少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我小朋友而家2歲9個月大, 一向都係由我奶奶湊既.

一向我地兩婆媳都無咩野既, 佢亦好照顧我d小朋友, 亦都好照顧我地2公婆. 但為獨近日, 佢經常要大仔留係佢屋企過夜, 就算我個仔想跟我番屋企, 佢都千方百計"dum"佢留下來 ( 因為日頭佢2個都係奶奶家中照顧的,晚上放工就帶佢回家)

好唔開心, 個仔整日都可以跟我番屋企! 有時我番到屋企, 自己係度cry! 我老公話同奶奶講, 但係過左一排, 又係咁樣, 我都唔知點好!!

好似成要諗d計仔帶個仔走!! 好煩呀!! 點算好!!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 回覆:peggyy25@hotmai的帖子

1.直接講想多d親子時間,一定要帶仔回家。
2.努力編一d藉口,表示非帶仔仔回家不可。
我不知你奶奶是那種人,但仔仔係你既,而我就絕對會開心見誠同奶奶講:我想多d湊仔,你平常都辛苦了

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

男爵府

究竟係咩原因99就留你個仔呢?
係咪佢有D對你不滿又無講出口?
我阿麻細個陣都鐘意chok我阿媽係屋企點照顧我,覺得我阿媽唔識湊女。

如果只係唔捨得個孫,不如安排幾耐係99度過夜一次? 有routine對大人細路都好。

別墅

引用:究竟係咩原因99就留你個仔呢?係咪佢有D對你

原帖由 olivia0815 於 11-10-20 發表
究竟係咩原因99就留你個仔呢?
係咪佢有D對你不滿又無講出口?
我阿麻細個陣都鐘意chok我阿媽係屋企點照顧我 ...
Good idea.

大宅

回覆:我係唔係有問題呢?

Set定一至兩日係離家去奶奶過夜日,約法三章便有個譜,唔洗好似現在咁離哂譜你又唔開心。

http://cakemomworld.wordpress.com 一個充滿湊仔、教仔、慳錢、Shopping。。。仲有記得要感恩嘅世界

伯爵府

你有兩個小朋友?? 可能老人家擔心你地辛苦, 佢地覺得你地返左成日工, 放工仲要湊小朋友好累, 可能真係想幫你們的.

如果你地關係ok, 我都建議直接講.

其實偶爾留一晚, 小朋友又ok, 你兩公婆又可以去拍下拖, 我覺得都是好的.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兜口兜面同你99講
"我真係好掛住好掛住個仔ar
比我帶佢返自己屋企啦!
唔該你丫"

佢唔會厚面皮到say no ar ma

民房

回覆:我係唔係有問題呢?

你無問題!
你99係咪一個人住?老爺呢?係咪想人陪?
試下同佢講啦!唔好自己喊咁淒涼

男爵府

我應為奶奶係想有人陪姐....

男爵府

回覆 peggyy25@hotmai 的帖子

如果系甘,甘不如你set一個時間表,講明一個星期俾1or2晚,仔仔會在99度過夜。其他時間就跟你返屋企。

但就由你C6開口同99講,會比較好。

可能你仔仔都大個la,99開始怕他唔跟自己,她又好錫個孫,所以成日都想個孫跟自己多d lor。好正常ge。

好似我99甘,她一放假去邊度,就一定話要帶埋我個仔去。未放假就已經日日問:”bb,你要唔要跟麻麻去邊度邊度啊?”

其實大家都系想爭取時間同個小朋友相處,無話啱唔啱ge。做個調節,睇下會唔會好d lor!

男爵府

好啦! 我嘗試下啦.....多謝大家既意見!!

首頁

尾頁

跳至