爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

the main reason is that you are too concentrate that you have a tunnel vision that you may not fully aware of the road condition, relax and look a wider angle esp the road signs will guide you to the right track

大宅

其實每去一個目的地之前都要PLAN路線,
再唔係上GOOGLE MAP睇下條路線點行...

禁止訪問

伯爵府

出門口前GOOGLE MAP
年初一係港島區東去西...西去南... 都係靠佢
行錯路當識多個新地方....不知幾開心..

禁止訪問

複式洋房

出門前睇定GOOGLE! 但唔好淨係記死佢果條路線!!
記住D大路名~如果Miss左路口! 起馬都知道目的地係你前定後~左定右

男爵府

畀面勳章

回覆 cwkshk 的帖子

我認為gps導航儀一定要有,但一定定買d質素最好既,莫貪平買了個遅頓的產品.得物無所用,令人添加錯亂就無好過有了。
我見過香港有朋友用緊都很不錯,可能他用的是高價貨啦,因此一定要買最好的來用喔!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

大宅

回覆:唔熟路, 成日入唔啱線...

我想問大家點樣可以練到行紅隧呀?

大宅

I use Papago N1.Price $ 1980. Very good for new driver.!I use those 大陸貨 total not the same!

複式洋房

行錯路真係唔緊要架, 但千祈唔好掛住睇地圖或GPS, 突然減慢車速, 一定要保持路線繼續行, 叫乘客幫手搵MAP或找到安全位置後停低慢慢搵, 一路渣車一路搵地圖, 好危險架~香港咁細, 兜番轉頭頂多10分鐘, 一不小心撞到人或車就無謂啦, 無謂因小失大~~依個問題成日比我老婆話, 行錯左仲乜唔行慢D呀, 我就話突然之間慢會影響其仔道路使用者架~~~佢就會話.....唔識路就一早行慢D啦

大宅

其實唔熟路渣車,咪拖慢少少行中線慢線囉。仲有最緊要就係唔好靠晒個gps,一定要睇埋路牌同埋地下d字。如果真係cut唔切,咪拖慢架車睇其他車行晒你先cut囉。再唔係到左雙白線的話,咪兜下路囉,個gps一定會計過另一條線比你行返去目的地架。

不過其實你唔熟路的話,最好就出發前做晒渣車功課,例如上下google map睇街景先。拎個基本概念個人就無咁亂喇。

大宅

回覆:唔熟路, 成日入唔啱線...

其實自己住邊就在附近周圍行,OK之後就expand自己嘅行車範圍,再行隧道去遠些。先行郊區行山路後練巿區街道。不過我覺得行紅隧好難

首頁

尾頁

跳至