基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

講真,之前冇唸過信教.因為遇到問題我會靠自己.但最近,牠好似要接近我咁.在美國嘅姑仔無端端周不時同我講教會嘅嘢(之前幾年都少講).剛識嘅一個朋友又同我講.話同小朋友去左間教會很開心.
如果想認識基督教,請問由哪裡開始?
我最近嘅教會好似係 九龍油麻地加士居道40號 嘅九龍堂.(基督教循道衛理聯合教會)
想問禮拜堂與佈道所有什麼不同?
我應該去哪裡了解先?定係直接去"九龍堂"那裡?
謝謝

大宅

HI

我是基督徒.很高興你有興趣接觸基督教, 你當然可以直接去教會. 我深信每一所教會都會好歡迎你.
我自己是返尖沙咀~中國基督教播道會尖福堂. 我們會好歡迎你的
我地教會另有各級兒童,青少年部. 也有各種不同類別的團契.
不過你首先都可以星期日返崇拜先, 如想知到更多, 可以PM 我
耶穌愛你

大宅

HI

你可以上网址看看
http://tsimfook.org/
http://tsimfook.org/news.php?pkey=27.

男爵府

耶穌愛你!

如果想認識基督教,請問由哪裡開始?
九龍堂.(基督教循道衛理聯合教會)
應該是福音宗派, 著重追隨聖經道理, 查考經文並以福音培育信徒
福音派, 例如:宣道會, 浸會, 中華基督教會, 信義會, 聖公會....
簡言之: 大部份家長, 教育界,學者, 辦公室行政人員等較適應
故多辦學團體

想問禮拜堂與佈道所有什麼不同?
禮拜堂 (Church Sunday service) : 本來可以字面為被人服侍,
事實係向天上爸爸 (上帝)事奉, 聽道, 領受教訓,
另 congregation 信徒聚會: 享受(天上眾弟兄姊妹情誼的)家會

佈道(Gospel)(Good News)
振災活動, 災難救援中心, 教會, 街頭, 電視,電影, CONCERT, 學校, 醫院, 監獄(戒毒中心), 大型小型,

泛指引用聖經內容, 傳遞 (主及耶穌 ) 主耶穌對世人揭示永恆不變的真道,等

教訓人, 勸勉, 信徒及與會者得到大智慧, 由上而來的安慰及平安, 而至大喜樂, 能再到世俗去見證真實道理, 所謂走出教會, 在商業, 官場, 職場, 家裡, 人際, 人倫, 見證像耶穌像上帝既公義, 溫柔, 慈安, 好公義好憐憫, 和平與平等

Do not count your days down!

大宅

你祈禱啦, 主已經為你預備一所你可以經歷祂的教會, 你請主耶穌為你開路,帶你去! 主耶穌會聽你禱告的!

禁止發言

男爵府

謝謝咁多位,今天巧遇那位朋友,已相約25號去她去開的教會.可惜遠點,不過有個識得嘅人可能會好啲.

禁止訪問

子爵府

好開心您對 神的作為有感動!

唔係想一開始就畀d負面訊息你, 不過因為教會都係充滿「人」嘅地方, 感覺就似一間公司, 都會有某d人唔認同嘅制度、是非等等情況, 所以如果當你去到某教會覺得唔係太適合自己時, 千萬唔好以為 神冇看顧自己, 去到自己覺得唔適合嘅地方, 可能係 神畀自己一個學習/考驗嘅机會

即使因任何原因冇返教會, 都唔好忘記向 神禱告, 同埋睇聖經, 因為 神會親自看顧你, 保守你, 佢會為你挑選同你最合適的溝通方式

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

男爵府

在教會以外的時間, 理解聖經和安靜禱告
更為重要,
祝你已經開始
Do not count your days down!

大宅

向神祈禱吧. 祂必帶領及指引你面前既道.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

複式洋房

回覆:想接觸基督教

希望你成功踏出第一步,能了解明白上帝更多。

首頁

尾頁

跳至