自由報料

跳至

首頁
12345...71

尾頁

大宅

Re: 投訴案例

轉貼

[size=medium]千萬唔好去旺角T.Salon整頭ar.......
我同我個fd想整負離子同做color,睇雜誌見到有間叫(T.salon)既鋪頭賣廣告話($250)可以整3樣野,咁我同我個fd見咁平就諗住試吓la!本來都知收費咁平用d料就一定唔會好得去邊ka la!但我同個fd個頭之前乜都冇整過ka.......一向d髮型師都話我地d髮質係屬於健康髮質就算唔焗油都ok!所以諗住傷極有限la!點知.......唉!
嗰間垃圾(T.SALON)喺旺角有3間鋪,我同我個fd上左太子弼街嗰間,一上到去間鋪見到得2-3個客喺度,諗住好la!間鋪唔係咁忙,d髮型師會有d心機整我地個頭,點知我地一坐低就有個好似裝修佬既四眼髮型師懶型咁自我介紹叫自己做(RAYMOND)同埋問我地想點攪個頭.....我地唔係以貌取人,但係我地見到(RAYMOND)真係冇信心比佢攪我個頭Lor.咁我地咪話有d事下次先整就走左la!咁我地諗住去山東街間(T.SALON)睇吓,再唔掂就搵第間整,上到去就有個大肥佬叫(IVAN)既人即刻就叫人幫我哋洗頭,洗完之後先問我地要整乜,又話我地d頭髮傷要用d貴藥水,而我地個頭濕到滴哂水,跟本就分唔到傷唔傷,我覺得佢地公司好唔pro lor!剩係叫我地用貴野,我地話唔需要ja!個肥佬(ivan)就好似黑社會咁同我地講話如果唔用貴既藥水就後果自負.....無奈我地又洗左頭唔係話走就走,為有用d貴藥水lor!我地由原本($250)變左要($680)埋單都唔緊要la!諗住好睇就算............點知佢地好似咩都唔識好生手咁幫我地整,仲用負離子夾夾到我隻耳仔2次........最係我地個頭連髮根都燶埋,而d color就好似冇整過咁...係髮根d色好現髮尾一d色都冇,我地問個肥佬(ivan)點解用左d貴藥水都攪到咁佢仲好串咁話咁咪好左lor!你地用($250)d藥水燶得仲勁ar......)個死肥佬(ivan)猛話我地d髮質差推哂d責任係我地身上........真係好唔專業lor(正宗黑店)
我地以經去左消費者委員會告(T.SALON) la!.........原來以經有38人喺消費者委員告緊呢間黑店la...................(希望大家不要好似我地咁笨ar)
打擊黑店click

男爵府

有朋友教我一個方法,如果十五十六想幫襯邊間鋪時,就係打去消委會check,睇下有無俾人投訴過,就知係咪黑店,有時..網上流傳的....都好難講.,唔知會唔會以訿傳訿...

大宅

轉貼

[size=medium]旺角先達廣場集團式手提電話黑店

此乃真人真事,本人第一次於先達廣場購買手提電話,便遇到問題!

如各位打算購買手提電話,如非必要,請勿到先達廣場以下各間店舖購買,因本人上月曾到以下其中一間店舖購買手提電話,購買時本人只作了簡單之檢查,發覺沒有什麼大問題,故此便付全數現金購買下來。購買後當晚本人回家後再仔細檢查及操作手機,卻發現 Keypad 位之燈光不明顯地間歇性閃爍及時光時暗,購買時沒發現此問題因本人之房間燈光比較黑暗,一看便看出,而該店舖之燈光(因用光管)實在太光,故沒察覺此問題。

翌日,本人攜同手機回公司給我司之技術人員再檢查,確實 Keypad 位之燈的確有問題,另再發現原來手機內之電池也是舊的,因電池上之雷射貼紙明顯已殘舊,然後本人再與另一同型號之手機電池再作比較,發現確為舊電!

第二日,本人則往該店打算換機(因購買時店員稱有問題可 2 日內包換),誰知該店員一手接過手機,看了兩眼後便說沒有本人所指之問題,本人要求店員熄燈再看(因黑暗看便能明顯看到問題),但遭拒絕,後來店員再致電另兩名店員到店內再看,三人均異口同聲說沒有看到問題,並建議本人將手機留低給師父檢查。

而本人則再次要求店員取另一新手機作 Keypad 測試及對比,但又遭拒絕!
為什麼 2 日前才購買之新機便需要交師父檢查?

新機不應一買便要 check!店員亦忌諱地按本人之要求測試 Keypad 問題,有逃避之嫌!如店員認為本人購買之手機是沒有問題的話,為何堅持不能換機?
接著本人再就電池問題要求店員解釋,店員之回應更為荒謬,指賣給本人之電池必為新電,更說電池上之殘舊為本人弄舊所致!

