自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

自從 upgrade 了個 yahoo blog, 就寫少了 blog, 因為:
1) 個畫面不靚;
2) 字體調較至 'large' 時, 打 blog 時看得很舒服, 可是到 publish 時, 行距是零, 看上去密麻麻, 很辛苦;
3) 時常不能 upload 相片;
4) 加插相片時永遠在文章的尾部, 要自己 drag and move 到相加插的位置;

大家用 yahoo blog 時還有其他問題嗎?

不明白為何 upgrade 了, 個 blog function 比以前還要差!

大宅

birdbird 發表於 11-11-8 22:48
自從 upgrade 了個 yahoo blog, 就寫少了 blog, 因為:
1) 個畫面不靚;
2) 字體調較至 'large' 時, 打 blog ...

我由星期日晚upgrade但到現在仲係話資料搬移中, 你用左幾耐時間upgrade到新果個?
我昨晚send左問題去客戶中心, 今日覆話幫我check3天內回覆.....我都唔明點解upgrade.....
搞到無哂心機寫....

子爵府

回覆:birdbird 的帖子

超唔好用

wcpcelia  agree  發表於 11-11-9 06:39

珍珠宮

好媽媽勳章

我睇到個版面都唔開胃, UPGRADE左後, 冇再出新BLOG了.

水晶宮

新媽咪2007 發表於 11-11-8 22:59
我由星期日晚upgrade但到現在仲係話資料搬移中, 你用左幾耐時間upgrade到新果個?
我昨晚send左問題去客戶 ...

我 upgrade 時, 成晚都係話 '資料轉移" 中. 後來上 bk 問人, 先知道可以熄機唔洗理佢. 跟住第2日就已經用到, 不過依然見到 ' '資料轉移".

而家個版面勁唔好用, 新不如舊.

子爵府

熱血勳章

唔掂

大宅

birdbird 發表於 11-11-8 23:24
我 upgrade 時, 成晚都係話 '資料轉移" 中. 後來上 bk 問人, 先知道可以熄機唔洗理佢. 跟住第2日就已經用 ...

原來可以熄機等我今晚試下.
我由星期日到現在一個post都見唔到呢! 如果有都起碼知道佢做緊哂....唉! 真擔心唔見哂寫左幾年架野......

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

birdbird 發表於 11-11-8 06:48
1) 個畫面不靚;
2) 字體調較至 'large' 時, 打 blog ...

我喺早期upgrade果批,用咗幾個月,初初仲唔好用,都諗過搵第二個Blog,
不過好似大部份朋友都喺Yahoo開,少部份喺Sina,所以姑且等一排睇定D先。

你講到嘅都曾經或正發生喺我身上:
1)個畫面不靚 >>我暫時都OK,我可以加到相喺最頂,叫做有少少個人風格,係好似冇以前咁易整,不過其實其他free blog,要整到好靚都係有限。
2) 字體調較至 'large' 時, 打 blog 時看得很舒服, 可是到 publish 時, 行距是零, 看上去密麻麻, 很辛苦; >>可以喺HTML度改大小行距同字距,係多個步驟,不過整完真係睇得舒服咗,有人話可以打好Words再copy過去,不過我就冇咁做,只係打完字去HTML度改一改。
3) 時常不能 upload 相片;>>呢個情況之前仲嚴重,而家算好咗,耐不耐都有發生。
4) 加插相片時永遠在文章的尾部, 要自己 drag and move 到相加插的位置;>>我係先加咗相入相薄先,再開新post,然後去到想要位置加相,問題不大。但如果你冇預先加相,寫到果度再upload上相薄係會有呢個問題。有人去Y!Blog編輯度提出過,希望下一輪可以改善。

我覺得有D功能以前有而家冇咗,我想Y!Blog加番:
1)相薄轉換,以前可以將張相由相薄A改去相薄B,而家冇,只可以delete,即係要從新upload過。
2)以前可以blacklist某人唔俾留言,而家未有呢個function。
3)最好唔可以用copy & paste去抄嘢,令抄blog冇咁方便。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

I stopped cos the new stupid design
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

大宅

回覆:新的 yahoo blog 不好用!

我最最最唔鍾意係朋友嘅名轉左,真係唔知邊個打邊個,以前設定為朋友或親人的,新blog有些冇左這setting, 甚至有些blog友唔見左,但她有睇到我blog (我所有blog都不公開的),總之我覺得好亂!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

PFRC 發表於 11-11-8 13:25
我最最最唔鍾意係朋友嘅名轉左,真係唔知邊個打邊個,以前設定為朋友或親人的,新blog有些冇左這setting, ...
呢樣真係唔知Yahoo動機為何,Blog主要去改名至可以Show個Nickname出嚟,
問題係以前都叫user-friendly,而家要D Blog主自求多福,我都係左摷又摷至搵到整靚D個Blog嘅方法,
Y!Blog都冇講,又遲遲都唔見可以加到自訂功能,真係好失望下。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

大廚勳章

我最唔鍾意係無左訂閱通知

伯爵府

我已經放棄了
test test

子爵府

好媽媽勳章

我大囝o個blog 己經摺咗.....
細囝o個個, 己經半放棄狀態....
唔好用, 又唔靚
但係寫咗咁多心機, 又唔捨得....

男爵府

醒目開學勳章

我都覺得新blog 好煩, 唔user friendly, 真係唔知佢地點design的!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

好唔好用都要用落去架啦

珍珠宮

好媽媽勳章

有同感, yahoo blog upgrade左之後, 個版面和文字變得密密麻麻, 一大堆野咁.

大宅

我都放棄咗.....

男爵府

我而家都冇用yahoo blog lu, 轉左玩微博, 又可以睇明星.

大宅

絶對讚同樓主的問題.

我都想放棄唔再寫blog, 好難upload相.

d 字體又難highlight & larger.

首頁

尾頁

跳至