懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:yaya_pig 的帖子

各位相嗌唔好口,我post出來係想各位警惕!

孕婦忌吃生冷食物,包括沙律,軟芝士,魚生,雪榚等多菌食物!

珍珠宮

畀面勳章

其實都好唔明,有D媽媽連食菜都話涼,但又會食魚生。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

要小心飲食!

大宅

萬事以和為貴,孕婦切忌動怒!
大家食嘢真係小心啲,有乜事會後悔一世!

翡翠宮

畀面勳章

回覆:孕婦染李斯特菌嬰兒夭折

男爵府

不好意思,我知識少,咩係軟芝士?我平時會用一塊正方形芝士夾麵包食怕唔怕呢?

子爵府

回覆:apple_love 的帖子

Nono, that is processed cheese.
Soft cheese, for example, cottage cheese.

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

PPyeung 發表於 11-12-22 20:53
各位相嗌唔好口,我post出來係想各位警惕!

孕婦忌吃生冷食物,包括沙律,軟芝士,魚生,雪榚等多菌食物! ...

我明白, 我覺得一般人都係本住善心提醒其他人, 唔想大家有事姐. 大多數人都係好言相勸, 我地又唔係其他jm嘅咩親人, 只係素不相識咋. 自身事情大家自己會判斷, 用得著俾其他陌生人如此漫罵?
在慘事上說: 食魚生個d人唔怕就食多d

, 這是誰? 狼毒如此!

因為大家是大肚婆, 應該明白要保持身心開朗, 說話要謹言. 食咗魚生嘅媽媽可以俾人隨便訕笑、指罵? 人家也不是大肚婆? 才用不著這樣去對代大肚婆吧!?

只有個別人仕在曾開post"經大腦", “用下腦”, "做人媽媽冇常識"等字眼來形容/教訓其他jm, 言詞不顧其他人感受. 今次居然利用大肚婆慘事公開取笑別人.一問下居然還直認自己笑其他大肚婆,而非誤會….不懂深思自身處世態度, 將心比己, 佢從未被人用同一方式對付, 不知聽者如何感受吧!啞忍只會助長歪風, 增加其他大肚婆在此被人隨便攻擊的機會.

大宅

apple_love 發表於 11-12-23 02:21
不好意思,我知識少,咩係軟芝士?我平時會用一塊正方形芝士夾麵包食怕唔怕呢? ...

在超市買芝士, 乳酪時, 可以看看包裝上有沒有"pasterised" 這字. 中文是"巴士德消毒".

用來塗面包的cream chesese. 一盒入面一pat pat的很多時是沒有消毒的. 就算有消毒, 開了以後要盡快吃完. 所以, 盡量選擇一片片會好一點.

allah  冇錯呀!! 乳製品好多時都係大家忽略左而係高危食物, 最緊要係有消毒!!  發表於 12-6-16 18:44

大宅

一片片的丁

大宅

一片片的應該消毒過,睇清楚包裝,獨立片裝是最安全,軟芝士蛋糕也不可吃

大宅

回覆 PPyeung 的帖子

乳酪??????????
即係超市買倒果啲? Yogurt? 我仲成日食!!!

男爵府

Thanks 媽媽們嘅解答,祝大家身體健康!

禁止訪問

回覆:孕婦染李斯特菌嬰兒夭折

大宅

男爵府

回覆 kt627 的帖子

冇錯每個人食乜係佢既事,但如果你係公開論壇登出黎重講怕乜野,又話大肚唔係坐監,揀乾淨啲咪得個啲媽媽,咪變相鼓勵其他人咁做,同叫人食煙又有咩分別,食煙既唔係個個有肺癌,但九成肺癌都係食煙,同樣道理唔係每樣高危食物都有呢隻菌,但呢隻菌多存在於呢啲食物,而佢會導致流產亦係鐵一般事實,每年都有病例,當然無論因為任何原因流產都係憀事,值得同情,但這慘劇係可以避免,點解依然有媽媽如此做呢,更何況這不是個人既事,係兩個人既事,bb唔靠我地,又靠邊個保䕶?

男爵府

回覆 yaya_pig 的帖子

李斯特菌係一般人染上只會有輕微腸胃炎,痾咗就冇事,但係扺抗力弱既人如老人,幼童,長期病患或孕婦,呢隻菌會入血,繁殖,致命及流產,通常於生既食物同未經高溫消毒既奶類製品,因為潛伏期可超過七日,有時未必搵到源頭,因為我地都未必記得食過乜,有時人亦會否認食過呢啲嘢食、怕屋企人責怪,但科學上一早已知呢啲菌既來源,但人總容易心存憢幸之心,諗住小小一件食物有冇咁毒呀!唉!多少不幸就係一次不小心

男爵府

引用:回覆+kt627+的帖子 冇錯每個人食乜係佢既

原帖由 GentooMama 於 11-12-24 發表
回覆 kt627 的帖子

冇錯每個人食乜係佢既事,但如果你係公開論壇登出黎重講怕乜野,又話大肚唔係坐監,揀 ...
全對

大宅

自由論壇/非自由批評, 在此平台, 是希望將自己知道, 去提醒他人! 非笑人/被指責, 由其個中實情, 我哋自身, 是否真是知道實情?! 這平台, 因著互相的提醒, 大家可以小心啲, 提高警覺, 不是嘲笑/不是唱人

大宅

回覆:凱旋門 的帖子

唔食生野最穩陣

首頁

尾頁

跳至