本人 2 日前才購買此手機,對方竟可這樣反駁,我也沒辦法再爭論下去!最後本人再問店員何謂 2 日內包換,他們竟然說沒有講過 2 日內包換,反問本人有否錄音證明有店員講過,又再反問本人 Invoice 上有否寫上 2 日內包換?

(那當然 Invoice 上是沒有寫上),這根本就是一個局,他們擺出來的姿態就表示不會換機!最後本人要求換機不果,唯有將該有問題之手機賣了給街邊收買佬,套回現金,雖然套不足購買時之全數金額,但本人將此當作一個經驗及教訓!怪自己買機時沒好好仔細檢查手機,更重要是忽略了檢查電池!

最後希望各位知悉本人之個案後,能提高你們的警覺性,以免受騙!

可能你們亦曾於先達買過手提電話,沒有任何問題發生,當然,如買了一個沒問題之手提電話就當然沒有問題,但如像本人一樣買了一個有問題的電話,那就當黑了!

故此再奉勸各位一句,如非要到先達買手機不可,則切勿到以下各間店舖購買(他們是聯營的)!雖然先達內每一間都有可能是黑店,但可選擇下還是最好不要到下列各店舖購買!

以下為各分店名稱及地址:
數碼坊電訊專門店
旺角先達廣場G77A地下鋪
旺角先達廣場G111A地下鋪
世紀電訊專門店
旺角先達廣場G111地下鋪
數碼動力電訊公司
旺角先達廣場G33地下鋪
旺角先達廣場G77地下鋪
數碼盈動電訊專門店
旺角先達廣場G96地下鋪
數碼移動通訊專門店
旺角先達廣場G89地下鋪
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]荃豐商場不法商人 (1/05)

請各位好心人事, 幫我地forward傳開去, 打擊不法商人~~~~~~事原2005年1月22日, 我有個朋友就黎生日, 咁佢老婆想個老公開心, 她偷偷地去左荃豐二樓扶手電梯口一間鋪頭買PS2遊戲機。咁鋪頭標明$1,380一部薄PS2 + 一個手制及送5隻game, 因為她對遊戲機都係一知半解, 就信以為真係比附近鋪路頭買平$200, 就去買啦。點知間鋪頭個男人(翁先生), 話比她知, 因為係水貨, 要換一個轉換變壓火牛, 如果要玩到翻版game就要改機, 但唔包零件及人工。咁個翁先生話幫佢整好一set, 連加多一個手制 & Save咭 ........(相信好多朋友打開機都知,要加呢幾樣野, 都唔會太貴)........... 點知埋單係$3,228, 咁她真係以為一set係要咁貴, 而且為左個老公開心, 就無所謂, 照比錢............用EPS, 跟住果個翁先生仲衰到第一次話過唔到數,再要她再過多一次數, 但又唔比番頭一次張收據 & 打上台Cancel, 即係前後過二次數,合共 $7,456好彩她都醒目......問佢拎番頭一張收據, 同埋打上台cut數, 咁先無咁大件事。張單價錢以下: PS2 + 一個手制 : $1,380 (正常價錢, OK都可以接受, 不過佢比台灣水貨) IC : $400 (改機零件) 改機人工 : $400 (正常價改機人工連IC零件只需$150) 8M Save咭 : $399 (正常正版 $130左右, 但佢比翻板) 原廠手制 : $199 (正常正版 $130左右, 但佢又比翻板) 轉換火牛 : $450 (有無攪錯呀, 我出鴨寮街買, 都唔做洗$100) 合共 : $3,228 (差D比人呃共 $7,456) 但正常價錢 + 一個手制都只不過 $1700-1800左右) 即日果晚她送比個老公, 她老公一問一睇張單, 就好唔開心, 因為個老公知道佢老婆比人呃左。 咁我個朋友話左比我知, 我就幫佢地去鋪頭追究, 不過我唔使講, 大家都知係無得追討......最多去消費者委員會, 或者海關投訴....作用不大~希望大家記住, 唔好去荃豐二樓果間新天下遊戲機專門店(依家又轉o左名叫 '天堂電玩')買野啦, 以我所知, 間鋪頭轉過好多次名, 又比警察追查過, 二來佢同地下個間新世紀遊戲機專門店打龍通.........所以用此E-mail傳給全港市民, 合力唔好幫襯, 等佢受到應有懲罰。 請各位特別小心, 佢o地間唔中最鍾意搵o的女仔睇住間舖, 色字頭上一把刀, 唔好比佢地個樣 or o的說話呃到你呀, 大家行過記得應清楚佢地個樣, 等佢地冇機會再出來呃飯食, 有心買機o既朋友, 去地下個層近商場近廁所個兩間鋪頭, 呢兩間鋪頭可以話係最老實, 鋪頭名我就唔講, 費事好似幫人做廣告咁, 你/妳地係都唔信小弟o既話我都冇你辦法, 你/妳錢多未比錢買個教訓囉........

