嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...61

尾頁

大宅

各位媽媽,之前我都係受bb訓覺既困擾,但做左呢個training之後,而家bb既睡眠問題已經得到好大既改善,
所以我都好希望大家同bb都可以有覺好訓
我都明白bb出世之後會好忙,冇時間追post,所以我盡量將D問題GROUP埋一版,等大家容易D睇

如岩岩出世既話固定左作息, 佢可能已經好好湊, 唔洗TRAIN
只要你規律地, 在他清醒時放在床上, 呢個時間係很易學懂自己訓覺
出世開始每日作息定時,自自然然, bb就跟住lee個規則行,你自己都會容易控制

如Bb已經有抱訓/要人氹先肯訓/奶咀/食住奶訓等等需要外來既東西, 先可以訓覺, 而你又唔滿意呢種狀況,
呢個Training可能幫到你
TRAIN前必須有既基本條件:
A)BB冇唔舒服
B) 家人合作(TRAIN時屋企人唔阻止/鼓勵及陪伴TRAIN BB O既你)
C) 夠狠心
如果你BB有唔舒服 / 家人反對 / 心軟,唔忍心BB喊 是但一樣,基本上你既失敗率既高達99.9%.......
所以建議你唔需要再睇埋落去

注意:BB 6WEEKS大先可以開始做(呢個訓練適合6星期大至自己落唔到床O既小朋友, 已經落到床至8歲左右, TRAIN法概念一樣, 不過有少少事要注意, 因為離題所以不表了)

夠決心Ready呢個訓練,家人既配合,第一步先幫bb定立一個固定既時間表

一歲前
4小時一個CYCLE, 包括食--玩--訓, 當你固定了, 他們到時到候就會餓, 到時到候就會眼訓
所以TRAIN呢段時間, 要日日O係屋企, 到成功左, 就可以出街都用同一個ROUTINE,
而訓練短則一兩日, 長則兩星期, BB就可以習慣個時間表

呢個訓練唔係亂咁由得佢喊,要你先解決佢所有需要先可以用, MAKE SURE佢唔會餓/片濕/冷/熱....
最後佢想要O既係抱, TRAIN佢時, 等佢明白, 你唔會抱佢訓....當然O係佢玩/食奶時, 你要抱得足夠, 有良好親子關係
頭1-3日,唔好祈望BB會立刻習慣,佢地一定會表現唔習慣,會以喊聲去爭取佢地想要既野(抱訓/暗訓/奶咀/食住奶訓等等)
所以頭一日做訓練,bb大喊,喊到面都紅,喊到聲沙,喊成個鐘其實係好正常(每一個媽媽train自己個bb都係必經的)
跟住你會發覺bb喊既時間會縮短

唔係做一日就會見效,預一星期, 最多2星期, 日日做同一個時間表同一個流程....如果2星期都唔成功, 而你又做晒所有野, 佢應該舒服, 你個心又定, 先至要改時間表
另外, 一開始用時, 佢地一定會抗拒, 你可以O係佢喊時, 等一分鐘, 再入去拍佢2分鐘, 然後就走開
注意拍佢時, 唔可以望眼, 如果哼音樂就靜, 唔好開聲講野; 如果講野先靜, 唔好抱, 最後一定要抱, 都只可以抱兩分鐘
兩分鐘後不論佢已經冷靜/仍然在喊都要放底,直至下一次安撫時間

媽媽們常見的疑問:
1)什麼是Nap?
小睡

2)怎樣將食奶時間拖至4小時一個cycle?
不可一下子一拖便拖一小時,每一日延遲15mins,等bb慢慢適應
拖延時間可以同bb玩下,分散佢注意力,亦可用奶咀暫時安撫一下佢既情緒

3)人奶易消化,BB很快便肚餓,可以4小時一個cycle嗎?
可以!方法都係一樣,每一次延遲15mins,但確保餵奶姿勢正確,BB一定是吃到奶的
因為餵哺姿勢錯了,即使已啜了成個鐘,都會食唔飽, 而且每邊食足15分鐘, 其食30分鐘

