少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔就o黎四歲, 佢性格好內向及怕羞, 見到人講野就細聲聲, 做密野及去遊樂場玩都係要媽咪陪, 我應該點幫助他呢???

複式洋房

我亞仔都係經過一個暑假後, 他已可以同其他初見面或他之前好耐無見的朋友仔(大約無見成6個月至1年多)的朋友, 可以好快同佢地一齋玩, 都見到佢玩到好開心. 我亞仔今年3.5歲. 以前大約返N班前佢好癡身, 唔同其他人玩, 返咗N班, 好D! 佢會同一兩個好同學玩. 剛轉了新學校讀K班, 佢無問題啦. 我完全忽然覺得亞仔過咗個暑假, 突然長大, 願意同好快新朋友仔玩. ... 其實, 我的經驗係 : 你每日都帶他到樓下公圜玩多D, 初時佢唔肯,就你先同佢玩, 之後可以找多一個新小朋友一齋連你同亞仔一齋玩, 另外, 暑假我俾佢學了一個只係1個月的興趣班, 但每星期上兩次, 等佢對多D同一個新老師同及新朋友. 放學後, 我又帶佢去食TEA (都係兩人一份TEA) 佢好開心, 其實食TEA的目的, 等佢見慣多D出面嘅人, 唔好等佢成日係屋企. .... 又每星期約我一些舊朋友, 佢地都有細路, 等佢地一齋玩. 佢見到媽媽同D朋友都咁好, 就自然從你身上學習如何待人接物. .... 加上我同我亞仔在瞓覺前有D親子時間, 我同佢講多D唔駛怕D新朋友仔, ... "如果佢地吓你, 你就詁俾我聽我會去幫你." "多D朋友仔一齋玩會開心D, 好過得成日得你一個人玩." "唔駛怕識多D同多D朋友仔玩" 之類的說話. 同佢講多幾次, 佢漸漸明白. 當佢開始有少少同多咗人玩/ 溝通時, 你要讚吓佢, 俾D信心佢. ... 佢會愈來愈好.

別墅

引用:我個仔就o黎四歲,+佢性格好內向及怕羞,+見

原帖由 lamfokfok 於 11-10-19 發表
我個仔就o黎四歲, 佢性格好內向及怕羞, 見到人講野就細聲聲, 做密野及去遊樂場玩都係要媽咪陪, 我應該點幫 ...
無得逼,自信係要慢慢培養出來的。我阿仔都係咁,但當佢大啲又發覺其實自己都幾叻就會唔同晒啦。我阿仔今年十歲,五年級,直至舊年做班長前都係咁,而家唔可以自己搭地鐵由新界出中環會合我地唔使工人或我地送

男爵府

畀面勳章

My girl too (4 year old). She doesn't like to play with her classmates. A little bit scared when saw them in the morning when go to school. She also don't talk to them in school. What can I do? I have to always urge her to say good morning to her classmates, but she just keeps quiet.

首頁

尾頁

跳至