烹飪搵食

跳至

首頁
45678...53

尾頁

珊瑚宮

KA美國做,but hong kong 無代理,建宏好似賣$2xxx,細機,(heavy duty是大機)

Kenwood 大陸做,有代理

Bosch 歐洲做,小巧.

各有各好!
玩具萬歲!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:考慮左好耐最後買左kenwood+km010,+本來想

原帖由 minihk12586 於 11-11-29 發表
考慮左好耐最後買左kenwood km010, 本來想買km020但無貨!!尋日用左來整戚風打蛋白,真係好快手打好,唔洗 ...
等你交功課

大宅

引用:宜家諗到頭都大! Kitchen+Aid+/+Kenwood+

原帖由 pb-god 於 11-11-29 發表
宜家諗到頭都大!

Kitchen Aid / Kenwood / Bosch 都唔知買邊部!? 其實最想買KA .. 但係香港又無 ...
睇下你整咩多,一開始我已經無諗ka, 因一來無代理,二來watt數細(但有人話ka個watt數同bosch & km 唔係一樣計法,我都唔知!!),不過ka個樣靚~~如要整包就買個watt數勁啲嘅!我再去睇bosch, 除非買m8, 否則m5的接口位全部都係膠,km就全部不鏽鋼,不過km貴少少(網上電器鋪計,否則貴多多),睇你budget同需求啦~

大宅

引用:Quote:原帖由+minihk12586+於+11-11-29+發

原帖由 kayingivy 於 11-11-29 發表
等你交功課
一定一定

伯爵府

引用:KA美國做,but+hong+kong+無代理,建宏好似賣

原帖由 fitfish 於 11-11-29 發表
KA美國做,but hong kong 無代理,建宏好似賣$2xxx,細機,(heavy duty是大機)

Kenwood 大陸做,有代理
我就係唔想用咁嘅價錢買大陸機,加上bosch有兩年保養

珊瑚宮

Kayingivy:你的面包咁靚,你有無上過堂學面包?定係睇書自學?
玩具萬歲!

男爵府

回覆:買咗/想買mixer嘅媽媽,一齊分享吓呀

我去過建宏,佢地二千幾果部ka機有單張寫不見議打高筋粉同超過十分鈡。所以我放棄。

伯爵府

引用:Kayingivy:你的面包咁靚,你有無上過堂學面

原帖由 fitfish 於 11-11-29 發表
Kayingivy:你的面包咁靚,你有無上過堂學面包?定係睇書自學?
我睇書同youtube咋,夾唔岩時間上堂

伯爵府

引用:我去過建宏,佢地二千幾果部ka機有單張寫不

原帖由 o狂人o 於 11-11-29 發表
我去過建宏,佢地二千幾果部ka機有單張寫不見議打高筋粉同超過十分鈡。所以我放棄。

...
咁即係得物無所用

大宅

回覆:o狂人o 的帖子

KA heavy duty 果部可以攪麵粉!不過我都係唔會考慮KA!!

男爵府

開始時我都係瞄準Heavy duty, 如果想用高速攪粉,就唔可以超過650g,咁如果經常用,又怕會傷機,加上香港比較難搵,維修保養都係一個重要問題... 所以最後都決定買部watt較強嘅M8!

我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

男爵府

回覆:pb-god 的帖子

我知可以,最大問題系ka香港無代理。而建宏又寫明吾見議打高粉,到時部機有事佢地吾整先難攪。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

fitfish, 喂!你唔理你部Panasonic面包機嗱?

唔好咁講, 係用少咗, 不過昨晚都仲用緊,
麵包機星期一至星期四用,
Mixer星期五至日.

伯爵府

'bernice' 發表於 11-11-29 22:46
fitfish, 喂!你唔理你部Panasonic面包機嗱?

唔好咁講, 係用少咗, 不過昨晚都仲用緊,

咁我又係唔,用咗MIXER,已經返唔到轉頭,部包機已放,而家日日都整,唔夠時間,就早一晚打好,放雪櫃,第二日返黎先拎出黎造型,快好多,唔使一氣呵成趕住做

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

kayingivy 發表於 11-11-29 22:55
咁我又係唔,用咗MIXER,已經返唔到轉頭,部包機已放,而家日日都整,唔夠時間,就早一 ...
我又無試過, 我唔夠時間就用返麵包機算啦.
搓好麵團放雪櫃, 第二日先造型? 係點架, 搓好直接入雪櫃, 還是發酵好先放?

伯爵府

'bernice' 發表於 11-11-29 23:02
我又無試過, 我唔夠時間就用返麵包機算啦.
搓好麵團放雪櫃, 第二日先造型? 係點架, 搓好直接入雪櫃, 還是發 ...

我通常搓好就放雪櫃普通果格,第二日返黎立即拎出黎,直至發酵至2-2.5位大,再造之後步驟,咁同時你又可以搓定另一盆,放雪櫃,咁第二日又係咁造,慳咗時間

'bernice'  又幾好喎, 多謝分享.
咁落去我部P仔, 可能要去冷宮啦. 可憐呀.  發表於 11-11-30 00:09

伯爵府

又交功課,呢個麵糰係噚晚搓定
左上角係大仔整,左下角係細仔
長嘅係提子包,圓嘅係噚晚包剩嘅粟子包

'bernice'  正呀, 比個栗子包唔該.   發表於 11-11-30 00:09

伯爵府

因為落多咗奶,所以加多咗粉,今晚好多包出爐,肉鬆卷,造完型放得唔好,d包好迫,一出爐已送走4個

子爵府

月餅勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:kayingivy 的帖子

係雪櫃雪完一晚,第二日再用?即係要發一次先造型?咁算係第二次發咗就焗?

伯爵府

引用:係雪櫃雪完一晚,第二日再用?即係要發一次

原帖由 kittymilo 於 11-11-29 發表
係雪櫃雪完一晚,第二日再用?即係要發一次先造型?咁算係第二次發咗就焗?

...

首頁
45678...53

尾頁

跳至