4)時間表延遲/提早有影響嗎?
岩岩Set好最好次次都準時,一次半次既延遲/提早都OK
但不要日日都出現延遲/提早,如果是這樣,就不是固定時間表了

5)如果有一餐提早左餵,下一餐需要提早返嗎?
不需要,照跟時間表SET好的時間

6)點解要SET固定時間表?
固定左時間,佢地要O既基本野, 你夠鐘就俾佢; 佢地會因而建立左安全感; 再者, BB個身體會自然調節至夠鐘就餓, 夠鐘就瞓, 因為所有需要都被滿足, 所以不會亂哭; 有固定作息O既BB都好鐘意笑, 因為唔需要擔心幾時食幾時瞓, 有安全感

7)BB食完奶整極都唔醒?點算好?
可嘗試用凍水抹面/換片 ; 用盡一切方法都唔得, 咁必須掃好風落哂格先放返落床, 落床時, 佢最少都要醒一醒, 知道自己落左床, 因為瞓前瞓後環境改變, 會令BB不安, 因而突然大喊

8)BB訓了,但又夠鐘飲奶,如何做?
叫醒他食,唔好諗住由佢訓醒先餵,因為你呢一餐唔準時,下一餐又會有影響
如是者,時間表就不夠固定了

9)點解要用安撫物呢?
安撫物係提醒BB要訓覺,每次訓覺都要比佢,訓醒就欏走, 久而久之,BB一見到安撫物就知道要訓覺;
而且BB同大人一樣, 會有自然清醒時間, 佢一摸到聞到感覺到安撫物, 就知你要佢瞓, 唔洗你親自走去氹佢瞓

10)BB唔理安撫物,點好?
BB唔一定要攬住佢,可放在床邊,每次訓前比佢望一望都可以
落床就俾COMFORT ITEM, 夠鐘起身就伶走, 唔洗迫, 佢見多幾次, 會攬住, 一旦有效, 佢半夜醒左會自己搵返

11)用嘜野做安撫物比較好?
可以用安撫奶咀,不過只給一次, 跌左唔俾返佢, 其他時間唔俾奶咀, 1 - 1.5歲戒奶咀
(不過好多BB都要大人幫佢搵返個奶咀, 如果要人搵返個奶咀, 佢先瞓, 奶咀就唔係一個好O既安撫物)
毛巾/公仔最好, 方便帶出街同埋清洗

12)安撫2分鐘時仍然大喊,應該繼續安撫至冷靜嗎?
不需要,2分鐘後,不論BB已經冷靜定係依然大喊,都必須放底

13)BB喊得時間太長,喊到面紅耳赤,聲沙,眼腫腫,會有問題嗎?
老人家話會喊到突肚臍,入風,我就未聽TRAIN過既媽媽有發生過呢D問題
喊到面紅耳赤,聲沙,眼腫腫都係必經既階段,最緊要100%確保佢冇唔舒服就可以放心, 當然, 佢喊到嘔, 就要幫佢清理, 不過在佢安全情況下, 都係施施然去清理, 唔好緊張, 不過要預左, 試多幾次係咁, Bb會用嘔來威脅大人就範
所以佢瞓時喊到嘔要在安全情況下清理 (唔係一味唔理佢), 但日間清醒時BB以嘔威脅大人就範, 就唔洗即時清理, 反而要走開一陣, 幾次之後, 佢發現嘔唔會令佢有想要O既野, 就唔會以嘔威脅

14)BB咁樣喊法會唔會影響心理?
我地絕唔係因為唔比奶/唔理佢/令到佢喊,只要你滿足哂佢生理上既需求
平時食奶(30分鐘)/掃風(30分鐘)/玩時抱得足夠, 有良好親子關係,呢個訓練係唔會影響BB日後既心理
.BB必須要抱, 抱抱同食奶一樣重要, 有實驗發現, 沒有猩猩媽媽抱的小猩猩, 即使食物充足, 也會因缺少抱而死亡
這裡提倡的只是不抱不氹自己瞓

15)如何忍受BB既喊聲?
可以襯呢個等待既時間做下家庭細務, 總之一定要搵野做分散自己既注意力;
其實BB只要無野唔舒服 (除左扭抱瞓), 喊, 係少事

16)見到BB喊成咁,好心痛,想放棄,如何是好?
首先,你一放棄,BB之前喊既眼淚就白流,而且BB訓得差,對腦部既發展同成長都會有影響
父母亦因為BB訓得差而影響情緒,冇時間休息
一有呢個想法可以入黎呢個POST,睇下媽媽們成功既例子,為自己打支強心針,繼續堅持落去!
你會發覺喊聲會一次一次/一日一日縮短, 然後佢識笑/多左笑容, 就咩都抵返

