婆媳關係

跳至

首頁
23456...46

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你做全職媽咪,點解要老公處理咁多家務?又要他接放學,學校有事找家長為甚麼不找你要找你老公?究竟你日常做乜野攪到個老公咁頻撲?點解你好似乜都冇做咁既?究竟佢娶你返黎做乜?

yi_arashi  argee  發表於 11-11-1 20:49
芝芝妈  系羅,接放學同家務呢D真系唔應該c6做,畢竟距日日返工都好累。  發表於 11-11-1 09:55
典解茅lala又要禾千名

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都想知!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 三順 的帖子

佢講到放低仔女比99湊先好笑又要型又型唔起又講到得佢一個先咁辛苦!

yi_arashi  ME2  發表於 11-11-1 20:49

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

仲要忙到一日只能食一餐,什至要到01先有得開餐。。。。老公咁都唔心痛,真係睇得出有幾服。同埋點解老公會驚抱走細b,而唔驚抱仔孖b,同埋點解會驚???睇得出感情有幾深。。。。。

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

其實樓主會唔會想問申唔申請到綜綜,但又唔好意思開口,所以同大家遊花園呢?

yi_arashi  mouth:原來...  發表於 11-11-1 20:51
chanjessie0627  Sorry...我笑左出聲  發表於 11-11-1 15:44

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

舒緩擠逼戶是很快的。

其實沒有解決辦法的,你只能接受。

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

我舅母也是三個孩子,第一胎兒子,第二胎孖女,沒人幫她坐月,沒人幫她帶孩子 我舅父是輪班的 ,下班回家就是睡覺,不能幫忙,比你好一點就是房子比你大,她有兩個奶奶,但因為一些原因,無人幫佢,亦都無幫佢坐月,但我舅母無你咁糟糕。因為識分配時間。

我姪仔有過度活躍症加專注力不足,做一樣功課可以用上兩小時,仲要係照抄果種,食飯可以用一個小時都食唔到半碗飯,仲經常失控打細佬,係打到細佬有傷果隻,學校又經常投訴加見家長,阿嫂阿哥要返工,放工返黎仲要教仔打仔鬧仔,真係吊起黎打。
你覺得你好慘咩?好辛苦咩?呢個世界仲有好多比你更慘更辛苦既人。。。或者,有時間去下深水埗睇下果啲新移民,你就唔會出呢個post。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,個個照顧小朋友都辛苦,分別在於有些在要小朋友前好好計劃過自己的居住環境/經濟收入係咪適合才決定要小朋友,有些完全沒有計劃。點解你同老公好似完全冇溝通咁? 你同佢結婚前冇好好了解佢收入+居住環境先結的嗎?

Ericmo  同意! 最基本的生活計劃都沒有, 就結婚生三個, 害了小孩也害了兩老!  發表於 11-11-5 10:58
芝芝妈  系羅,如果未申請倒公屋其實可以唔使甘快就生第三個BB喇。  發表於 11-11-1 10:13

大宅

問題1)結婚前應該已經清楚c6家庭環境,為何還不做好點避孕,或等經濟條件,住屋問題解決後才生小孩呢?
問題2)剛開始有給家用99,但後來因為99煮飯不好吃而不再給家用,怎可以這樣?99當然會不滿,而c6有否給足夠家用99,你又不知道,夫妻間一點溝通都沒有...
問題3)生bb後沒人照顧坐月,要自己照顧bb,食了3日餅干?那要怨自己和c6了,99沒有責任照顧你,我生2胎都是自己坐月,自己煮食,傷口好了一點,沒那麼痛,就已經去街市買送,為何要等人服侍?如果不方便出門,可以叫c6放工後去超市買點凍肉,放冰格雪藏,根本不用吃餅乾坐月..
問題4)經濟條件不好,為何要用那麼多錢在香港生bb?
問題5)lv名牌,養生之道........相信不止你一個沒有,很多媽咪亦沒有,你說沒假期休息,每天都很吃力?照顧bb是這樣的,你是媽咪,就算每天只睡3小時,都要撐下去,因為他們是你兒子,就算怎樣辛苦也要撐下去,我也十多年沒放過一天假,日子一樣過下去,日常生活只要懂得安排,也能有少少時間抖氣..
問題5)丈夫要返工,要湊小孩放學,又要做家務?他不是鐵人喔....只要你和99關係好一點,相信她幫忙一起照顧小孩也不會埋怨,只是你一直在鑽牛角尖,埋怨這埋怨那,要學懂面對現實,克服困難,小孩全都上學後,就會舒服一點
問題6)小孩是媽媽的命根,不要隨便放下,要返內地生活也要一起回去,不要只帶最小那個,年長的就放下不管,那很不負責任

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ketin 發表於 11-11-1 02:44
楼上的,我再说一次,我把事实说出来,到底有没有辛苦,让大家去评理,我自己不发表意见,我的意思是,我能 ...

你又唔避孕,又唔搞清楚港燦既經濟能力就結婚生仔,

其他人問你點解無返工,飯又煮唔到,家務又要老公做,你又唔答,唔好成日講你湊3個有幾辛苦,我囝有2對3胞胎同學,媽咪都係一個人湊,無人幚手,

你成日講到自己係大陸時生活有幾美好,點解唔帶3個小朋友返去生活?

