嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...61

尾頁

大宅

回覆 mntabo 的帖子

其實我同你都係一樣,奶奶比左奶咀BB訓覺,而家佢一跌奶咀就喊!!我真係執到好憫!!!!!
我亞媽話喎,BB大大下會啜得實D,都唔知係咪= =
我做過呢個TRAINNING,BB訓著左中途喊醒真係會喊喊下自己訓返,不過個個訓哂覺時好難等佢喊到自己訓返,所以我都要比奶咀塞住佢把口,為免唔想嘈到屋企人,後果就係要我成晚執奶咀囉

如果得我同BB我真係唔驚佢喊

大宅

回覆 Bluessky 的帖子

呢位媽媽我想請教下你係咪都係抱住暗左BB訓先放落床,定係一開始就放佢落床然後同米袋責住佢佢就自己訓??咁而家6個月係咪一放落床比攬枕佢就自己識訓架喇??

大宅

你就好啦,起碼有你老公同你共同進退,一齊決心TRAIN好BB,而且又唔洗怕佢D喊聲嘈到其他屋企人
我就唔得啦(其實我都知道BB會自己喊喊下訓返,不過喊10MINS真係會嘈醒哂屋企人(我奶奶同老爺))所以真係迫於無奈比奶咀佢塞住把口..唉

複式洋房

回覆:Kimberly87 的帖子

我想問下我個囝有胃酸倒流,所以訓吾到,跟本set唔到time table,同埋佢有唔舒服喊唔抱又好衰,但我好想佢訓好d

伯爵府

回覆 Kimberly87 的帖子

放落床俾欖枕佢欖再用米袋扎住,同佢邊講野邊掃下頭/眼,或拍拍PAT PAT,到佢安靜左唔再理佢,因為每次我放落床果時阿女都會喊/扭,佢就會慢慢訓,我會行開,每10MINS左右望一望佢。佢訓著左再拎開米袋。

久而久之,唔用米袋,見到佢想訓就抱佢落床,然後俾欖枕佢,佢自己就會碌下碌下訓著喇﹗

大宅

回覆:Karlie 的帖子

呢方面我唔叻但我相信你個女已大唔可用ignore方法因佢可以走去你張床了。我覚"每個孩子都能好好睡覺"一book is very gd, they with examples like your case how to deal with , u can read it in 三聯& see whether u would like to buy it.

大宅

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

Kimberly
係奶咀大大下係啜實d但其實你知唔知小朋友sleep係一個個cycle 的,深層睡眠才幫記憶及釋放生長因子但啜奶嘴永遠只能留於淺睡而且bb訓好多仍好累.就算啜得几實佢訓了也會跌出來但半夜醒都要奶咀才入睡。
其實當初老公都唔係好想訓練佢成日話唔駛咁細就戒奶嘴,怕無安全感又話半夜係佢起床俾奶嘴佢唔介意。但我份工係做對人工作要好用神,同埋個仔咁樣唔駛旨意生第二個,老公份人又系無乜discipline果d,佢最後才同意。而家訓練左仔仔我地兩個同工人同仔仔都開心左,仔仔今晚訓一聲都無叫就訓左。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 最好的禮物 的帖子

一定唔會遲,我同你都係一樣全人奶,初初未set時間表,食冇定時,佢喊又唔知佢係咪肚餓,結果又照餵
而家set好4hrs一次,比之前2.5-3hrs一次好好多,一來時間長左自己冇咁困身,二來bb小左嘔奶(只係間唔中1.2次)
我初初都唔相信bb可以4hrs一次(我bb而家2個月多d),但的確真係可以的!!!所以我相信你都可以

首先,你唔好train佢訓覺住,set好時間表為第一步先,我set左時間表之後bb連夜奶都介埋
因為我一夠中就算佢訓到幾淋都要佢起身食,可能佢知道到時到侯就有得食,大安旨意訓耐d

大宅

回覆 alvis_wu 的帖子

bb有病唔舒服好難train架,況且你都唔忍心train佢啦,胃酸倒流會唔會大大下好d呢?