打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]食到兩個人先後急性腸胃炎的餐廳(7/05)

本人於7月5日約中午11點30分於屯門恆福花園商場一樓恆福餐廳午膳,遭遇到一生難忘的經歷.首先該店的服務奇差,當時人客不多,侍應亦有數名,但她們不是顧住同熟客傾談閒話,就是侍應之間在”打牙較”,本人遞手超過3分鐘,才有一位黑口黑面的阿姐懶洋洋地走過來,用冷淡的語氣問我:”食咩呀你”本來這些不是處於旺區的普通茶餐廳,我也不會有太大的expectation會有好的C.S態度,好!我趕時間,忍你!!可是接著下來發生的事,令我悔恨自己為何走進這間黑店?
我叫了一個揚洲炒飯及凍檸茶,15分鐘後炒飯上桌,因本人很肚餓(這是我該天的第一餐,亦請各位記住這個point,這跟之後發生的事有所關連)於是急不及待進食,食到一半覺得不對勁,為什麼叉燒好像有點兒怪味?(俗稱”叔”味)我因為真的趕時間,亦不想同那些兇惡的阿姐交涉,於是我不再進食餘下的炒飯,飲完凍檸茶便結賬離開,收銀那位阿姐更惡,我將錢交給她,待她找贖,她竟然將錢大力地掟在櫃檯上找錢給客人的銀兜仔內,我都不知道我做錯了什麼?多謝都沒有一句不單只,還好像因要她找贖要她多做而發嬲,試問這是什麼待客之道啊?
我懷著一肚子氣離開,發誓不會再幫襯這間黑店,本來事情已經告一段落,怎知道我返到公司工作(約2小時後),開始出現肚瀉,作嘔跡象,隔多一陣不停上吐下瀉,我即刻早退看醫生,醫生診斷我因進食不潔食物引起急性腸胃炎,醫生問我當天食過什麼,我只是在那間恆福餐廳食過東西,返到公司連水也沒飲過一啖,那麼你們來評評理,我在那裡感染到食物中毒?
後來我將此事告知住三聖邨的表妹,誰料表妹告訴我原來她一個月前食物中毒又是在那間黑店食完早餐後發生,這間黑店真是太過份啦!接二連三都是在那裡食第一餐後便食物中毒,根本責無旁貸,衛生程度令人懷疑,一間服務態度差又食到人肚痛的餐廳,不存在也罷!!我今次沒有留下証據告發這間黑店實在太蠢.你地真係唔好幫襯呀....

打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]紅磡x店
唔好幫襯紅磡<英發室內設計裝飾> Ying Fat Design Decoration,否則令你勞氣和傷神!
拖延交貨,多多藉口,傢俬尺寸唔對板,答應幫你修改,但拖了1個多月都要無了期地等、等......
幫襯過你就知後悔。

-------------------------------------

[size=medium]旺角黑店

大家小心旺角新世紀廣場6樓617室(時尚家居設計), 正一黑店, 叫你落訂時就乜都話得, 比左訂之後叫出圖就影都冇埋, 要自己打電話追佢出圖, 仲要比埋大訂先肯度呎出圖, 之後想退訂你諗都唔好諗, 唔會退cash, 只會叫你選一件傢俬抵償(不過到你想要既傢俬就貴到阿媽都唔認得), 即係你仲要貼多好多錢先買到. 搵笨7到嘔, 我已經中左招, 訂金我當比乞兒.
打擊黑店click

大宅

Re: 各式騙案

轉貼

[size=medium]詐騙集團在找替身

詐騙集團......新手法(開始找替身囉!!)

一定要看 !!

今天經過一棟大樓門口, 門口有一提款機
有一個老阿伯,一直看著我走過他身邊,突然叫住我

他說他不識字,拿一張提款卡要我幫他在大樓門口的提款機領錢

我回答我無法幫你領,叫警衛伯伯幫你

結果,他就回答我說不用了,繼續找其他路人幫他領錢

朋友們要記住 提款機可是有攝影機耶
萬一他說我搶劫或是偷他的提款卡

甚至他的卡片是偷來的,幫他領錢會在提款機留下影像
絕對會讓你百口莫辯!
會怕! 是因為已有同事上當,目前仍官司纏身。
顯然這是詐騙集團在找替身了 !
打擊黑店click

