嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:\"訓練BB自行入睡之訓練精讀\"

大宅

我今日開始train 阿女,佢剛2個月,食唔算叫定時,佢6點食,10點食,1,2點食,4點,7點。

我女勁愛抱,我今日1030比佢埋身食,食左30分鐘,之後自己算好呆一陣,喊一陣,到12點訓左。 點知訓得15分鐘又醒,之後勁喊。

請問2個月bb食完飽係咪要同佢玩一陣先好比佢小睡??

大宅

引用:各位媽媽,之前我都係受bb訓覺既困擾,但做左

原帖由 Kimberly87 於 11-09-08 發表

各位媽媽,之前我都係受bb訓覺既困擾,但做左呢個training ...
今日第一日train我阿囡,佢剛滿2個月,全人奶b,多數埋身食。

今朝1030開始,
1030 ~1100食奶,1100~1200自己玩,1200~1215 訓,1215~1430 喊,本身想佢訓,但唔成功,佢只訓15分鐘,之後勁喊到下一餐1430。

1430~1500食奶,
1500~1600玩同呆,1600~1730訓,1730開始醒想食奶,呢個時間比左奶咀佢,可以拖到1830食奶。

1830~1930食奶,2000我地同佢沖涼,問題黎,我係咪唔會食完奶去沖涼,因為2000佢沖完涼,唔訓,勁喊,好想食奶咁,點算好?

我都照6放佢落床,比埋公仔又同佢講要訓覺,但佢都勁喊。試埋喊第一次,安撫2分鐘,喊第2次安撫2分鐘都無用,佢已經由2030喊到e+(2110),我個時間係咪錯左?

大宅

引用:各位媽媽,之前我都係受bb訓覺既困擾,但做左

原帖由 Kimberly87 於 11-09-08 發表

各位媽媽,之前我都係受bb訓覺既困擾,但做左呢個training ...
琴晚第一次自己入訓,喊左成個鐘,今晚有少少進步,喊30分鐘佢開始眼濛濛

男爵府

thx

複式洋房

我想問下bb下一餐應該係2點食。但佢12點30醒咗。冇睡意。想食奶。咁我應該拖到夠鐘定再俾佢訓?

別墅

救命,6個月BB曰頭5訓,夜晚醒N次,有得救嗎?

大宅

我bb依家3星期大,可以咁訓練嘛?佢成日唔肯瞓,我諗佢一日瞓十個鐘到

複式洋房

請教一下

Hi,我係埋身餵全人奶媽媽

尋日爬完文(呢度同pyjess的自行入睡方法)後就開始定立時間表同埋開始Train啦,但越睇越緊張,唔理啦,睇住你個page 1一步步嚟。

好在係之前BB夜晚都可以自己入睡。同埋最後嗰餐食泵奶就可以由12-1點瞓到朝早5-7點。

今日第一日正式開始

時間表如下:

3個半小時1cycle

6:00 MILK

8:00-9:30 nap

9:30 MILK

10:45 bath

11:00-13:00Milk

14:30-16:30 Nap

16:30 Milk

17:30 Bath

18:00-20:00 Nap

20:00 Milk

09:30 -11:30Nap!?!

11:30 Milk

唔知上面咁樣啱唔啱

基本上到目前為止3次奶後都肯玩,到NAP時可以5-10MIN入睡,但大約45min就喊醒,直至下餐奶。見佢喊真係好心痛。但暫時堅持住。

實踐開始,總係有啲唔明的地方

1. 玩時係唔係可以任意抱,抱下、傾下偈、放低佢自己玩﹖另外佢會越嚟越重,之後無力抱怕抱唔夠。

2. 如果玩玩下瞓咗,係唔係應該叫醒佢等佢NAP先比瞓﹖

3. 而家改緊時間表,佢肚餓會喊,係唔係都唔可以抱起佢﹖

4. 餵奶時BB係唔係要清醒的,因為可能之前習慣咗,BB好多時都合埋眼食奶。

5. 若果戒咗夜奶,會唔會影響奶量,定係都要起身泵奶﹖

6.當成功建立時間表後,係唔係夠鐘,佢唔喊都比佢食﹖

好多問題,希望指教。

別墅

樓主,我b4個月大,半人奶埋身b,3個月已戒夜奶,每晚可由11pm~7am,有以下疑問請教

1. 每次埋身30~45mins,但只可維持3小時1次(有時甚至2.5小時食),食遲d都想殺人個隻,因有時未夠鈡食巳大喊,抱、玩都拖延唔到,現想ttain佢4小時,是否可以由佢喊至4小時?(3小時我的時間非常不夠用)

2. nap時間只有15~45mins,及由出世到現在只在highchair na p,是否一定要抱回床仔nap?

3. 我是否應先train佢4小時食奶,再train自行入睡或同步進行?

別墅

樓主,求教出街訓教問題
我囝依家15m,夠鐘要訓時坐車係car seat/手抱一陣就訓,但一到埗開門落車就自己醒,訓左都無20mins 。。就算成功抱到落車keep 住訓,落bb車入malls 又醒晒 。。 咁醒訓有無乜野可改善?

另外係街坐bb車,就算好好好眼訓都唔願訓,見到街上其他bb推幾推&幾嘈都訓到,好jealous。。。

如果出街要佢訓我唯有用hip seat,仲要用hip seat cover 頭個塊,無得比佢周圍望+ 掃眼皮先肯訓

大宅

回覆:"訓練BB自行入睡之訓練精讀"

好有用,多謝分享

大宅

等我又分享下先。
我同c6不嬲都係早睡早起果type黎嘅,bb剛剛出世,晚上餵奶時間大約21:00 00:00 03:00 06:00,我同c6打算輪班,我餵完21:00果餐訓,00:00果餐c6搞掂,到3:00我先再起身,咁我地都叫做有5個鐘訓下,諗到好完美,但事實上,bb一定晚上就癲左狂喊,初頭坐底抱下就停,之後要抱住企喺身先停,再之後要搖住先停,到最後無論點搖點氹都唔停,我同c6連續幾晚冇得訓,簡直想死。
之後上黎睇到樓主嘅分享,我地決心要訓練bb。
bb啱啱6星期,食奶穩定3個鐘一次,夜奶自己戒左,於是我地12點餵飽飽換好片,醒住咁望住我放佢上床,我同佢訓早抖,錫佢面珠,將公仔放佢旁邊,然後熄燈,我同c6上床靜靜觀察。bb狂喊,我知道係扭抱喊,我地唔理佢,我set左佢連續喊20mins我先拍佢patpat,bb喊下又停喊下又停,第一日喊左45mins先訓,第二日35mins,到等三第四日30mins,到尋日第五日開始唔喊,會望住公仔笑住訓,雖然唔知成功未,但搵到方法我同c6都好感動好開心,除左自己有覺好訓之外,原來真係有得訓練,bb訓得好自然會健康成長。
希望多d有困擾嘅媽媽會睇到呢篇文!

複式洋房

我剛刨完全個post, 希望成功train到我個女, keep住update 個post

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

引用:回覆+Kimberly87+的帖子溫馨提示:+雖然趴係

原帖由 dreaming1979 於 11-09-12 發表
回覆 Kimberly87 的帖子

溫馨提示: 雖然趴係到瞓BB係瞓得LUM D...不過其實對BB唔係咁好,除左一般人以為只 ...

別墅

up

複式洋房

多謝樓主分享

首頁

尾頁

跳至