17)BB訓到中途突然間喊,我洗唔洗理佢呢?
如果已經用安撫物, 又無改變BB瞓前瞓後環境, 訓到中途突然間喊,可能係發夢,亦可能係訓唔到去下一個CYCLE
呢個時間唔好擾攘BB,唔洗即刻去安撫佢,咁樣反而會打斷佢地既睡意
比時間等佢地自己訓返,如果10-15分鐘過左都仲係喊緊,先入去睇下佢會唔會片片好濕,冷熱問題

18)BB識轉身,識企,放佢落床就反身/扶住床邊企係到,點處理?
不需強行將BB禁低唔比佢起身,放床後有得佢,每隔一陣入去睇下佢,如果佢企身/反身就將佢訓返低
不停重覆又重覆呢個動作, 佢會明白要瞓底, 直至BB訓著為止....
其實佢企起身, 代表佢想挑戰你要佢瞓O既權威, 『你要我瞓, 我偏唔瞓』,
所以你堅持, 佢會敵唔過你; 一般, 佢第一晚你堅持直至佢瞓, 第二晚佢未必會再企起身, 第三晚可能準時瞓著

19)訓練途中BB病了,可繼續嗎?
必須立刻暫停,一切等待BB康復才可繼續

20)訓練幾時見效?
Bb愈細就愈易訓練,而時間亦都相對地短, 但我發覺大人個心愈平靜, 家人愈合作, 愈快成功
快則2-3天,慢則1-2星期,基本上2星期後已經可以好穩定了

21)如何說服家人支持訓練?
最直接既方法可以叫佢上黎睇下呢個Post,有好多成功既例子
如果老人家唔識睇/唔肯睇,就洗小小錢請佢地去旅行,襯佢地唔o係到幾日train BB
我第一次TRAIN都係襯奶奶去左旅行試的
其實家人都係為BB好, 只係大家唔知點先可以令小朋友”好” 甚至對”好”O既定義不同,
開心見誠講, 良好溝通, 對TRAINING或教小朋友都有幫助

22)如何介夜奶?
Bb滿月後已經可以介夜奶, 12點過後, 唔喊唔餵, 如果你最後一餐餵多D, 佢都定時定候半夜喊, 咁即係佢習慣左你某個鐘數要氹先肯瞓, 唔係肚餓
試下, 只係餵水, (當然都係唔喊唔餵喇), 然後每日減一半份量, 幫佢戒
如果第二晚又醒, 都係餵水, 不過少過之前一晚一半
每次都減份量, 到第四朝不餵, 只拍.....
如果只係早過早餐時間少少, 就連水都唔餵, 慢慢拖時間, 拖到夠鐘為止

24)BB食奶咀可以自己訓,但甩了便喊,如何是好?
奶咀可以做安撫物,但只可以比一次,如果佢一甩左就喊,奶咀對佢黎講就唔係好O既安撫物
介奶咀方法都係一樣,用Crying control,好快,佢就唔記得左奶咀既存在, 愈細就愈快戒到
(我個仔都係咁介架咋~而家完全唔洗食奶咀就可以訓覺luu)

25)成功了,間中抱訓/時間表提早/延遲多一點有影響嗎?
冇問題,一次半次是可以的,有時我帶亞仔出街,d親戚就自然好幫手咁暗佢訓覺
又或者到左nap時間d親戚都唔比佢訓覺= =開頭我都好緊張,不過一日半日,只要返到屋企後
日日如是用返同一個routine就冇問題

26)訓練成功後,BB無故大哭唔肯訓?
以我個Case為例,bb訓練後night sleep已經可以唔喊,5-10mins內一定訓著
但有一日放床後冇耐突然大喊,喊左十幾分鐘都唔肯訓,Crying control都唔得,最後攪左2個中先訓到
第二日沖涼先發現因為佢背脊敏感起左紅粒粒,所以,如果有咁既情況,加以留意同檢查bb有冇任何野唔妥!!!

