自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢兩年我就全家住新加坡, 多得FB(Face Book),
同D朋友親人保持聯絡,
好似自己無離開過香港咁!

我老公有個中學同學, 上兩年成家由新加坡搬左去香港住,
咁我就同佢老婆係FB做左朋友,
係無咩兩句既朋友!

上星期五我見到呢位太太post左張相,
我就comment左一句,
佢馬上跟我打招呼(寫我個名)
問我下星期日有無時間同佢全家係新加坡聚聚,
我2分鐘後即回(係佢張相)
問幾點, 問地點, 同問候佢係咪返新加坡過聖誕節,
之後佢就好似人間蒸發咁!
無再覆過我!

我初頭見佢無再覆過我,
一小時後再check, 都無覆,
我怕佢忙, 睇唔到, 特登係同一張相comment打個笑臉,

再一個小時後,
無回應!
我怕佢真係超多Alert, 漏睇唔到,
我就將我既問題再post一次係佢個wall度,
到上星期日, 都仲無回應!

我心諗可能佢無log-in,
就去佢個wall睇睇,
但佢就有換左Profile photo,
同埋同一個朋友FD左,
無update status!

到今個星期一(昨天)
發現佢upload左佢仔女既相,
同埋有回覆人地係佢既相既comment,

果下我就真係嬲!
如果唔係礙於佢係老公舊同學既老婆,
我實行del鬼左佢!
講真我同佢唔FD, 係因為大家老公才有聯絡,
我老公仲問我同佢約實未,
佢咁樣做另我無法唔同我老公投訴!

我想問, 有玩FB既媽咪, 我有無怪錯佢?
佢個Wall係無咩update,
好少post.
我相信無可能睇漏,
唯一我諗到既,
係佢根本無心!

大宅

up! up!

水晶宮

回覆:佢係唔識用FB定玩野?

我覺得佢似多口講句,你無須太認真

boobecky  AGREE!  發表於 11-12-13 12:20
從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

男爵府

好媽媽勳章

UR....唔好怪我多口,我覺得好小事,唔需要嬲....

可能對方未決定到幾點同地方? 如果返新度假,可能又要安排見下其他親友? 想夾好時間先覆你?

有時呢,fb0的0野呢,就係可以慢慢覆先好玩嘛,要即刻覆不如打電話/msn? 既然你同佢唔熟,都冇咩需要嬲吧?!?!

侯爵府

唔使咁激氣, 你已經問時間地點, 佢唔回就當無件事喇
要係當天佢突然殺出, 你都可以話無見佢約實自己有節目
下次有機會再見

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

佢係新加坡人?

LUON  係!  發表於 11-12-13 12:35

珍珠宮

好媽媽勳章

佢可能都係隨口嗡下, 估唔到你認真囉.
若果佢真係唔覆你唔使理佢, 你老公問起咪照講人地個老婆未覆囉, 等老公自己直接聯絡個同學啦, 樓主同佢唔熟, 冇需為此上心, 唔好激親自己, 快d笑番啦.

大宅

但在我的立場,我係代表我老公,
我唔想因為自己大意得失佢既朋友!

所以咁多日以來,日日check住個fb,
就算係自己朋友,
係fb講句時間遲d定好難咩!?

大佬你時間如果好緊,
咪直情唔好約!
係搞到最後一日先同我confirm?
搵我地攝時間咩!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

佢可能都係隨口講句話約出黎姐, 冇諗過你咁認真所以唔知點REPLY你呱. HAHA
.........................................

侯爵府

你同佢唔啱架?定我missed sth,點解你會話佢最後一日同你confirm,用你攝時間?

LUON  係假設!  發表於 11-12-13 12:41

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

LUON 發表於 11-12-13 12:28
但在我的立場,我係代表我老公,
我唔想因為自己大意得失佢既朋友!
我好明白你既怒氣,我係個d事事會早早安排既人,
好唔鐘意人地約人無計劃,
又無地點又無時間拖到最後一刻先決定既人,
呢d人會打亂曬我本來既安排。

但無奈世上真係有d人就算自己係攪手都唔會諗得好周長,
求其到左個日先搵你再約,
什至乎以為佢提出之後你會諗好曬地方 book 好曬位等佢既人。

我老公身邊有好多呢d人,
有d攪手仲唔負責任到自己明明約左人最後自己放飛機。

我發覺唔係話佢重唔重視你,
而係呢d係佢地既習慣。

反正呢個只係你老公既朋友既老婆,
唔好咁上心啦,
佢搵你你得閒咪去羅,
唔得閒就算了,
佢咁約人我諗佢都唔係第一次比人拒絕的了。

我比我老公個朋友攪到唔開心好多次,
最後我老公都叫我唔駛理佢。

珍珠宮

應該唔係唔識,不過可能未能定時間地方所以唔覆,或者改變主意唔想出都未定。如果係我,我只會問多一次唔會再喺wall度問,佢如果比人洗版但有心約自然會揾你。你再問佢可能會覺得你煩其實就算佢唔答我都唔會唔開心喎,好小事姐

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

伯爵府

畀面勳章

你好認真

大宅

畀面勳章

引用:我覺得佢似多口講句,你無須太認真 +

原帖由 Cayee 於 11-12-13 發表
我覺得佢似多口講句,你無須太認真

象牙宮

2024年龍年勳章

LUON 發表於 11-12-13 11:33
呢兩年我就全家住新加坡, 多得FB(Face Book),
同D朋友親人保持聯絡,
好似自己無離開過香港咁!

你當佢唔識用 FB
甘可以令到自己開心 d.

大宅

我返完工而家再諗下, 都覺得自己做咩鬼咁認真!
又記返起佢唔係第一次人間蒸發!
上年我初來新加坡,想睇下有無人請,
又係佢主動問有份秘書請人,
問我有無興趣,
我問詳細,佢又係無晒反應!

講真佢都唔細,35+啦!
仲可以咁做事不負責任!?

首頁

尾頁

跳至