爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我無裝gps嘅

每次出車去陌生嘅地方前,請先做功課
1. 上google map找目的地
2. 上運"吉"署網頁駕駛路線搜尋最佳路線
(祗作參考,唔可以盡信)

提示:盡量行幹線同highway先到達目的地附近才找內街行走路線,當對自己有信心時才試新路線

複式洋房

我初時揸車都係咁

複式洋房

楂多啲就會自然好...唔好靠GPS, 只靠記路...

別墅

GPS我都俾佢棵左我幾鍰...勁想打爆佢.

男爵府

回覆:唔熟路, 成日入唔啱線...

我都唔熟悉d路,技術又未到家,所以咪唯有揀定幾條指定路線,比自己操練下先lor。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

遙遙爸爸 發表於 11-8-25 10:28
我諗個個新牌都要交學費, 學費就係時間同油錢. 我揸左十幾年車, 如果我去到香港果邊, 一樣好似新牌仔, 成 ...
無錯
老公都揸咗十幾年車
佢都唔鍾意去港島區
miss咗個路口,有排都兜唔番
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

複式洋房

我都有這些問題...最後一放假早上..(5-7am)去 drive 返轉...train一下..

複式洋房

回覆:cherylpapa 的帖子

回想我新牌的日子,我會熟習自己住嘅地方先,慢慢擴大,跟住連接一啲自己常去嘅地方,路線唔知嘅可以跟返巴士或小巴嘅路線,死人尋舊路無死,記住啲路名,熟咗就睇地圖搵一啲直接唔駛兜嘅路線,尤其是巿區,當然係要時間,當年無谷歌地圖,又無gps,到依家有朋友唔知點去就打嚟問我,香港仔同元朗例外!

大宅

回覆:PP_Couple 的帖子

想問下您買咗咩車,七人,五人,第一,司機位坐得好唔好,2隻手羅太O唔OK,唔好怕

公爵府

drive slowly la....drive more and can remember la

複式洋房

慢慢就會熟. 我以前同你情况一樣

別墅

唔好掛住睇GPS,好易炒,除非有其他人幫你睇。

大宅

剛剛楂車行錯路實有, 我楂左十幾年, 耐唔耐返屋企都會行錯, 不過最緊要安全, 差少少時間無所謂啦. 反而我覺得剛剛楂車, 淨係睇GPS其實好危險, 睇得地圖來又顧唔到路面情況, 唔睇好過睇.

複式洋房

yesyes, 有次我掛住睇導航都爭D撞.

大宅

去D新地方, 做足功課先, 我都係用google map 里面的navigation, 再係街景認下路口位...早Dcut 線...會行少好多冤枉路

大宅

我都係5個月P 牌仔, 行錯路無數次, 雖則有gps. 但係佢次次叫我掉頭行駛, 根本個燈位都講明不準掉頭.

跟GPS一定cut 唔切線, 自己又覺得路面d 路牌太遲出現, 見到個牌時, 無可能cut 兩條線去.

方法唯有錯一次先, 下次記住條路點行.

有貨車, 的士, 小巴cut 線更加小心, 佢地一定唔會讓車.

我依家最怕貨車係旁邊, 佢地真係唔打燈就一野cut 埋黎.

P.S.: 我好小睇GPS, 主要聽聲. 怕掛住睇GPS, 出事.

大宅

我揸車都好水皮 , 又唔熟路, 所以老公都唔係好比我揸, 最怕d車忽然cut線又唔打燈. 所以到而+技術都係痳痳.

複式洋房

Buy a Driving Map !!

Read and well prepared is a MUST !!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆:唔熟路, 成日入唔啱線...

好同意去唔熟嘅地方要做定功課,我有牌4年,揸番車1年多,每次要去新地方都會去google map睇下,雖然有時唔大update, 我會再check下地圖,認清d街名。So far都ok架!

首頁

尾頁

跳至