洋房

真人真事, 事發地點就係 [荃豐二樓扶手電梯口賣PS2遊戲機鋪頭] , 我個同事去買psp, 嗰條友點佢話改機可以玩翻版 (psp跟本就無翻版賣), 要加1000元, 咁我個同事就買咗部機, 前後加埋3000大元, 仲要返到屋企見到部機入sd卡個制係壞嘅, 又唔比佢換, 所以各位千萬不要去此鋪頭買野, 葵涌廣場都有佢地嘅分店嫁, 小心, 小心.....

rab 寫道:
轉貼

[size=medium]荃豐商場不法商人 (1/05)

請各位好心人事, 幫我地forward傳開去, 打擊不法商人~~~~~~事原2005年1月22日, 我有個朋友就黎生日, 咁佢老婆想個老公開心, 她偷偷地去左荃豐二樓扶手電梯口一間鋪頭買PS2遊戲機。咁鋪頭標明$1,380一部薄PS2 + 一個手制及送5隻game, 因為她對遊戲機都係一知半解, 就信以為真係比附近鋪路頭買平$200, 就去買啦。點知間鋪頭個男人(翁先生), 話比她知, 因為係水貨, 要換一個轉換變壓火牛, 如果要玩到翻版game就要改機, 但唔包零件及人工。咁個翁先生話幫佢整好一set, 連加多一個手制 & Save咭 ........(相信好多朋友打開機都知,要加呢幾樣野, 都唔會太貴)........... 點知埋單係$3,228, 咁她真係以為一set係要咁貴, 而且為左個老公開心, 就無所謂, 照比錢............用EPS, 跟住果個翁先生仲衰到第一次話過唔到數,再要她再過多一次數, 但又唔比番頭一次張收據 & 打上台Cancel, 即係前後過二次數,合共 $7,456好彩她都醒目......問佢拎番頭一張收據, 同埋打上台cut數, 咁先無咁大件事。張單價錢以下: PS2 + 一個手制 : $1,380 (正常價錢, OK都可以接受, 不過佢比台灣水貨) IC : $400 (改機零件) 改機人工 : $400 (正常價改機人工連IC零件只需$150) 8M Save咭 : $399 (正常正版 $130左右, 但佢比翻板) 原廠手制 : $199 (正常正版 $130左右, 但佢又比翻板) 轉換火牛 : $450 (有無攪錯呀, 我出鴨寮街買, 都唔做洗$100) 合共 : $3,228 (差D比人呃共 $7,456) 但正常價錢 + 一個手制都只不過 $1700-1800左右) 即日果晚她送比個老公, 她老公一問一睇張單, 就好唔開心, 因為個老公知道佢老婆比人呃左。 咁我個朋友話左比我知, 我就幫佢地去鋪頭追究, 不過我唔使講, 大家都知係無得追討......最多去消費者委員會, 或者海關投訴....作用不大~希望大家記住, 唔好去荃豐二樓果間新天下遊戲機專門店(依家又轉o左名叫 '天堂電玩')買野啦, 以我所知, 間鋪頭轉過好多次名, 又比警察追查過, 二來佢同地下個間新世紀遊戲機專門店打龍通.........所以用此E-mail傳給全港市民, 合力唔好幫襯, 等佢受到應有懲罰。 請各位特別小心, 佢o地間唔中最鍾意搵o的女仔睇住間舖, 色字頭上一把刀, 唔好比佢地個樣 or o的說話呃到你呀, 大家行過記得應清楚佢地個樣, 等佢地冇機會再出來呃飯食, 有心買機o既朋友, 去地下個層近商場近廁所個兩間鋪頭, 呢兩間鋪頭可以話係最老實, 鋪頭名我就唔講, 費事好似幫人做廣告咁, 你/妳地係都唔信小弟o既話我都冇你辦法, 你/妳錢多未比錢買個教訓囉........

大宅

轉貼
醫健產品謀財害命無王管
15/10/2005

近 年 專 以 長 者 為 對 象 的 醫 療 產 品 講 座 愈 見 愈 多 , 消 費 者 委 員 會 提 醒 市 民 , 這 些 講 座 所 推 銷 聲 稱 有 神 奇 功 效 的 醫 療 或 保 健 產 品 , 大 都 誇 大 失 實 , 曾 有 長 期 病 患 長 者 在 使 用 一 款 紅 外 線 按 摩 床 後 , 病 情 反 而 更 差 , 亦 有 奸 商 誤 導 長 者 向 財 務 公 司 借 貸 兩 萬 元 , 購 買 一 款 聲 稱 可 治 療 癌 症 的 按 摩 床 。 消 委 會 促 請 政 府 盡 快 訂 立 醫 療 儀 器 規 管 制 度 , 及 呼 籲 長 者 勿 輕 信 無 科 學 根 據 的 治 療 方 法 , 否 則 被 謀 財 事 小 , 被 害 命 卻 事 大 。

