自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

請問如果想買村屋須注意什麼???

我看果間是,舊屋重建的! 將會起3層,我想買其中一層

THX

大宅

回覆 lilyyim 的帖子

雖然舊o的, 睇o下幫唔幫到你.

購置新界鄉村屋宇須知

地政總署

http://www.landsd.gov.hk/tc/legco/purchas.htm

lilyyim  THANK YOU ^^  發表於 11-10-3 20:32

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

畀面勳章

未起架.....買d現成,最好係同發展商deal既會好d....

lilyyim  THANK YOU ^^  發表於 11-10-3 20:31

龍鳳媽

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔該晒你地呀!

未起架! 會拆舊的建新的!

信唔信得過呢>

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

仲要有分層契,先可以買其中一層

lilyyim  原來要分層契架! THX  發表於 11-10-3 21:10

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

明白明白! THX

大宅

醒目開學勳章

最好見現成起好晒.仲有基本3份文件. 未起好什麼都未批唔好博呀! 有時分分鐘未起好可以一拖幾年架!

lilyyim  請問什麼是基本3份文件?? THX  發表於 11-10-4 09:38

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

明白! 請問什麼是基本3份文件

思樂冰  CHECK PM~  發表於 11-10-4 10:02

大宅

妳同親縻戚買O架?!~

村屋最好買現成有哂契的,舊屋再起係本身個丁重建,想建好後分層賣比妳,如果妳依家比錢就係買樓花喇~

但係妳有冇CHECK過地契? 就算個丁重建都唔代表建好後可以即賣樓,大部份都要等5年先至可以賣,就算妳地私下簽哂文件但都係唔合法O架,好冇保障~

我自己住村屋,朋友及D世叔伯都試過因為買村屋攪都好麻煩,比咗錢但樓冇得住不特止,仲要野官非~

最麻煩係自己又賣唔出間屋 (係直頭張契轉唔到自己名),仲要比原有地主、村長、村民攪,朝朝一屋花園係垃圾,狗屎一包包咁掉入屋,最麻煩係買前貪間屋花園大可以泊三/四架車,點知搬咗入去條村D駝地唔比佢地架車駛入村條路 (冇通道使用權),一係每年比租條路出入,一係要張D車泊係出面亞公地每個月比泊車費 $600 @......

仲之好鬼麻煩,或者駛少少錢抎個司爺問吓關於間屋重建分層賣O既問題,諮詢費"以前"都係仟零蚊,跟手佢地查契要幾佰咁,問過哂ok o既先考慮,就算問完至知唔得都係浪廢幾佰蚊,唔係佰幾萬~

小心為上!!

lilyyim  原來係咁! 明白! THX  發表於 11-10-4 21:40
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

起好先..睇下附近有咩人..我試過租一間地下,貪佢個花園泊到2間架車..點知D圍村人士,泊左架車係我閘口,吾俾我出車...我於是泊出閘口啦,佢貼紙叫我俾租..樓上又成日話我吾知咩咩咁..好彩租姐....我而家買有發展商起既村屋,有管理,安全好多架...單獨日間個D...銀行好難按架...煩...

lilyyim  我都驚架! THX  發表於 11-10-4 21:40

首頁

尾頁

跳至