嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...61

尾頁

大宅

回覆 Sugi 的帖子

呢位媽咪訓練BB戰況如何呀??^^

大宅

我都好想幫BB SET時間表......但係佢食野都冇定時.......佢早上訓既時候食好小.....夜晚又唔肯訓.........晚晚都係2300食左奶一直大喊到點幾再食奶..再拍佢先肯訓.....晚晚都攪到2點幾......之後4點幾又要食.........6點幾又要食.......我都唔識點幫佢SET......唉~~有冇人可以幫到我...........
同埋.......我想問.....咩叫NAP??唔係好明~~

大宅

你BB幾大?食人奶定奶粉?幾多個中頭食一餐?
NAP=小睡

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

安撫公仔真係一個好好既用具。我由個仔出世就擺o係張bb床, 佢見到個公仔就知道要訓覺, 自己摸摸下個公仔自己訓, 好work

大宅

好媽媽勳章

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

你地講緊既bb都起碼幾個月大,咁我阿b未滿月可否咁訓練?

大宅

回覆:Kimberly87 的帖子

我個bb六週大。佢依家晚晚都11點食完人奶,12點耍補奶粉,但係仲大喊到1點埋身餵5-10mins先肯訓,之後就到4點,6點,佢d時間好亂

大宅

回覆 Kimberly87 的帖子

我有同佢 set 時間表,每日食奶的時間,沖涼都 set 好左,只係佢的 nap 時間比較難攪
安撫物我 arm arm 買左 (買左隻 monkey 的 security blanket),tomorrow 會 introduce 比佢,希望 ok 啦

佢一向的 nap 都係唔好,除左出世的頭一個月。所以我都好苦惱,仲有佢習慣左抱住+ 奶咀訓晏覺,所以佢 D nap 一向都有人抱訓,但佢 even 有人抱訓都係 30 mins max
但佢又重得好好,同醒左之後肯玩,只係晚上 8 點到 9 點沖涼之前的一個鐘特別扭
所以我都 ok 啦,而家先 ko 左 night time sleep,下一步先係 nap

尋日我老公放假,我出去買野,諗住等佢地有D親子時間,點知出去一個鐘佢喊足一個鐘,我老公都話佢好氣!

今晚扭左 20 mins 都唔訓,我估佢唔夠飽,入去餵多 5 mins 而家好好訓啦

大宅

回覆 rabbitbb 的帖子

未滿月太早啦,先幫 bb 學習分日夜,然後 set 好食奶 schedule 先 train 啦

大宅

回覆 mechmonster 的帖子

咁你train左bb咁多日,佢night time sleep仲會唔會訓訓下喊,同埋你train時係咪如果佢零晨喊醒都有得佢喊到自己訓返呢??

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+rabbitbb+的帖子 未滿月太早啦,先幫

原帖由 mechmonster 於 11-09-22 發表

未滿月太早啦,先幫 bb 學習分日夜,然後 set 好食奶 schedule 先 train 啦 ...
咁點教佢分日夜?

別墅

回覆 Karlie 的帖子

我見過的例子係到7,8歲個小朋友先會自己瞓;

大宅

回覆 Kimberly87 的帖子

佢五晚以來只係有一晚半夜醒左,我由佢扭,不過都只係五分鐘佢就訓返佢半夜我都係由得佢,唔扭 20 mins 我都唔會入去。我住係加拿大,所以仔仔有自己房,佢扭我就將房門閂左唔會吵醒我老公

大宅

基本上就係晚上睡覺時要黑,白天小睡時要光,等 bb 知乜時候係日,乜時候係夜

大宅

各位想訓練BB訓覺既媽媽,我Search到一篇BK媽媽(MamaMia25)好耐之前分享過成功既經驗同做法,大家可以參考下::::::::

原則: 1.夠堅持 2.夠忍心 (否則唔做好過做)
準備功夫如下:
1. 先定好bb時間表,以後要跟住執行,以我b為例,按你哋自己情況:
7:30am milk
10:00-11:00am sleep
11:30am congee
1:30-3:00pm sleep(因就大女一齊瞓)
3:30pm milk
6:30pm congee
9:30pm milk
10:00-7:30pm sleep

2. 嚴戒一切壞習慣如:抱住瞓,搖住瞓,飲水瞓,食奶嘴瞓……我大女果陣都係要飲水瞓,半夜醒又要飲水或拍拍睡,結果瞓得唔好,而且好難戒夜片,宜家先知果d係旁門左道!
3. 頭幾日除sleep time之外,其他時間絶對唔準瞓,所以呢兩日揍佢果個人要肯跟住做,好辛苦,我叫工人姐姐日頭跟時間瞓,夜晚我自己攪。