消 委 會 今 年 頭 九 個 月 接 獲 十 八 宗 有 關 投 訴 , 涉 及 十 多 間 公 司 , 總 金 額 約 九 萬 元 , 主 要 在 舊 區 , 去 年 同 類 投 訴 有 廿 三 宗 , 涉 款 十 七 萬 六 千 三 百 元 。 這 些 公 司 通 常 經 營 一 至 三 個 月 便 結 業 , 消 費 者 很 難 追 討 損 失 。

其 中 一 名 投 訴 人 李 小 姐 的 老 父 患 癌 症 , 其 母 被 健 康 產 品 公 司 職 員 游 說 買 下 聲 稱 能 治 癌 的 按 摩 床 , 售 價 兩 萬 多 元 , 其 母 無 力 一 次 過 繳 款 , 職 員 安 排 十 八 個 月 分 期 付 款 , 但 李 小 姐 後 來 發 現 職 員 其 實 是 安 排 其 母 向 財 務 公 司 借 貸 。 消 委 會 署 理 總 幹 事 劉 燕 卿 指 出 , 《 不 良 醫 藥 廣 告 條 例 》 禁 止 所 有 產 品 作 出 預 防 或 治 療 癌 症 的 聲 稱 , 消 委 會 已 將 個 案 轉 交 生 署 跟 進 。

[size=medium]傷脊椎反指病情好轉

另 一 投 訴 長 者 白 先 生 患 有 甲 狀 腺 機 能 過 高 及 有 頸 椎 問 題 , 買 下 一 款 紅 外 線 按 摩 床 , 聲 稱 不 用 打 針 、 吃 藥 、 化 療 或 電 療 , 就 能 治 療 內 分 泌 失 調 、 幫 助 矯 正 脊 椎 骨 等 , 但 他 使 用 後 脊 椎 愈 來 愈 痛 , 職 員 竟 說 情 況 代 表 病 情 好 轉 。 兩 個 月 後 白 先 生 頸 椎 問 題 嚴 重 很 多 再 向 職 員 投 訴 , 職 員 只 答 應 以 原 價 的 七 成 七 回 購 該 床 。 消 委 會 建 議 白 先 生 入 稟 小 額 錢 債 審 裁 處 追 討 賠 償 。

香 港 物 理 治 療 學 會 發 言 人 稱 , 電 療 可 鬆 弛 肌 肉 , 但 不 能 醫 治 便 秘 、 失 眠 , 紅 外 線 等 發 熱 體 亦 不 能 醫 治 高 血 壓 、 糖 尿 病 、 中 風 、 癌 症 等 , 若 市 民 自 行 以 儀 器 取 代 看 醫 生 或 吃 藥 , 可 能 耽 誤 病 情 , 甚 至 有 生 命 危 險 。 中 大 體 育 運 動 科 學 系 副 授 許 世 全 表 示 , 按 摩 對 放 鬆 肌 肉 和 紓 緩 疲 勞 有 一 定 幫 助 , 但 紅 外 線 按 摩 床 的 其 他 治 療 聲 稱 並 無 根 據 。

消 委 會 宣 傳 及 社 區 關 係 小 組 副 主 席 程 伯 中 稱 , 本 港 並 無 法 例 規 管 銷 售 健 康 產 品 , 消 費 者 只 可 藉 《 消 費 品 安 全 條 例 》 、 《 電 氣 產 品 ( 安 全 ) 規 例 》 、 和 《 不 良 醫 藥 廣 告 條 例 》 獲 得 保 障 。 消 委 會 期 望 政 府 盡 快 立 法 , 規 定 醫 療 儀 器 必 須 提 交 足 夠 科 學 證 據 才 能 作 出 醫 療 或 保 健 聲 稱 。 香 港 醫 學 會 發 言 人 陳 以 誠 表 示 , 該 會 認 為 保 健 用 品 應 與 成 藥 一 樣 受 管 制 , 建 議 政 府 強 制 性 登 記 , 並 提 供 標 籤 列 明 作 用 和 可 能 出 現 的 副 作 用 。

打擊黑店click

大宅

轉貼
補習社涉騙投訴激增

15/10/2005

消 費 者 委 員 會 今 年 接 獲 有 關 補 習 的 投 訴 大 幅 上 升 , 頭 九 個 月 共 有 一 百 二 十 三 宗 , 是 去 年 全 年 十 九 宗 的 六 點 五 倍 , 主 要 原 因 是 一 間 自 詡 為 「 六 星 級 」 的 補 習 社 倒 閉 , 家 長 和 學 生 無 法 追 回 欠 款 。

