基督家庭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

想問你們是否讀熟聖經?因我本人對看完文字的書沒有耐性,但我會祈禱望神會多合我力量堅持,但我應該如果去閱讀聖經呢?

禁止發言

大宅

joe_1206 發表於 11-9-19 18:15
想問你們是否讀熟聖經?因我本人對看完文字的書沒有耐性,但我會祈禱望神會多合我力量堅持,但我應該如果去 ...
唔熟﹐仲努力緊。
無耐性睇書(聖經)﹐有幾個方法。有D人會聽MP3版聖經(我就唔得﹐悶到抽筋)。可以約埋弟兄姊妹一齊睇﹐互相督促討論。可以有一個比較實際嘅讀經計劃﹐例如兩年讀晒佢﹐平均都係一日兩章。可以同時用靈修書輔助﹐每日集中默想幾節經文。覺得和合本難啃﹐可以試下現代中文譯本或新譯本。

大宅

我是初信者, 好感恩! 有姊妹給我隻DVD新約, 我將佢COPY去手機隨時可以聽, 出外工作, 搭車, 煮飯都聽下, 最啱我們工作又沒有很多時間讀聖經的人. 有空時再讀聖經就很容易明白和熟練.

伯爵府

好媽媽勳章

多謝你地既解答!

水晶宮

我也是懶鬼,平時懶讀聖經...但星期日返教會...或平時參加查經班團契,好在可以有幾個人一起查經分享,當然查經也是要做功課的,但每個星期只是一小篇經文,重在讓你有足夠時間去默想思考...時間久了,積少成多
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止發言

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 54heima 的帖子

我也是懶鬼x2...辨公室桌上放了和合本,不過我常用網上聖經。
大家一齊加油~
人生最大的勇氣,就是經歷背叛、欺騙和傷害之後,還能保持信任和愛的能力。

禁止發言

別墅

一齊努力!

禁止發言

大宅

好多時除直接睇聖經外, 仲會另外睇一D靈修書, 我覺得比較容易引領思考同默想.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

複式洋房

引用:我是初信者,+好感恩!+有姊妹給我隻DVD新約,

原帖由 ptm_sarah 於 11-09-20 發表
我是初信者, 好感恩! 有姊妹給我隻DVD新約, 我將佢COPY去手機隨時可以聽, 出外工作, 搭車, 煮飯都聽下, 最 ...
聆聽版真係一個好好的選擇,因為好似聽故仔咁,好吸引㗎。

首頁

尾頁

跳至