關於bb睡眠既書籍:
【每個孩子都能好好睡】唔同年紀小朋友, 唔同睡眠問題
(如: 唔肯瞓BB床/晚上醒N咁多次/唔瞓)O既解決方法 ; 如何介夜奶
仲有【10大教養金律】【快樂教養100問】【母嬰健康院小冊子】
照顧BB O既PART少D, 但令小朋友睡眠O既方法同每個孩子都能好好睡相似, 但無咁覆雜

關於訓練bb訓覺既網址:
可以睇返BK「扭眼訓喊到拆天-3個月bb」個Post,有好多好多不同類型既訓覺問題,pyjess都有一一解答
亦可以上yahoo seach *訓練寶寶睡覺* 有好多台灣既blogger分享訓練過程我當時睇左好多,
不過冇bookmark低,大家打呢個keyword可以搵到

至於呢個post,有好多媽媽都上黎分享左佢地訓練後成功既case
可以睇返: #10-11(介奶咀成功case), #12,#37,#62,#70(拖食奶時間),#84,#98, #102, #121, #126, #132, #148, #173, #251(企起身唔肯訓), #249
更達盡既訓練方法: #95
我自己Train時既報告: #157,#160,#166,#170,#177,#211,#219

如果已經成功訓練既你,快D上黎分享,留言,交流,令呢個Post唔好咁快沉底,令多d媽媽見到!!
有經驗既媽媽亦可一齊幫手解答下新手訓練媽媽既疑難雜症~

最後,十分感謝Pyjess百忙之中幫我修改呢個"訓練精讀"同埋用心解答媽媽們既問題

mobimobi  Very thx u and pyjess^^  發表於 11-12-19 13:12
pyjess   祝大家有覺好瞓~  發表於 11-12-3 22:28
pyjess  另外, 多謝你花咁多時間分享, 我去左旅行, 呢幾日都無睇, 希望你已成功!  發表於 11-9-14 23:51
pyjess  唔需要奶咀, 同埋, 唔好爬著瞓, 危險! 唔知而家佢點呢?  發表於 11-9-14 23:44

複式洋房

我想問下..因為我個囝日喊夜喊..日同夜都唔訓.....抱有時都喊.....我都唔知點好.....就黎2個月....你個時BB係咪又係咁....我個囝喊得好勁架...好大聲...又會面都紅晒...咁我可以點..唔抱驚佢有事...我都好想由佢喊....但佢真係好大聲喊...

大宅

回覆 alvis_wu 的帖子

瞓嗰時有無用包被?

複式洋房

冇...因為我個囝郁得好勁架...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 Kimberly87 的帖子

溫馨提示: 雖然趴係到瞓BB係瞓得LUM D...不過其實對BB唔係咁好,除左一般人以為只係驚抖唔到氣既問題外,仲有兩大問題....第一:BB胸骨比較薄弱,壓住會令BB心肺發育唔好,第二:因為當BB趴係到既時候,腳背會屈曲,所如果常常係咁既動作會令BB第時行得唔好,嚴重既會影響腳骨...如果可以你最好訓練返BB仰臥黎瞓。加油呀...!!

pyjess  Good Point!  發表於 11-9-15 23:51

別墅

回覆:Kimberly87 的帖子

我囡囡岩岩4個月全人奶,一直都無set時間餵奶,問題就出現喇!到而家唔好話戒夜奶,就尋晚我起5次身12:00、2:30、3:45、4:50、5:30、6:50、我想死佢係訓得唔好,醒左又要啜住訓、我見其他媽咪話從0歲開始好有用,我咪買黎睇原來一直做錯好灰bb已經習慣左訓之前啜一陣奶先訓,我尋曰試下飲奶、玩一陣、放佢上床(我地係同床訓、之前諗住方便餵奶)等佢自己訓,點之喊足45分鐘眼都腫晒,超硬頸!有無媽咪可以教下我,而家先教會唔會太遲?

伯爵府

好多時BB訓得唔好係因為無安全感,我阿女都郁得好勁,而且2月出世都仲有少少凍,我係用繩鄉住包被,佢有安全感之餘又唔會凍親。

3個月左右,我就教佢用欖枕,再用米袋扎住佢,佢真係郁唔到架,我個米袋用左3KG米架,等佢訓著左我會將米袋拎走,到而家6個月喇,只要我比欖枕仍,佢就會自己訓,只不過會係將床到LOOK LOOK下,都會LOOK成20MINS 先真正訓著﹗

target4  請問何處有BB 欖枕買, 謝  發表於 12-4-18 10:23

複式洋房

我想問甘佢如果5:00 起身係肚餓甘你會點?

