論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

同大廈既一位太太成日想叫我工人過檔
我覺得佢好無道德
你搵唔岩工人係好可憐
不過你叫我個走去你度
我未仲可憐 !!!!

珍珠宮

佢直接係你面前同你工人講??

NICOLE123  如果佢係我面前講 我一定鬧佢  發表於 11-9-19 11:10

伯爵府

回覆 Siuchoi 的帖子

我工人成日陪我仔去會所玩
呢位太太都係
我大仔話呢個太太叫姐姐去佢度做
我工人都同我講過呢個太太成日同佢講自己好慘
搵唔到好工人
又問我工人點可以一個照顧2個小孩
又煮飯!!
不過我大仔話工人回佢 "唔得呀~!"

珍珠宮

咁我明白點解個女人請唔到工人喇~
佢都short既, 係人都唔打佢工啦!!
同返你工人講, 呢d人請唔到工人係有原因架~~ 叫你工人小心d佢呀~~

mmnmm_m  Yes, everything happens, there's a reason.  發表於 11-10-20 12:37
NICOLE123  佢就係見我工人照顧2個小朋友同煮飯+買送+清潔...  發表於 11-9-19 11:19

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

佢咁自私又唔理其他人,請唔到好正常呀。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

me too, 真係無計, 我個工人舊年11月先黎,
都唔明點解咁多人睇中佢,
幾個太太叫佢介紹朋友,
同屋苑 1個婆婆系公園度指明叫佢過檔 (話介紹比佢都唔要),
樓上 1 個太太叫佢放假去做 part-time,
問你死未 ?

vici  agree  發表於 11-10-20 13:40
loveannis  證明你真系請到個好工人咯  發表於 11-9-24 23:17

大宅

陪月勳章

咁無道得都有ga!!

大宅

恭喜你地請到好工人, 果然係有"射"自然香呀吓.

伯爵府

真係好嬲!今日大仔食飯果時同我講"xx mami so poor, she want xx 姐姐help her to take care her baby!!"
我即時火起. 我話xx姐姐去左幫xx mami就我地好可憐呀. 呢d人好自私. 下次你見到xx mami你話佢 你好自私. 媽咪好嬲呀.
我工人話呢位xx mami高薪叫佢走.
我同工人講如果你完約你走.我覺得無問題 不過佢而家咁樣叫你走就好有問題
我只可以再講你完埋呢個contract就有長期服務金.你自己走就無
我都無咩可講佢要走. 我都無計. 不過同一幢大廈上上落落都會見到面.大家無引.

禁止訪問

伯爵府

最後我都係要搵工人
麻煩大家幫下手有無工人/ 好agent介紹 ?

thanks

大宅

喔,真係比人拗左??
D 人真係無品!!
過份

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

佢又唔一定係去果條友到既
不過係果條友 "了"起左我工人條筋
佢而家覺得自己over work underpay 囉

我琴日問 如果我出5千你係唔係可以唔走
佢都reject左我.
算啦.

我唔想再理佢有咩打算
我要為自己打算

麻煩大家有無好agent / 完約工人介紹呀

fw9166  你pm我,睇下你自已是否考慮.  發表於 11-10-21 18:03

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

嘩, 5千都reject, 佢想搵咩工呀

男爵府

NICOLE123 發表於 11-10-20 12:35
5k 都reject? 我又真係好想睇下有邊個會出多過呢個價錢請一個未同自己打過工o既姐姐。。。

大宅

果然狼死,5千蚊都rejected。佢係咪攪錯左d野丫~~~

公爵府

好媽媽勳章

樓主你有冇諗過, 可能係工人自導自演的一場戲?

你有冇同嗰位媽媽求証過, 佢係想請你工人呢?
你有冇見過嗰位媽媽同你工人的對話呢?

如果, 都係one side story, 我覺得似係你工人教埋你個仔講野.

anyway, 佢值唔值5000, 你自己決定; 但比佢咁樣耍一輪 (不論挖角之說孰真孰假), 卻要你以多付工資來埋尾, 比著我條氣就唔順囉, 好似裝我入局咁. 你不如先按兵不動, 工人辭工至算啦.

不過, 我又有d疑問 :
你話佢下年就有長服攞, 咁佢要搵幾多錢月薪, 至抵得上冇咗份長服的difference呢?
唔知你幾時簽佢, 當3760啦, 3760/3*2*5 = $12533.33
假設佢真係搵到份$5000, 都要10個月至補番條數, 何以佢唔留到完約呢?
而, 家陣搵到$5000/month的機會, 又有幾大?

佢真係自己resign, 你要小心行事, 要收佢自己寫的辭職信.
如果約滿前2個月佢都唔resign, 你又有意向留佢, 建議你比封"續約邀請信"佢, 要佢完約前一個月回覆你, 免得佢之後決定唔做, 會反屈你為避長服而唔續佢.

伯爵府

其實佢個約係今年2月先續完
要到2013年2月先完.
我而家已經唔再理佢有咩打算

今早我叫佢今晚要比封resign letter 我
講明而家自己resign 可以留到我搵到新工人為止

佢教我個仔講左好多野我知
就算我琴日講比5千佢 佢ok
我都已打算搵工人唔會比佢拉住鼻子走.
而家佢一口reject 咁ok 啦
我而家要搵工人

不過本地既而家好多都唔想照顧bb 同2個小朋友
海外既又唔一定趕到12月到.

男爵府

算吧啦... 佢地有時諗野係好難明, 連長服都唔要? 我之前個印姐都係甘,
剛同佢續第 3 個約無半年就話走, 要返去結婚, 仲係一個月通知我,
又係連長服都唔要, 我都比佢激到爆血管呀.... 好彩佢無玩野, 因為我
個時乜都唔識, 乜都無簽過....

你要加油呀, 唔好比佢激親.... 必要時搵定屋企人或鄰居幚手,
我無屋企人幚手, 我個時就硬住頭皮搵鄰居借工人用幾個鐘,
揍細囡放學 & 係甘意執屋同洗衫 lor...

NICOLE123  多謝你. 我都無屋企人幫手..鄰居都唔覺可以幫手..  發表於 11-10-20 14:31

首頁

尾頁

跳至