興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問IPAD2係唔係只可以用wifi or 3G 上網, 吾可以用lan 線插入固網上網? Thanks.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔可以用線駁. 你可以買個wifi router.

大宅

clpapa 發表於 11-10-18 12:39
唔可以用線駁. 你可以買個wifi router.

是否插 lan 線落 router 就得啦? thanks

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nickmum 發表於 11-10-18 14:08
是否插 lan 線落 router 就得啦? thanks
唔係, 要做D setup, 去賣電腦配件舖買router 時問吓人.

大宅

你個CONCEPT唔岩, LAN同WIFI有關係的. LAN(Local Area Network(既意思係一個自己或一個獨立既網絡. 而WIFI係其中一種方式讓你地可以連接上LAN.
如果你係只有一部電腦, 而該電腦係直接連接個MODEM上INTERNET既, 咁就部電腦冇上到LAN. 如果, 你屋企係裝左個ROUTER先上網既, 咁你屋就有個LAN, 而INTERNET就係WAN.

大宅

回覆:loneyfox 的帖子

其實我想知係酒店provide 嗰倏lan 線是否可以駁router,咁我就可以用ipad上網。

版主

酒店房多數只會提供有線上網, 有部份會在大堂等公眾地方提供wifi.

因應需要而家都有D比人在酒店房內用的router, 不過一樣都要做setup. 要一早setup 好, 因為setup 要駁LAN 線做用IPAD 係做唔到.

去賣電腦配件舖買時問吓人, 有平有貴, 前一陣有朋友上大陸網買唔使一百, 香港大慨百零蚊起.

大宅

回覆 nickmum 的帖子

我曾經係某酒店係可以自己接個ROUTER, 然後再上網.

首頁

尾頁

跳至