大宅

引用:我囡囡岩岩4個月全人奶,一直都無set時間餵

原帖由 最好的禮物 於 11-09-13 發表
我囡囡岩岩4個月全人奶,一直都無set時間餵奶,問題就出現喇!到而家唔好話戒夜奶,就尋晚我起5次身12:00 ...
我都試緊,第一晚喊左個半鐘,尋晚喊左一個鐘。。。希望今晚半個鐘攪掂

大宅

我又分享下我的經歷, 我由bb未出世開始已看"從零歲開始"一書,好想由day 1 開始咁做
仔仔打從出世仲係醫院時已經係食完奶放返bb床一陣就喊果d, 坐月時都係咁. 陪月幫我抱佢一陣以為佢訓著點知放落床前就醒又要抱過, 少少聲又會醒. 但一到7pm 食完奶後就自己訓, 11pm食完又訓, 3am食完有時即訓有時唔訓要抱到5am才訓...

到仔仔2個月大時,夜晚訓覺就冇乜問題, 但日抖我地俾奶咀佢, 點知奶咀一跌佢就醒, 如是者一覺會跌10次8次, 跌左幾次都訓唔到佢就忟, 大喊lau抱, 抱住訓左放落床又醒又要抱返佢. 我覺得咁樣唔係路, 因為我要返工, 平日得工人湊, 工人要做家務冇可能抱住佢訓, 所以試下訓練佢自己訓, 唔俾奶咀. 我係4小時一個cycle的, 但佢日抖可以食完奶玩完放落床後喊2個hr到下餐, 如是者一日喊5-7hr, 最終7日後我頂唔順, 放棄了.

3個月cut左夜奶之後, 仔仔每晚最少都會醒2次, 最多試過6-7次(5個月出牙時)每次都要我地俾奶咀佢先訓得返. 到4個月一放下床就轉身, 我地要抱住+拍+奶咀至佢訓著才放下床, 夜晚訓時有時仲要拍成45mins, keep住晚晚醒要我地俾奶咀, 以致睡眠質素好差, 我仲要bump奶, 個人好忟/燥, 我同老公講要決心訓練bb自己訓, 不用奶咀.

大宅

到bb6.5個月時無意中發現原來bb放上床佢自己玩一陣到累便會嗌, 匠時俾奶咀就會訓, 根本不用抱/拍.
bb7個月了, 我老公有10天假期, 參考"每個孩子都能好好睡覺",我地就再set好d個時間表. 開始時日抖2次nap都有俾奶咀, 夜晚臨訓時都有俾, 但半夜醒2次就冇俾, 佢自己喊左10mins又訓返. 過2日之後, 日抖都有俾奶咀, 夜晚果覺就冇俾, 佢自己喊10mins就訓左, 半夜醒2次都係自己喊左10mins又訓返. 奇妙的事發生了,2天後半夜冇醒由8:15pm訓到第2朝6點幾7點. 之後我地連日抖nap2次都唔俾奶咀, 佢最多cry 10mins就自己訓左, 有時仲只係叫幾聲冇cry tim, 第一個nap訓1hr-1.5hr(多數1hr). 第2個nap訓1.5-2hr.而家維持左4-5日啦, 佢雖然nap同晚上訓前仍然都係大喊5-10mins才訓, 但起碼佢係自己入睡 + 一覺到天光, 我自己精神都好左好多, 對住仔仔以前又愛又恨, 而家唔會啦.

而家希望佢1. 越喊越少甚至唔喊都自己訓到. 2. 係車車都訓到 (因為佢而家慣了側/俯睡+枕頭仔, 係車車做唔到側/俯睡).

大家一起努力!!

大宅

夏天玩到顛 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡囡而家就快9個月,真實由佢6個月起我先開始訓練,但中間斷斷續續,但近呢個禮拜都幾成功^^

最初幾個月,囡囡喊得好厲害,次次喊兩個鐘,加上佢有濕疹,老公唔忍心,所以同我商量不如遲D先...