其 中 一 名 投 訴 人 李 同 學 在 同 學 推 介 下 , 報 讀 一 間 標 榜 有 星 級 資 深 導 師 及 學 生 考 試 成 績 優 良 的 補 習 社 會 考 全 科 補 習 班 , 一 次 過 繳 付 一 萬 多 元 的 全 年 學 費 , 後 來 補 習 社 倒 閉 , 不 過 , 該 補 習 社 的 「 星 級 導 師 」 在 原 社 附 近 開 新 補 習 社 , 更 大 力 宣 傳 原 補 習 社 學 生 只 要 附 加 一 千 元 , 可 繼 續 就 讀 餘 下 的 會 考 課 程 , 李 同 學 認 為 被 騙 而 投 訴 。

消 委 會 提 醒 家 長 和 學 生 , 《 育 條 例 》 規 定 補 習 社 須 按 月 等 額 收 費 , 而 且 不 應 早 於 開 課 前 一 個 月 收 取 第 一 期 學 費 , 家 長 報 名 前 應 先 查 證 學 校 是 否 獲 育 統 籌 局 批 准 註 冊 , 並 收 集 退 款 政 策 和 程 序 , 詳 細 研 究 。
打擊黑店click

大宅

Re: 補習騙案

轉戴
[size=medium]補習社涉騙人個案

case1
[size=medium]遲遲未收作業
洪太為兒子報讀「補充練習課程」,每月寄來作業,完成後寄回補社批閱,洪太交了三個月學費後,一直沒收到作業,補習社稱已寄出,拒絕退款。

case2
[size=medium]小班教學貨不對辦

蘇先生為女兒報名參加補習班,報讀時校方聲稱每班不多於八人,開課後卻擠滿學生,女兒常補讀往校址以外的地點上課。

case3
[size=medium]退款期票不兌現
梁同學參加會考補習班,先交了全年學費,不久分校停辦,梁要求退款,獲三個月期票,不久後補習社更全線停辦,期票無法兌現。
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]舊手機翻新充水貨出售

我姓王,早前在旺角先達廣場的手機店,以四百多元買了一部聲稱全新的水貨諾基亞手機,
送給父親做生日禮物,該店也提供一年保養。

豈料父親甫使用手機,已發現只能打出不能接收電話,換了其他電訊公司的SIM卡依然無效,
只好將手機交回手機店維修。該店的店員表示,是天線出了現問題,但是手機先後兩次更換
天線仍未能回復正常。

我深覺手機來源有問題,遂委託熟悉手機的朋友仔細檢查手機,結果發現無論手機的包裝盒、
說明書,以及底部原裝標籤均有問題,如原廠標籤條碼印得模糊不清,手機殼又有花痕,
故手機可能是舊機翻新出售。

我帶同手機向手機店要求換機,店員否認舊機翻新,並推說是「來貨係咁」,會找師傅檢查云云。
原本買部手機送給父親,結果卻換來一肚子氣,只好怪自己貪便宜。

專家之言

電訊零售業內人士稱,有不法商人將舊機翻新後,在內地購買包裝盒及配件當水貨機出售,
故包裝盒色澤及印刷較粗糙,細心查閱可發現。此外,行貨手機盒面會有標籤識別,水貨則沒有,
故翻新手機一定會充當水貨手機售賣。

巿民購買水貨手機要格外留神,應光顧信譽良好的店舖,若價格特別便宜,更應小心。

據真實個案改寫,文字由某報記者整理
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]沙田的黑店

在05年5月16日於沙田的翡翠小館(即是沙田ua戲院旁)食下午茶時,侍應不斷地將調味料放在本人的桌上,導致本人的桌子上堆滿了調味料,我曾經同侍應表示不滿,怎料侍應並不理會.在進食時發現了有1隻蟑螂在桌子上行過,我就立即通知侍應,那侍應更說: 咁又點呀!我地餐廳一向都是咁架啦!
之後就走開左喇!都無理會我的投訴.
我就向經理討回消費者應有的權利,並表示員工服務態度差同唔衛生.經理說: 侍應態度一向都是咁,點改善呀!就走開左喇!
對住我旁邊位的身穿 lv 手袋的人鬼死咁好,我心心不憤地結帳走人,去到收銀處,打開個銀包給錢走人啦!可能見到我銀包有幾張金卡,立即就好似一隻小狗咁搖頭擺尾,口水狂滴,我個套餐是$60(餐都貴過人)我無60蚊.咪給左$100等佢找囉!點知佢給左$20一張同散子一堆給我,當我取了$20 一張時,個收銀就立即說多謝!取走我那$20一堆散紙,我咪捉住佢的手鬧佢 "快d給番我呀 ! "佢先肯給番我 >_<重要用眼神勵我,我都是第一次去那間黑店.
希望各位唔好受到欺騙及服務差勁,貴又貴過人的餐廳.
請各位廣傳這消息 ,不要讓其他消費者受害.謹此致謝 !
打擊黑店click