4. 一切ok就開始:
================================

安慰的間隔時間 第一日 第二日 第三日
第一次 3 min 5 min 7 min
第二次 5 min 7 min 9 min
第三次 7 min 9 min 10 min
第四次 7 min 9 min 10 min
=================================
**正式開始,以我b例子示範:
在自己bb的sleep time中,選一個時間,最好係晚上開始。
例:我在第一日的9:30pm給bb飲奶,佢多數在飲奶時瞓咗,但要整醒佢,因bb瞓覺時係甚麼狀態,半夜醒咗又要追求番果個狀態,即慣咗抱住瞓,每次睡醒都要喊,叫大人抱一抱先安樂。但bb一晩醒幾次係正常,但如無壞習慣者,自己叫兩叫轉吓身又瞓過,大人唔發現。

10:00pm放咗bb落床,同佢講幾句,就關門走出去,佢一定大喊,第一次在3min後,即10:03pm回去安慰佢,同佢講媽媽好錫你,你自己瞓,安慰一兩分鍾,不可超過兩分鍾,再離開佢,今次要計時,5min後才回去,亦是安慰一兩分鐘又走,如是者,按上表時間做,第四次仍未瞓,就等7min才回去。第一晩通常比較長,所以預咗無得瞓,可能要30min,一小時,甚至兩小時才肯瞓,但成功與否最關鍵的就是第一二日的堅持!

第二晚10:00pm放咗bb落床,10:05pm才回去安慰,如此類推……我bb在第一晚的第一段sleep time,要喊一小時,半夜再醒兩次,各喊15min就入睡,而第二晚在第一段時間就只喊半小時,半夜醒只喊一陣自己再次入睡。第三晚就只係入睡時喊幾分鐘到第二日。至於日間,工人姐姐都有照做,但有時喊得黎都過sleep time,所以頭幾日的午睡時間會唔夠,但成功後,就好好!第三日開始,放佢落床都可自己瞓。有時半夜醒,但唔再倚賴其他方法幫助入睡。

但記住唔好見佢瞓得少,無端端係其他時間俾佢補瞓,所以如果日頭係老人家揍,佢唔肯照做就一定唔成功!

後加:訓覺時可給一樣"安撫物"入睡,如紗巾/公仔等等(最好方便帶出街同洗)令BB一見到"安撫物"就知道要訓覺!!

大宅

回覆 mechmonster 的帖子

外國屋企地方大,真係唔怕bb喊聲會嘈到其他屋企人!!但香港呢~唉…就算隔離房都聽得好清楚d喊聲
所以我到時會買定d耳塞比我老公同老爺奶奶,haha,希望我到時train我個b時佢零晨起左身唔會喊太耐先自己訓返啦= =
基本上你而家已經成功左night sleep囉喎!!起碼你同bb都可以安安樂樂訓天光先!!

大宅

回覆:Kimberly87 的帖子

你開始訓練未丫?快啲分享下你嘅過程啦,我而家仲努力緊!

大宅

等我分享囡囡既成功例子, 增加大家決心/信心去train bb自己瞓先

train bb自己瞓, 首先要食奶定時, 如果未係, 先set好時間表先再搞瞓覺
之後緊記食玩瞓既原則, 千萬唔好食住瞓!
仲有就係要有特定既睡前活動... 我地係講故事

4個幾月大時, 我趁老公唔係屋企, 開始train我囡囡自己瞓, 如常同佢講完故事, 就直接放佢落床仔, 我就走出房, 開頭都冇野, 過左一陣就開始喊, 喊左個幾鐘先瞓, 我有keep睇個監視器, 就冇入過去

頭2-3日喊個幾鐘, 之後果一個星期喊半個鐘, 佢喊既時間係1日1日咁減少...

大概1個月後, 佢喊5-15mins就瞓o架喇, 到2個月到就靜靜自己乖乖瞓lu~

佢已經1歲20個月, 無論日頭2次小瞓+夜晚覺都係佢自己瞓既

家陣佢間唔中都係扭下唔肯午睡, 我就會用好肯定既語氣同佢講而家係小睡時間, 之後無論佢點叫點喊, 都唔受佢影響, 如常咁放佢落床, 如常咁同佢講goodnight and then起身出房關門, 佢5mins唔駛就會收聲.

大家要記住...
1) train佢自己瞓係為佢好, 佢係要識自己入睡, 既睡眠質數先會好, 瞓得好就會食得好, 身體亦好d
2) 如果唔係病/肚餓/要換片片, bb喊下係冇咩大問題, 唔駛太心痛
3) 要有信心/決心/恆心/狠心加平常心, 你要信bb係可以自己瞓既, 要決心恆心實行你既計劃, 要狠心由佢喊, 我個陣時直情走左去沖涼, 聽唔到就當冇. 要搵野分散自己既注意力, 因為你心痛擔心既情緒其實小b係feel到, 所以要放緊心情

咁多位加油啦~

大宅

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

我bb瞓前係都要食手,各位媽媽你地有冇咩方法可以令bb瞓前唔好食手丫?

大宅

回覆 janettsui 的帖子

多謝分享^^每次睇到人地既成功我都會不期然開心埋一份!!你女女4個月大時NAP幾多次,一次訓幾耐同埋NIGHT SLEEP幾多個中呢??

首頁
34567...61

尾頁

跳至