論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

菲姐係拿身份証(之前在港已做咗7年)嚟搵工,剛我係agent度搵工人,見佢之前同一僱主做咗7年,又有照顧nb加小朋友經驗,又識煮飯,我同佢講我預備會生bb,問佢可否照顧到nb加一個3-4歲小朋友,佢話ok!
好嘞!到佢嚟到我家工作,我剛有咗!佢做咗2、3個月就同我講周身骨痛,有隻手指公嘅指甲又爛咗,佢已經係做咩都要求戴手套,洗碗抹地都好污漕,因無用力,同洗碗過唔清d水,都算!我同佢睇醫生(普通科)醫生話天氣凍,凍傷隻手,所以指甲爛,要用手套工作及用暖水洗碗洗衫,到夏天就ok啦!點知到夏天都一定要用手套洗碗,我同c6叫佢過水時唔好帶手套,要feel吓d碗乾唔乾淨,因為真係好污漕,佢唔理我哋!到bb出世,我同佢講bb6個月我就返工,佢要照顧4歲女同bb,佢話唔得,一定要我搵人幫手,我問佢當初話ok?佢話上一個僱主有婆婆同嬚嬚幫佢,所以以為我都有,佢叫我bb大d先返工!ok!
但幾日前,佢比佢對手我睇,OMG,10隻手指有5、6隻指甲已爛,佢話好痛!我即刻同佢睇醫生,醫生要佢睇皮膚專科,佢知我要帶佢睇另一個醫生,佢好驚,唔想睇,我一定要佢睇,點知去到,原來佢01年已睇過呢個專科!我問佢「你話你之前未試過爛手?」初時佢唔認,之後見我問姑娘佢先講話以前對手脫皮,所以睇過!之後見醫生,醫生話佢d皮膚已傷哂,係主婦手,建議小濕水,帶膠手套前要帶多對棉手套,工作每20分鐘休息一會,但唔保証食藥塗藥膏會好返!咁即係點?
之後佢當無事咁繼續工作,我問佢「你之前唔知自己對手有問題嗎?」佢話知但未試過爛指甲,我話你呢d病唔係係我度先發,而係你做得太耐清潔工作引致雙手已受傷,佢即黑面問我「你咁講咩意思,你想點?」我無出聲!
一. 當初佢唔肯比前僱主電話號碼比agent,之後話唔見咗no.,因佢知我想問前僱主佢手指嘅情況!
二. 佢一嚟就要求所有工作要用手套保護對手,即佢其實一早自己知自己事!
三. 佢當初應承照顧2個小朋友,依家又唔肯,就算我話照顧小朋友時,早上只抹地及座廁已足夠都唔肯!
咁我應該點做?冬天快到啦!上年一隻手指公已痛到做唔到嘢,今次咁多隻手指未痛死,仲要一定有傷口(因會爛及爆開),咁點算?佢工作其實都ok,都好錫我對子女,咁我應該點做?
唔好意思,咁多字,但我真係感到好煩呀!

男爵府

回覆:菲姐有主婦手,原來已經有咗好多年,點算?

無辦法,請佢返來就係做家務,唔係唔講人情。大家都要搵食(工人同你要打工搵錢)。兩睇喇!人品無咩野,其實係勤力,但係無能為力,佢仲幾耐約?少過一年就不如好來好去,完約就算喇!但你預佢咩都做兩成比你囉!你要頂得順先得。其實,請多個工人有無可能呢?一個湊一個清潔,你返工都放心d啦!
最差最狠心方法,請個新工人,新工人差吾多到,咪一個月通知佢。
比我,我會簡後者。

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 may.bb 的帖子

有隻蘆薈膏,聽講話主治主婦手, 不過我自己冇試過想唔想試

子爵府

回覆 ihv2kids 的帖子

菲姐仲有一年約,我暫時無做嘢,無可能請多一個工人嘞!