大宅

Re: 投訴

轉貼

[size=medium]彩光、激光美容有人毀容燒髮

消委會署理總幹事劉燕卿昨出席香港鐳射醫學會研討會時稱,該會今年首九個月接獲四十五宗有關強力脈衝光(即彩光)療程的投訴,已超 過去年全年接獲的四十一宗,大部份與面部護理、去疤和脫毛有關。其中二十二宗投訴涉及療程後出現副作用,當中最多為皮膚灼傷或燒傷 ,共有八宗,其中一宗的事主面部更達三級燒傷程度,連頭髮也被燒到;餘下的投訴則包括留下永久疤痕及出血等。另外的二十三宗投訴,則與不滿意效果或銷售手法等有關。

[img align=right]http://iuploads.com/out.php/i32274_1017.JPG[/img]
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]椰林閣餐廳馬鞍山新港城分店

昨天(8-8-05)我和男朋友大約在下午3時到馬鞍山新港城的椰林閣餐廳進餐, 我們各點了一份下午茶餐, 結賬是$48.50.
由於當時我們的錢包內有大量零錢, 希望用部分零錢來付賬. 我們在cashier counter旁站了一會點算硬幣.
當cashier看見我們還未準備好付賬時, 立即把我們的賬單丟在一旁, 臉上更露出不滿的表情. 同時間, 有一位穿著黑色制服的侍應經過, cashier便跟那位侍應說:"你搞掂lee個!" 那位侍應進一步問發生什麼事, cashier回應:"你收佢兩個錢, 數左成個字都未數完, 我好忙!" 她由此至終都是以"粗聲粗氣"的語氣對著我們. 我們對此非常不滿, 立即反駁我們只是在那裡逗留了1至2分鐘, 並不是cashier所謂的"1個字".
那位穿黑色制服的侍應也沒有對我們作出道歉, 她看見我們用零錢付賬便告訴我們所用的"毫"硬幣總值超過$2是犯法的, 最後我們也收起所有硬幣.

之後我告訴那位侍應她們拒絕收硬幣我們會接受, 但我們對店內的staff的態度非常不滿. 那位侍應竟然以(粗俗地說)"串"的態度回應:"我唔識英文!" 我對此簡直是非常不滿及憤怒, 我便以中文再說一次是不滿員工的態度, 她聽了只是說了一句:"哦, 員工~" 沒有作出任何道歉.

我很懷疑為什麼一個服務性行業的職員可以跟客人說自己不懂聽英文?! 就算真的聽不懂, 我相信相比起直接告訴客人不懂, 詢問其他職員會是一個更合理的做法. 連這個簡單的回應也不懂, 如果有外國遊客來光顧時, 這餐廳豈不是會破壞香港的形象?!

在整個過程中, 餐廳裡沒有一個人曾對我們作出道歉, 我們當時非常憤怒, 決定對餐廳作出投訴. 但餐廳只提供了一張印有各分店電話號碼的咭片, 並沒有一個可處理投訴的電話. 之後我們到一間同是椰林閣集團的餐廳---蘊莎餐廳詢問投訴電話, 他們給了我一個是集團admin. office的電話號碼, 我再透過admin office, 得了一個處理投訴的電話號碼. 但那是一個電話錄音, 提供了投訴途徑, 包括留言, fax or e-mail. 之後分店經理會再跟進. 如果分店經理真的會處理, 為什麼不是在餐廳即時處理, 而需要跟進投訴呢? 當日餐廳的員工對我們的態度已令我們非常不滿, 而我亦不大期望分店經理會對這投訴作出任何跟進.

總括這次椰林閣餐廳的服務態度令我覺得連大排檔也不如!
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]各位請小心

經過屯門某銀行提款機時,聽到一位女士向另一位男士說她不懂用提款機過數,請他幫忙將卡放入去和處理銀行事宜,並立刻拿著二百元酬勞要給他,但他很聰明地拒絕,叫她找護衛員幫手,她還大大聲拿著錢追叫他,給你賺二百元都不肯,其實這是另類騙案,因為提款機都有攝錄,若果那卡是偷回來的,你就變成幫兇,而且卡上染有你的指紋,一切小心為妙.另外以下給大家溫故知新 ,以前都傳送過的裝假被綁行劫.

