烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

引用:Quote:So肥+發表於+12-4-27+14:11+交嘢功課

原帖由 m1m1sam 於 12-04-27 發表
請問你有冇recipe, 包括用bocsh mixer 的度數, 打幾耐 ... etc.
我是新手, 每個step 都要有清楚指先識做! ...
吓,我跟書咋喎,只係由以前人手打變咗部機打返去影比你,但我唔識講用咩度數呀,我仲係新手,試咗一次咋咩度數都試勻,打到我自己覺得夠就停囉

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

So肥 發表於 12-4-27 14:11
交嘢功課仔先-士多啤梨橙油梳乎厘琴晚試機,要試打2隻蛋白係咪冇問題,真係好得,較好支打蛋器就冇問 ...

我見到KITTY 呀.... !

我都好想換部勁D !

珍珠宮

大廚勳章

引用:Quote:So肥+發表於+12-4-27+14:11+交嘢功課

原帖由 crystal2442 於 12-04-28 發表
我見到KITTY 呀.... !

我都好想換部勁D !
係呀!Kitty 幫我護住個邊,唔怕撞花,之前抬部機返屋企,但冇機會check清楚,到拆出嚟睇先知花咗,喊死我好在最後bosch同我換過部,老公話佢可能設計上要就細d,所以d位啱啱好,要好小心用先得,加保護貼之後先敢開第一機原果我自己整花,我都會有排唔開心。唯有諗辦法避免發生我見你地好多買完M5都話想換機,所以把心一橫,買咗M8就唔會換

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 m1m1sam 於 12-04-27 發表
請問你有冇recipe, 包括用bocsh mixer 的度數, 打幾耐 ... etc.
我是新手, 每個step 都要有清楚指先識做! ...
我係跟呢本書整架

複式洋房

大廚勳章

So肥 發表於 12-4-27 14:11
交嘢功課仔先-士多啤梨橙油梳乎厘琴晚試機,要試打2隻蛋白係咪冇問題,真係好得,較好支打蛋器就冇問 ...
好正呀

洋房

sold~~~^^

複式洋房

買左部MFQ4020
以前果部太廢

kayingivy  新型號?  發表於 12-6-18 20:05

複式洋房

豬腩媽媽 發表於 12-6-17 23:49
買左部MFQ4020
以前果部太廢
唔知呀,行過d烘焙店見到有咁咪買番來囉~
不過都唔平,498

珍珠宮

大廚勳章

豬腩媽媽 發表於 12-6-21 00:52
唔知呀,行過d烘焙店見到有咁咪買番來囉~
不過都唔平,498

因為 B仔 近排的風頭好勁 .....
所以 , 我都有留意喱部 , 我睇咗好多用家意見 ....
http://www.amazon.de/product-rev ... ssionDateDescending[/url]

得出的結論係 :
如果 出現問題 就要馬上搵代理維修 , 千祈唔好怕麻煩

優點 :
1. 比較寧靜
2. 沒有排氣口 , 因此 唔駛怕排氣口吹起 d 麵粉 , 而且清潔容易 ....
3. 輕巧
4. 夠力(450W) , 機身唔熱

缺點 :
1. 慢 , 操作時 要花多些時間
2. 開關 及 尾端擺放 的設計 麻麻
3. 易壞 (可能 B仔 在東歐的製造廠 , QC 唔係好掂 ; 就算係 M8 嗰 d 貴價型號 , 都有 jm 用幾用 , 佢就扭偈、罷工、兼入廠... ! )

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

'bernice' 發表於 12-4-6 14:50
"曉明大哥:

今次連fold粉都用埋部機, 好方便呀!

想請教點用部機Fold in 粉吖???

大宅

回覆 win818win 的帖子

Hi 剛買了m5 多多指教

大宅

回覆:買咗/想買mixer嘅媽媽,一齊分享吓呀

請問點打麵團才滑同拉到薄根模!今日用1打起團!用2打了40分鐘都唔太靚? 應該點打呀?
請指教!

大宅

粒粒芝士包

大宅

引用:請問點打麵團才滑同拉到薄根模!今日用1打起

原帖由 Boborachel 於 13-02-17 發表
請問點打麵團才滑同拉到薄根模!今日用1打起團!用2打了40分鐘都唔太靚? 應該點打呀?
請指教!
hi!! 我是用m8 的!!
我通常用2度先混合材料,再用2.5打至起膜!!
因m5和m8 馬力唔同,你最好到有示範的地方請教陳師父!!

大宅

引用:Quote:原帖由+Boborachel+於+13-02-17+發表

原帖由 win818win 於 13-02-18 發表
hi!! 我是用m8 的!!
我通常用2度先混合材料,再用2.5打至起膜!!
因m5和m8 馬力唔同,你最好到有示範的 ...
thx thx 希望有用m5 JM 可解答我!

大宅

今日用了老麵食譜! 嘗試用了2&3 速打麵團! 牛油系開始是打成團就加入! 共打了28分鐘已ok! 今日的根模明顯比琴日靚仔! 個麵團做低温發酵!

大宅

粟米吐司~M5 ( 老麵食譜) ~掂

伯爵府

呢個post終於浮返上面喇 開心ing~~

大宅

抵受唔住你地引誘,我今日都買左M8
不過無左送手提BLENDER既PROMOTION

首頁

尾頁

跳至