伯爵府

回覆:may.bb 的帖子

換人啦,趁早。

別墅

咁嘅情況可唔可以搵Agent幫手呀?斷佢約啦!長痛不如短痛!最慘係連洗嘢都唔乾淨,仲何況要佢幫手照顧小朋友。陣間唔覺意"惹"到周屋人都係就不得了嗱!

大宅

陪月勳章

佢本人都有隱瞞少少,如果你一定要出返來工作,唯有換人了

大宅

Change to a new one la....
主婦手cannot touch water, if serious it can become 手癬
"主婦手又稱「刺激性接觸性皮膚炎」,是一種會在患者的手指及手掌產生角質化、乾燥、破裂、疼痛情形的皮膚病。通常發生於年輕女性,偶爾也可見於中年後的女性,男性患者僅佔3%。
主婦手剛發病時由慣用手(多為右手)之末端指節的指腹開始呈現乾燥、龜裂、指紋消失、皮膚呈蠟狀光澤。多由末節指腹向手掌方面蔓延。嚴重時皮膚會硬化、破裂而疼痛。更嚴重時皮膚會角質化,致手指不能伸直。若長期存在會使指甲肥厚甚至變形。
主婦手發病後有夏天減輕,冬天惡化的特性。極容易發展成為慢性病,未經適當治療的患者常受困擾數年或數十年。
並不是手部有破裂的情形就是主婦手。很多手部的皮膚病變都會使皮膚破裂,常見如手部的慢性濕疹和角質化型手癬等。主婦手本身若未經適當治療,也容易併發為濕疹。
同時由於皮膚的變化使皮膚的抵抗力降低,也容易感染黴菌引起手癬。主婦手的病因雖然仍不清楚,但已知和個人體質及水的接觸有關。個人的體質是很難改變的。所以預防之道,唯有從與水的接觸這點?手。
手部盡量避免與水、肥皂、清潔劑等接觸,非接觸不可時(如:煮飯,洗衣…)最好戴內層棉紗及外層橡皮兩層手套;用水的時間盡量集中於一小段時間內。
其他時間盡量不沾水;洗手後立刻擦乾,然後,塗敷適當外用藥;嚴重者先將手浸泡溫水使角質化組織軟化後,再塗外用藥。必要時再配合醫生處方的口服藥物治療。"

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都怕好難幫到你手 ,
撒換前揾好個後備啦 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

其實可唔可以去勞工處告佢忍暪個病情㗎!算唔算係欺騙呢?

大宅

短線試下轉洗潔精, 我個bun bun之前隻手爛, 我見佢轉左紅x寶之後就無事啦。好多人都用豬油膏話會好d, 皮膚係腸胃的反映, 你俾佢飲d清熱祛濕茶應該會好d, 仲要平日食清淡些。其實我覺得你個菲姐應該唔係唔肯清潔既, 佢之前係舊老闆到做野應該因為時時落力清潔先攪成咁, 某程度上都幾慘。不過佢唔肯湊2個小朋友就係你應該要考慮換人既理由。答應左唔做, 不論佢講乜藉口都唔係理由。

may.bb  就係因為佢唔係唔肯做只係能力唔得,都覺佢可憐先覺得矛盾囉!  發表於 11-8-29 15:01
may.bb  我每星期都會煲去濕茶大家飲啦!  發表於 11-8-29 14:59
may.bb  我都係用紅x寶,佢亦有用手套洗碗啦!  發表於 11-8-29 14:58

大宅

換人啦, 佢都講明湊唔到2個小朋友, 仲留佢喺度做mud?

別墅

換人! 你對佢仁慈即係對自己殘忍! 何必攞苦黎受?!
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

複式洋房

真係冇辦法, 工人是來幫輕顧主的, 不是來增添顧主煩惱的, 請佢回乡医
好対手, 再來打工吧!

男爵府

換人! 佢巳經唔適合做家務, 叫佢回鄉休息同醫好雙手吧..

男爵府

換人! 佢巳經唔適合做家務, 叫佢回鄉休息同醫好雙手吧..

首頁

尾頁

跳至