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

樓主,我都係話俾你知呢個世界有好多人俾你更慘更辛苦,我舅父收入唔多,都係一個人撐起成頭家,只因為識得理財,而家仲有能力送個仔去外國讀書。我既經濟唔俾你好,老公係大陸都揾錢唔多,每個月只可以俾四千我,我同個女都生活到,有好多野睇下你點做。你問得人意見就要接受別人既批評,要接受唔同既聲音。
你覺得真係咁慘,咁辛苦,你咪去揾社工,區議員幫你盡快拎到公屋囉,唔好俾左屋你又話無錢搬,但我唔覺你搬左出黎會俾而家好,因為你既問題根本唔係屋企細,唔係同奶奶相處唔到,你既問題係覺得湊仔辛苦,無人幫到你,搬左出黎個結果都係一樣,再唔係叫你老公唔好做野,去申請綜援,五個人既生活費都有一萬,如果住公屋仲唔駛交租,咁咪有人幫你湊仔,你又可以放假,去養生。
生得出就預左辛苦,怕辛苦就唔好生,你成日話自己慘,都係自己做成,唔好下下話無人幫。
係你既回應,我真係睇唔出你同老公有幾深既感情,一個男人睇住老婆食得一餐,又話好多時要凌晨先食到野,咁都會唔心痛?咁都唔諗方法解決?
仲有呀,你話佢唔肯幫個仔拎證件,係怕你帶左個仔返大陸,好老實丫,正常既夫妻都唔會有啲咁既諗法,點解你老公會咁諗同認為你會咁做?
仲有你都識講你奶奶老,幫唔到你湊仔,咁點解你仲埋怨佢唔幫你湊?仲話佢煮既野唔合口味?
樓主,你檢討完自己心態先啦。

yi_arashi    發表於 11-11-1 21:01

伯爵府

回覆 回覆:CALVEN的帖子

嘩咁咪一個人湊六個囉???好勁呀,我湊一個都想死呀,佢湊六個,真係想像唔到!!

大宅

樓主自己無計劃好自己想點,生生生,生完就怨人地唔幫手。小朋友係你嘅責任,係你自己制做出嚟,唔好怨咩朋友有LV去旅行,而你要係屋企照顧小朋友。你咁唔鍾意同99住唯有等公屋,之後請工人帶小朋友, 你就再去打工搵多啲$。據你以家搵到$7000+老公人工+再搵多份工,一定夠你養起一家。人生係你嘅,有問題就諗方法自己解決,唔好下下諗住有人幫(例如掉低小朋友係99屋企自己搬走)。咁大個人要有責任心。同埋你千祈唔好再生,唔好講咩意外,食藥,打針,帶套,N百樣方法。再唔係去結紮。再有小朋友又無$養,你自己都知會係點。

大宅

回覆:内地媳妇和香港婆婆

樓主,大家只係比意見你,加少少評論其實有時聽下人地意見再檢討下自己,係別人立場諗,其實自己個心都會舒服d。做三個小孩的媽媽一定辛苦,過去同99有乜吾夾吾岩,咪粉筆字擦左個,而家你情形不合適自己同小朋友搬出去,我都知你係想揾解決方法。

方法:同99修好,請佢幫忙接送大仔返學放學,你在家做家務湊兩個細,99不喜歡你煮飯,咁比返99煮,大家分工合作,小朋友訓午覺你咪做自己工事囉。而99有煮得好吾好食,你都要讚下人架,咁有人人口味吾同。生小朋友前已係同99住,都知吾係人人煮野叻。大家忍讓下,佢老人家就係多野講煩住曬,咪左耳入右耳出,你eq 要高d。我不嬲吾係同99住,我99有時見到我都好中意話我,我老公病又會話我無好好照顧老公,我同老公買外賣食又話我成日係屋企吾煮飯。有自己都會哦自己,咁咪算囉,佢地哦完就無野。

去到边,做人新抱吾係易架。我地做女人,一係老公本事揾到錢,就無人會哦你,再吾係就自己要有本事自己解決身邊既問題。事在人為。

yi_arashi    發表於 11-11-1 21:03
芝芝妈  贊同~大家忍一下,好快就無事。  發表於 11-11-1 10:29
Bluessky    發表於 11-11-1 09:58

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

内地媳妇和香港婆婆

得罪講句我覺得樓主以為嫁黎香港應該係享福唔洗做

sibylyau  我估佢都係以為嫁香港人好舒服, 以為hk女仔好幸福好舒服  發表於 11-11-1 09:48

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Bluessky 發表於 11-11-1 08:23
嘩咁咪一個人湊六個囉???好勁呀,我湊一個都想死呀,佢湊六個,真係想像唔到!!

...

唔係,係2個媽咪每人生3胞胎,

我見樓主台話湊3個點慘點慘,飯又煮唔到,家務做唔到,連接送放學都搞唔掂ma.

伯爵府

CALVEN 發表於 11-11-1 10:00
唔係,係2個媽咪每人生3胞胎,

我見樓主台話湊3個點慘點慘,飯又煮唔到,家務做唔到,連接送放學都搞唔掂ma.

我以為2胎都係3胞胎添﹗﹗﹗

其實佢既小朋友都返學啦,得一個BB之嘛,應該會有好多時間,唔明點解佢話搞唔掂~~

首頁
23456...46

尾頁

跳至