少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

一星期起碼都尿床兩次, 是否需要帶佢睇醫生?

男爵府

差不多5歲, 還未介夜片

臨訓前屙 半夜叫佢起身屙 我個仔都係咁介的

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

唉.. 其實已經係10pm瞓前去一次, 12:30am再叫醒佢去一次...... 唔通真係要3,4點多次身先得? 小朋友要幾時先學識急就起身去廁所?

珍珠宮

咁你個仔整濕張床你會點處理?之後點教你囝囝?你囝囝的反應係好怕,還是好無所謂?
生理同心理問題都有機會會咁.
不過我知有些小孩子,真係要到五,六歲才懂,都要比時間.
我好好彩,我個仔三歲已經可以半夜起身去廁所,其實多數佢都可以睡前去完廁所,跟住到第二朝起身才去,其實我無特別教佢,係佢本身個人的能力,我都估唔到佢可以咁快做到.
其實真係每人成長唔同,有時要等小朋友去到果刻,佢自然可以做到.
我個人覺得,如果佢足5歲後仍無改善,才去看醫生.

littlebobo08  同意!  發表於 11-11-1 13:50

男爵府

回覆:差不多5歲, 還未介夜片

我女歲半戒日片,而家1歲9個月,飲完最後餐奶,即要她去一次,訓左,她會自己急醒大約2次,我從來冇特登半夜抱她去toilet

子爵府

我個仔都係5歲四個月先介到片咋,你而家仲有無比佢著片瞓呀

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我仔仔日夜一起介,2歲半介左。
主要睡前叫佢去一次...盡量睡前唔好飲咁多水,朝早起身第一時間帶佢去vv
依家佢3歲8個月,戒片後都無瀨過尿了

男爵府

我個仔都就黎4歲半,都未介夜片,臨訓前屙 左,
盡量睡前唔飲咁多水,朝早起身第一時間帶佢去vv,都係半夜實瀨過一次......,最慘半夜果次唔知幾時瀨,我自己又要翻工,晚晚半夜起身,第日又冇精神

大宅

回覆 蓁媽 的帖子

之前冇俾佢着片瞓, 諗住等佢唔好有依賴...但試過幾次半夜賴濕哂到第二朝先知道, 攪到衫褲床單連被都要洗, 所以而家都有着住片瞓.

大宅

回覆 MayWongtaf 的帖子

我都試過有一輪12:30am叫完一次後, 4am再叫一次...真係好攞命...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

未到時間迫唔到

我囝3個月前先介左(5歲)

複式洋房

應該著尿片睡,我仔2歲半開始介片時,
我都幫他著,但佢要求唔著
日頭完全沒問題,夜晚有時會瀨濕,
平日我都不停和他說:瀨尿尿要打屁屁嫁。
當到夜晚真的瀨濕左,佢都不開心,
我就話:唔緊要啦!你訓左不知道,今次唔打你屁屁,
到了第二日起床,佢就指住瀨濕個到,
我就話:係啦!昨晚邊個瀨尿尿要打屁屁,
佢就驚驚,經過幾次之後就沒有再瀨濕。

大宅

我自己做法, 未介到就繼續著片, 我係等個仔一段時間早上起床, 片冇濕至開始唔同佢晚上著片.

男爵府

我囝囝宜家已經快七歲了,佢五歲時都仲一星期尿床三至四次,當時我都好擔心,亦都問過二個家庭醫生的意見,他們的會答都是每個小孩的發展都不同,有人快有人慢,如果到六、七歲情況還沒改善再跟進啦。還清楚記得到他五歲半時(放暑假),我們一起去了五天旅行,頭一晚已經賴濕酒店的床,可能他自己也覺得不好意思,奇怪地由那天起他晚上都會自己起床去尿尿,再沒有尿床了。所以你不用太擔心,可能他已習慣了在家尿床,自己懶得起身尿尿呢!

子爵府

回覆:差不多5歲, 還未介夜片

臨瞓前一小時唔好飲水,半夜叫佢起床veevee, 趁天氣未凍試下啦

男爵府

引用:一星期起碼都尿床兩次,+是否需要帶佢睇醫生

原帖由 myjacob 於 11-10-05 發表
一星期起碼都尿床兩次, 是否需要帶佢睇醫生?
我個8歲先介到夜片之前差不多晚晚賴,要用片,去左睇公立醫院嘅青少年科,可以睇私家醫生轉介!去到公立e院佢會問你仔仔咩情況,我會講差小小,等排期快d!所以你可以try 吓呢個方法,同埋男仔係難介d,俾心機!一定得

大宅

引用:Quote:原帖由+myjacob+於+11-10-05+發表一

原帖由 yvonnejesse 於 11-10-08 發表
我個8歲先介到夜片之前差不多晚晚賴,要用片,去左睇公立醫院嘅青少年科,可以睇私家醫生轉介!去 ...
咁請問醫生係會做d乜去幫你仔仔呀?

Ai....啱啱又瀨濕左喇...

大宅

回覆:myjacob 的帖子

多謝大家的分享. 我係咪應該由得佢呢? 已經出盡法寶乜都試過(除左睇醫生). 都幾frustrated. 如果唔理佢照俾佢着片照由得佢痾落片, 會唔會有一日佢自己會戒到? 定係又要過多一輪重頭威迫利誘同佢戒過?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

myjacob 發表於 11-10-9 01:32
咁請問醫生係會做d乜去幫你仔仔呀?

Ai....啱啱又瀨濕左喇...

我囝做左顯影,後來開左藥我囝食,不過就唔係主要E夜尿,係佢柯尿侄侄下,3個月療程,不過食左4日已連夜尿都好左,我估主要係時候到左,識控制.

男爵府

回覆:myjacob 的帖子

我都有呢個問題,最慘佢自己都唔緊張,濕左照訓唔肯起身換褲

首頁

尾頁

跳至