大宅

恭喜哂你呀!!!好登你開心,你train既過程用左幾多日呀?而家bb係咪已經可以每次一放落床就唔喊自己looklook下訓呢?

複式洋房

回覆 Kimberly87 的帖子

醫生話3,4個月會好D..依家睇左醫生睇下會唔會喊少D..不過如果佢細喊都由佢喊一陣.....先抱..同埋佢唔喊都會抱下佢...

大宅

回覆 Karlie 的帖子

除左可以睇之前位媽媽介紹既書外,我搵左段片比你睇,唔知你有冇聽過"supernanny"既外國節目
佢係專幫家庭解決有問題既小朋友,以下呢條片,就係講個幾歲既小朋友同父母同床,你睇下supernanny點教佢處理
http://www.youtube.com/watch?v=UWwDmqnBkGo&feature=related

我都好希望你立下決心早早訓練你女女自己訓覺,首先唔好咁易屈服於佢地既喊聲!!因為你係幫佢教佢而唔係害佢
train好左對你對你先生同女女都好,做一件事滿足到3個願望,好有so架^^haha~

大宅

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

Kimberly,

我想大概用了一個星期多點,仔仔已一星期係夜晚訓過夜,而呢三晚就放他上床後我地等他幾時喊,點知等成20分鐘都唔喊(因我要等佢喊完訓左入房bump奶)原來佢已訓著,曰抖我就5g因要返工但問返工人話bb喊好少就訓左.

大宅

即係你開始呢個Trianning都係近排既事?你仔仔而家幾大呀?同埋你有冇比"訓前拍令"e.g公仔/紗巾等等?
其實我Train左我個仔4日已見成效,不過奶奶返左黎之後呢個計劃就game over左><
夜晚o個教佢會起3-4次身,其實我都好想由佢喊到訓返,但奈何屋企除左我同老公仲有老爺奶奶,咁做會嘈醒哂成屋人,我而家都因為呢件事有點煩惱!!!但好開心見到你呢個case,因為同我相似,晚晚都要執奶咀,又係要泵奶,攪到我成日好驚佢訓醒!!!

見到你話:呢三晚就放他上床後我地等他幾時喊,點知等成20分鐘都唔喊原來佢已訓著<<令我加強決心
咁經過一星期既訓導,佢夜晚個覺係咪已經唔洗再喊醒架喇?
我都會買返本"每個孩子都能好好睡"黎再參詳一下,好多謝你分享你個case
雖然我仲未成功,但睇到你地得左我都好開心,希望我都快d可以!!!!!

複式洋房

我今日終於的起心肝訓練佢,暫時試咗3 round , 只要我確定佢唔係餓唔要換片,我就由得佢喊;正如大家所講,佢喊的時間越來越短,由1個鐘到20分鐘到10分鐘,雖然可能瞓得唔長,但我見佢唔-喊自己累到瞓咗我真係超感動。希望繼續成功落去,pray pray pray!

Kimberly87  呢位媽媽train好左你個bb未呀?^^  發表於 11-9-23 14:37

大宅

回覆:Sugi 的帖子

我今日都係第一日試緊,真係希望佢快啲可以習慣!係咪抱完兩分鐘就一定要走開呢?如果放低後佢喊,跟住瞓一兩分鐘又再喊返,咁係再從頭計過定係點呢?

大宅

回覆:豆芽_菜 的帖子

請問你地bb喊果時會唔會踢晒腳咁喊架?

別墅

回覆:Kimberly87 的帖子

我試左兩日,在哭泣聲渡過,我女四個月已學識反身趴轉,但自己仲未可以反番轉,問題黎喇!我放佢落床豪哭不特子,我都未行出房佢就趴轉,我又要幫佢訓番平,咁叫我點等兩分鐘,仲有佢而家成個人變得好敏感,只要我想做放低佢,即喊攪到我情緒好差

首頁
12345...61

尾頁

跳至