提高警覺:
近日又再捲土重來,小心呀! 昨晚我有一位女性朋友回家途中,經過幽暗的地方時,突然跳出一個年約40歲,身高約155公分的男子。他說他遇到搶匪以致雙手及頸被綁,他向我的朋友詢問警局的位置及要求協助解綁,然而我的朋友基於現場環境幽暗,附近沒有路人為由,拒絕即時解綁,提議到大街後始解綁。
,這男子聽後要求先鬆綁頸上的繩子,可是我的朋友再度拒絕,這男子聽後便立刻循警局相反方向走去,說找別人替他解綁.由於事件特殊,我的朋友決定報警,警員解釋這些事件不是第一次發生。其實他並不是真的被綁,他會待鬆綁之際伺機向女子非禮及打劫甚至強姦,故正當的做法應先報警及拒絕解綁.
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]荃灣被騙,請大家小心 !

可以話我蠢啦!但好采今天損失的不是什麼大~~
今日下午4:00左右在四坡坊附近經過, 被一名男人問有沒有兩元散子(換兩個一元)? 我就換比佢,見他又炒褲袋準備拎錢給我的樣子, 我就給了兩元給他,但他又問我有沒有多兩元? 我又再給他,後尾他說:明天還回給你,問我幾時得閒? 我心想有點唔對路, 4蚊算數比佢呃左,即轉頭走唔理佢啦 ......
但後尾發現我側咩後袋個拉鍊開了一半, 心想一定是剛才那男人肯定有同檔,唸住引開我注意,偷我銀包 好采我銀包放左好低,同我走得快,唔係損失就一定唔止4蚊!打篇野可能會給大家說我蠢咖啦!

我唔想再有人會被同樣給人行騙,所以打篇野出黎希望大家小心d,同話比你身邊住係荃灣既人知道啦!
打擊黑店click

男爵府

rab

大宅

轉貼

[size=medium]鍵榮家居廣場(10/05)

我想跟大家講我不愉快經驗。我係筲箕灣道209-223號間鍵榮家居廣場訂造傢俬,成萬蚊。揀佢因為見佢有三層鋪位,又大又好多款,應該靠得住。點知櫃送到完全唔掂!外內多處出現長裂痕, 裡面又”鞋”, 鑽錯孔板,淨係用灰補油層簿油就算。地櫃做錯size又少櫃中間一對腳。電視櫃的圓邊又扁
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]寶藥黨黃豆粉製假冬蟲夏草(8/05)

水泥、蠟、肉乾、黃豆粉等不值錢的東西,經「寶藥黨」精心炮製,隨時變成馬寶、鹿茸、麝香、冬蟲夏草等名貴中藥,每年都令不少長者「中招」,損失數以十萬元計積蓄。街頭騙案於過去一年半令市民損失四千多萬元。

警方東九龍總區防止罪案辦公室和浸會大學中醫藥學院昨合辦「長者防騙義診坊」,教導三百六十名長者分辨藥材真偽及提防各類騙案。

以蠟倒模製鹿茸

一對色澤、形狀、大小相似是鹿茸,再仔細觀察也難辨真偽。原來不法之徒以蠟倒模製成一模一樣的假鹿茸。「如果真係煮黎食,蠟係會煮熔。我地可以從鹿茸既紋路去分真假。」浸大中醫藥學院一級講師于濤昨逐一拆解「寶藥黨」的伎倆。動輒逾千元的冬蟲夏草,很可能只是一團黃豆粉及染料。于濤說:「冬蟲夏草有八對腳,好易數得到,假貨做唔到咁細緻。」

內地禁止採挖髮菜後,騙徒開始以澱粉、膠製作假髮菜,手感較粗糙。甚至曾有人以水泥冒充化痰止咳的馬寶(馬的胃腸結石),令進補隨時變成「食泥」。消炎、解毒的麝香(雄麝的分泌物),竟被人以肉乾仿製,一點火燃燒即臭到陣陣肉香。清心解毒的牛黃,也有人以澱粉假冒。「用指甲刮入真牛黃度,指甲就會染黃,水洗都唔甩。」

騙徒以平價藥材魚目混珠的情況相當普遍,寶藥黨會用細小的海雀充當梧州大蛤蚧;另一種較受歡迎的泰國大蛤蚧,也曾被人以毫無藥用價值的「紅瘰疣螈」冒充。警方資料顯示,寶藥黨騙案涉款數萬至數十萬元不等。浸大中醫藥學院院長劉良說:「老人家易病,信中藥又唔識中藥,先至咁易受騙。」

利用受害人貪念

警方東九總區防止罪案辦公室主任高錫昌總督察表示,過去一年半全港共有七百一十宗街頭騙案,損失四千二百六十萬元。寶藥黨騙徒多數是由數人一組,一人先游說事主買藥,另一騙徒會裝作藥房東主,在適當時候加入,佯稱會以高價替苦主收購藥材,利用受害人的貪念行騙。
[img align=right]http://iuploads.com/out.php/i33232_11a.JPG[/img]
打擊黑店click

首頁
12345...71

尾頁

跳至