到囡囡D濕疹好返,我又開始訓練,但係我唔係一刀切,佢幾個月黎慣左同我訓,—醒就食奶,後來我就照俾佢同我訓,點喊都唔餵

喊左幾晚之後無再喊,一夠鐘就訓,半夜醒左好快就訓返,見佢咁我開始試下要佢o係床仔訓

喊得好惡呀,加上已經識爬識坐,周圍撞好危險,最近幾日換張網床,唸住任撞唔嬲,點知第一日擺佢落去玩,玩到眼訓叫左幾聲就訓著...連續幾日都Ok

只係有個問題...,囡囡識坐起身,不過唔識訓返低,佢次次訓訓下醒就坐左o係度,佢無喊,只係咿咿唔唔叫醒我幫佢訓返低就繼續訓,有幾次仲坐o係度訓著,中下中下...笑死我

大宅

終於有媽媽一齊分享喇,講返我個ko bb計劃,我係襯我奶奶去4日旅行時實行既,每次喊15-20mins左右就會自己訓著(有時5mins都ok)我發覺由佢自己喊到訓真係訓得好好多,就算中間喊都會自己訓返
我好開心呢個實驗係成功,不過好可惜我奶奶返黎就唔可以咁做喇,因為奶奶跟本忍唔到佢d喊聲,所以佢返返黎之後都係打回原型..唉
攪到我覺得個仔白白喊左4日但到頭黎都係回歸基本= =再加上我已經返返工,奶奶日頭點湊我跟本理唔到..唉..所以我因為呢件事都幾唔開心
明明知道係work但係唔可以繼續做下去

大宅

謝謝你們的分享,我都試試train下bb先。

大宅

同埋有樣野想講,唔好睇D BB傻傻更更,佢地其實好醒目架!好似我o係我奶奶去左旅行時train佢,因為我好立下決心攪掂佢為止,所以佢就算喊得幾淒涼我都同自己講,我係教緊佢唔係害佢,就算點都唔會去抱佢!!!!所以佢好快就自己訓,喊既時間比我想像中短好多,有2-3次只係喊5mins就訓左,我真係好好好開心!!!

不過當我奶奶返黎,諗住試比佢睇,點知bb好似冇train過咁喊好耐,我覺得佢好似知道亞麻返左黎,扭亞麻抱囉!!!所以建議各位立志train好bb既媽媽,一定唔好心軟,當佢喊緊個時你要諗,你只係幫佢教佢想佢好,因為訓得好先會長肉,大腦都發展得好d!!!

禁止訪問

大宅

想請教下你,我今日試過放佢落床仔,等佢自己瞓,但佢成日企起身玩.我放平番佢,佢又不斷企起身,本來眼瞓又精神晒.唔知點做好?另外,佢上個月病完後,晚晚三或四點就喊,精神晒咁,冇辦法下我俾水佢飲,佢先瞓番.應唔應該俾水佢呢?謝謝.

大宅

其實我唔係呢方面既專家(一位BK既媽媽PYJESS先係)我唔能夠幫大家解決你地既問題(因為我驚我會答錯><),我都係睇BK一個POST叫"扭眼訓喊到拆天-3個月BB"各位如果真係好有心好想訓練好BB訓覺既媽媽,建議你地睇哂呢個POST既Q&A,入面有好多媽媽TRAIN緊當中唔明既問題PYJESS都會解答佢地,好似你地問既我記得呢個POST都有媽媽講過~我自己將呢個POST由頭到尾睇左2次架!!

大宅

回覆 Karlie 的帖子

其實女女同你地同床訓咪好影響到你同你先生既生活囉??
你話"到佢再大o的識講野時, 就叫佢自己訓, 希望用軟功tum 到佢... "其實有小小逃避問題呀,你係咪好怕行出第一步呢??(因為我都有咁諗過^^諗住+妄想佢大個左會好D)我只可以講壞習慣既野愈早改愈容易改到!!

大宅

回覆 rainyying 的帖子

呢位媽媽加油,你係咪自己湊架?我都係等我奶奶去左旅行先可以TRAIN到咋,其實係成功的,不過我奶奶返黎之後就打回原型喇..唉!!希望你成功,有時間上黎報告下戰況呀

首頁
12345...61

尾頁

跳至