感高峰期, 加上曾浩輝又話猩紅熱可能會再爆. 我都好驚. 上次大仔响以前間學校中左手足口, 搞到細佬, 我同老公, 仲有我阿哥一家三口全部中晒. 係一次好慘痛既經歷. 我都唔想再黎架~~~ (上次中招時, 仲要撞岩我地買埋機票一家幾口去旅行. 最後要放棄唔帶細佬呀, 勁陰功...)

大宅

kwanso78 發表於 11-9-1 11:26
而家佢地點樣清潔廁所既呢...
其實講教育,我覺得SUNKIDS係真係唔錯架.... 如果衛生方面可以再攪好D...咁就1 ...
講真佢教育真係唔錯...
不過有D教職員既愛心方面, 我真係要再留意一下先可以俾意見.

大宅

nicolandavy 發表於 11-9-1 11:48
其實據我所知, 佢地上星期已搵清潔公司做左霧化消毒(學校貼左一張由清潔公司發出既證明在K班玻璃門入口). ...

希望學校KEEP住定時定侯用啦

大宅

以...想問下..頭先婆婆接放學..話全班小朋友已經企左係門口等..?
係咪今日先係咁..定前幾日已經係咁架喇..?

大宅

cadencetse 發表於 11-9-1 00:56
原來ms pandonna係教k1的,咁k1個班主任又點呢? 係咪ms idy遲d又會再返來教番n2?
我覺得要換老師其實真係 ...
我都覺ms pandonna 冇咩笑容, 都會諗佢對小朋友係咪都係咁?!~

kwanso78  係喎..今早我第一次見佢...我都嚇左嚇...唔好話我個仔..  發表於 11-9-1 13:15

大宅

kwanso78 發表於 11-9-1 12:12
以...想問下..頭先婆婆接放學..話全班小朋友已經企左係門口等..?
係咪今日先係咁..定前幾日已經係咁架喇..? ...

唔係丫..前幾日唔係咁架BOR~

別墅

回覆:kwanso78 的帖子

佢地一向都會安排小朋友在玻璃門前排隊的 (reception 兩邊的玻璃門)家長就在門外拎住張咭接仔囉。其實我由day 1開始已經覺得呢個安排唔係咁好。因為有啲家長未必準時到達,如未有家長接就要返課室。咁其實個小朋友會覺得失望囉。所以一直以來我都勁準時到,唔敢遲到接個仔放學!

ChrisAlfred  AGREE。。。之前明明係拎咭入去架嘛, 慢左去都唔怕個仔睇唔到自己  發表於 11-9-2 22:26

大宅

回覆 nicolandavy 的帖子

以...我未試過架喎...之前係收晒card之後入去接人架wo~~~~~

別墅

你哋嘅提議好好呀!

禁止訪問

複式洋房

回覆:我想問讀小朋友讀sunkids 媽咪意見

我都認為一間連鞋都要小朋友換既學校,我對佢地淸潔要求都會高d囉!? 放學人太多都一定要改善,條走廊實在太迫太多人啦,接到放學都要迫一輪至出到去?! 可以再改善下啦?!
Powergirl911, 冇錯嗰個係我地呀

Sandy, 我諗我記得你呀仔呀,我嗰時都好好奇個小朋友咁叻可以自己上堂

我呀仔今日有d咳冇返學呀mouth: 希望冇miss咗d野啦。因為我都覺佢上堂學到野囉,返屋企好快咁數1到10我聽,我諗老師都教得唔錯。

別墅

回覆:kwanso78 的帖子

我大仔以前間學校都係收咭接人,所以我覺得呢個安排好古怪,冇理由叫晒學生出黎等,有時有部分接放學既家長或工人又唔太守規矩,搞到情況幾混亂下

首頁
34567...10

尾頁

跳至