論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

借問一聲,$5000都唔要係菲or印

NICOLE123  印  發表於 11-10-20 15:59
珍惜 感恩
You got this!!

複式洋房

nicole123 your baby is so cute. Don't give up.

禁止訪問

回覆:NICOLE123 的帖子

別墅

引用:me+too,+真係無計,+我個工人舊年11月先黎,

原帖由 118528 於 11-09-19 發表
me too, 真係無計, 我個工人舊年11月先黎,
都唔明點解咁多人睇中佢,
幾個太太叫佢介紹朋友,
Me too. 工人月頭入院(床上突然抽筋暈咗跌落床)住院第二日已經有隔離啲Auntie&婆婆俾嘢佢食(其實係姑娘話可能要照腦唔准佢食嘢)隔離床又借charger佢差電話。第二日又話去canteen買嘢佢食,第三日我接佢出院成個病房都同佢拜拜。

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 tzeyanmom 的帖子

多謝你呀
其實我睇得出我工人都好like 我個女....
同我仔既感情都好好...都快5年...睇住個仔係我肚入面到到而家..
真係估唔到 佢會捨得....
如果係我. 唔係特別原因 我真係唔捨得走.

男爵府

我想問樓主囝囝係咪真係目睹果個亞太同你工人既對話?

因為有jm講開工人自導自演,我幾年前見識過,
話說果陣亞姨個舊工人A走左(做左好耐),請左B,
跟住B黎左無耐,就話響屋企附近見到A(因為B拖住我表妹),
上前恐嚇佢......反覆好多次,我地都諗緊要唔要報警......

過左幾個月,唔知點樣發現,原來全部都係假的!係B驚亞姨請番A返黎、
炒左佢,所以狂作故仔唱衰A......講到似曾曾、有晒時間人物地點的!
恐怖!

118528  希望你找到好姐姐, 明天會更好.  發表於 11-10-21 14:20
NICOLE123  點都好啦...佢要走. 就走啦. 我唔想再諗.  發表於 11-10-21 12:55

男爵府

MonMonLam 發表於 11-10-20 14:22
算吧啦... 佢地有時諗野係好難明, 連長服都唔要? 我之前個印姐都係甘,
剛同佢續第 3 個約無半年就話走, 要 ...
其實當日我都無諗過要搵鄰居幚手, 因為都唔熟.... 唔係好識架, 住左幾年都只係見過幾面,
甘啱佢之前問過我亞仔係邊樹補習咋, 甘姐姐一個月要走, 我喊住求佢都唔肯留耐 d, 請人
邊可以甘快, 我用儘辦法都要相差 2 星期, 無辦法之下唯有試下啦, 點知佢地好好人, 見到
我細囡無人揍, 甘佢地話可以借來用下, 每日接亞囡放學, 係我屋企打掃完就過去佢地屋企,
你都可以諗下, 呢個係必要時既辦法.... 無計啦, 為左 d 細路, 自己又要返工, 乜野都要諗架啦...
祝你快 d 搵到新工人啦....

伯爵府

其實...走頭無路..我就可能要做一件我非常唔想既事......................

放我99既一條針係我身邊
我99叫我搵我老公既表姐申請雙程整黎幫我
每3個月番去1星期再申請就可以留係hk3個月....

呢個人我見過..不過我真係覺得放一個99既人係身邊...好唔方便囉

ginnie717  犯法, 仲要係識得既同胞... 佢地最鐘意唔熟唔食....  發表於 11-10-21 17:10
sorman  犯法喎~  發表於 11-10-21 16:00

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

睇到都真係好無耐, 希望你可儘快找到合適的工人啦,

伯爵府

佢當幫我親戚者
不過未到絕路我唔會行呢一步

子爵府

NICOLE123 發表於 11-9-19 10:59
同大廈既一位太太成日想叫我工人過檔
我覺得佢好無道德
你搵唔岩工人係好可憐

所以嗰時我奶奶係咁叫我用佢舊工人 (個工人回印尼生B再來港第二個僱主工), 我都冇要到, 自己當時都等緊新工人返工, 又唔係冇貨, 等新工期間, 有個本地工人等上新工(佢簽咗新合約, 等visa出就返去新僱工度), 個工人都同我哋講想來我家做, 我都唔想令第二個家庭僱主失去預算, 所以都冇換佢過來我家!

NICOLE123  你未有道德囉  發表於 11-10-21 17:05

子爵府

回覆 柏仔媽咪 的帖子

其實將心比己啫!我兩公婆要返工, 而且家人冇人可以幫到我手, 如果突然冇咗工人, 我都會好麻煩架!而家香港地, 有邊家邊戶唔係要靠工人先有人湊小朋友架?

NICOLE123  超LIKE!!!! 讚!!!!!!!  發表於 11-10-21 22:18

大宅

The tutor in Kumom did ask my previous helper to work for her sister (she saw my kids were listened to the helper and the relationship was good). The helper refused and referred her relatives to the tutor. Such selfish people are everywhere.

伯爵府

今日有一個斷約工人來試工.
應該OK 星期一我會去簽約.
祝我好運.
多謝哂大家既支持同幫忙.

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

NICOLE123 發表於 11-10-22 15:54
今日有一個斷約工人來試工.
應該OK 星期一我會去簽約.
祝我好運.

NICOLE123

希望你新請個工人OK啦, 我自己都係請了個斷約工人都做得OK啦. 希望你一切順利

NICOLE123  THANKS!!!  發表於 11-10-22 19:27
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

首頁

尾頁

跳至