論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人要借錢($3000),唔想破壞關係,所以會借,但有咩要留意?

別墅

引用:工人要借錢($3000),唔想破壞關係,所以會借,

原帖由 CcMa2010 於 11-10-21 發表
工人要借錢($3000),唔想破壞關係,所以會借,但有咩要留意?
唔好有下次。

公爵府

引用:工人要借錢($3000),唔想破壞關係,所以會借,

原帖由 CcMa2010 於 11-10-21 發表
最好問清楚乜原因要借同埋幾時還,agent 仲教我一定要有借據,起麻佢知問僱主借錢嘟有規據,到臨尾冇得唔認數。

別墅

佢話佢GRANDMOTHER死咗, 要錢做後事, 話會分6個月, 每個月俾番$500我...其實唔想借, 但係又怕佢唔開心, 一陣嬲起上黎駁炒, 又要花錢請另一個就煩...

別墅

我要佢簽定辭職信, 但唔DATE住....如佢走我數我會幫佢DATE BACK 1 MONTH 作為炒佢之用

olivia_kyk  good idea~  發表於 11-10-21 11:34

男爵府

佢地借開會再借,我寫包單。
你試下同佢講,借比你都得,但下個月出糧要還哂!
我無義務提供免息分期貸款,係咪?

別墅

回覆 840822 的帖子

唔明...點樣DATE BACK? thx!

大宅

我之前工人都有問我借錢, 我都有借, 因為做咗1年多 (借$2000), 我想咪當預支14日年假, 都唔係蝕底, 當然有分期還同簽借據(一定要). 你工人做咗幾耐?? 同埋如果知道工人有錢銀上問題, 都會小心留意屋企財物, 怕佢偷嘢....

別墅

佢只係做咗2個月...

大宅

回覆:CcMa2010 的帖子

唉!呢個工人唔多好....叫agent問清楚佢點解借錢。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

CcMa2010 發表於 11-10-21 10:52
佢話佢GRANDMOTHER死咗, 要錢做後事, 話會分6個月, 每個月俾番$500我...其實唔想借, 但係又怕佢唔開心, 一 ...

只係做左兩個月
你又有甘既諗法
你呢兩年, 等做人肉提款機吧啦
真係祝你好運
我工人同我做左兩年幾
上次同我講, 話個仔入左醫生, 入需要吾知幾多$
我一句無$, 你自己問朋友借
即係以後都無問過我借$
我係佢僱主, 吾係佢人肉提款機

jloklok  兩個月就借 有排煩!  發表於 11-10-21 12:30

大宅

咁早就借錢,小心為上!

但都可以比D資料你參考:

1. 要佢親筆寫借據,要加埋理由.若果工人話唔識寫,可以講內容比佢知,千祈唔好幫佢代筆.

2. 借據入面要講明借多少錢,分多少期歸還,每期還多少錢.由那個月開始還直至那個月還完.

3. 正本你 keep,影一份副本比佢.

4. 當佢還錢時,你先比足佢份糧,然後叫佢另外比錢你,不要在出糧中扣除,以防佢屈你.

5. 每次還錢比你後,你在佢副本上由你簽名作實,表示已還第一期,如此類推.

6. 還清後,你自己好好保留正本存底.

小心!小心!

男爵府

我諗樓主如果真係想借,攪多d steps都好的 (簽好多野、填好多野)
等佢知道你唔係可以亂來,打少d主意~

不過2個月就借,有點倡狂!

大宅

唔好借.....否則後悔莫及!!!!

而且,係時候搵定人...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

簽咩都無用,我有個同事工人做咗半年,問佢借咗$6000,簽曬借據,借完$就現形,態度惡劣博抄,同事唔抄佢就偷走,唔還$仲要送佢一張機票

公爵府

引用:簽咩都無用,我有個同事工人做咗半年,問佢借

原帖由 littlecarey 於 11-10-21 發表
簽咩都無用,我有個同事工人做咗半年,問佢借咗$6000,簽曬借據,借完$就現形,態度惡劣博抄,同事唔抄佢就偷走, ...
所以agent嘟提醒過,最多借1個月人工,仲要打right hand 手指公印作實。

首頁

尾頁

跳至