懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 yaya_pig 的帖子

同意! 大家在這平台, 都只是希望能互相提醒, 唔明自由論壇, 反變成被批評/指責!

禁止訪問

回覆:GentooMama 的帖子

大宅

好媽媽勳章

引用:要食嘅人,睇唔睇到都會食。我冇鼓勵人食魚

原帖由 kt627 於 11-12-25 發表
要食嘅人,睇唔睇到都會食。我冇鼓勵人食魚生,更冇鼓勵人食煙,BB係要媽媽保護,但冇食嗰D唔代表有資格去 ...
Agree,根本有人係度扭曲您原意。
不過算啦!
總之笑人係唔啱的,難道笑人者真係問心100%介口?(每個人介口的準則也有不同吧!)
有誰能保證自己能健康懷孕?也只能盡力吧!
我相信所有父母都想保護自己的孩子的

別墅

生冷野固然最好唔食,但係李斯特菌不是只有生冷東西才出現,之前美國人食蜜瓜都中李斯特菌,如果要介口,是否瓜菜/生果都唔好食?
飲已消毒牛奶都會中招,甘點解d人成日叫人多飲奶?牛奶本身就是難消化既東西,食菜都可以吸鈣~

我想講係大家笑人地食魚生既同時,原來只是五十步笑一百步。提醒別人本來出於好意,但是有時說者無意聽者有心~他日媽媽成人睇呢d post,日後真係食野中招,可能過份責備自己而胡思亂想囉~

現今食物鏈已嚴重受到污染,唔中李斯特菌,都有機會中其他致命細菌/病毒。總之大家食所有東西要小心,每一種食都不要食太多,最好就多係屋企煮飯食,少吃加工食物,盡量減少中招機會。。。

大宅

回覆:csksandy 的帖子

下?消左毒既牛奶都中招?瓜果都有事?Dr話消左毒既牛奶中招機會微!

allah  我諗食蜜瓜同消毒奶都中招係好RARE既CASE, 呢D真係避無可避....  發表於 12-6-16 18:47

別墅

PPyeung 發表於 11-12-25 11:24
下?消左毒既牛奶都中招?瓜果都有事?Dr話消左毒既牛奶中招機會微!

...

我想講不一定只有李斯特菌呢會致命的
之前出晒news美國人食哈蜜瓜中李斯特菌死了
十字牌牛奶加工咪出事囉,不過唔係李斯特菌.早兩日美國有bb食A十奶粉出事死了。。。。

大宅

好媽媽勳章

回覆:孕婦染李斯特菌嬰兒夭折

其實冇野係100%安全的,我地只可以避開危險的。

allah  AGREE!!  發表於 12-6-16 18:47

大宅

GentooMama 發表於 11-12-24 15:18
回覆 kt627 的帖子

冇錯每個人食乜係佢既事,但如果你係公開論壇登出黎重講怕乜野,又話大肚唔係坐監,揀 ...

我相信從來沒有人會鼓勵大肚婆進食魚生. 這...又不是什麼新資訊, 只是老生常談....大家在此是提醒. 提醒是目的, 但怎樣說話方法可以更令人接受??

我討論的是待人接物態度, 遇到你認為不對/不稱心的事情時,應如何處理?? 我問的是:你有冇做0過錯事?", 是不是在別人發生慘事後, 用得著如此訕笑他人? 你是否希望自己不幸時得到別人如此對待?

你說的。。。。 我會看為一般人被責罵後,自然本能發出的反應! 你罵我, 我保護自己反罵。但當中應該沒有鼓勵其他人食高危食物囉。 

如果根據同一方式理解, 我也可否說你變相鼓勵低劣品行?? 

我實則也認為你不會贊成用訕笑方法(this post)、"經大腦"、"冇常識" (請參考可否請不要再post大閘蟹同魚生問題 此帖) 等人身攻擊其他人而達到別人聽從自己是良好品行!

不要進食高危食物是保護bb好方法, 言行身教也對子女成長有深遠影響. 暫且不理日後大家如何自處... (會不會在街上看見大肚婆進食高危食物時,衝上去叫人經大腦.....)

我只希望大家能反思一下哪些是比較能令人接受的溝通方法, 令孕媽媽在看此forum時, 得到是正確資訊又能互相支持, 而不是害怕anytime俾人攻擊. 個d媽媽俾人咁罵....就唔想再上嚟, 到時大家想再提醒都冇機會喇.

大宅

PPyeung 發表於 11-12-25 11:24

...
係呀。 蜜瓜呀。 生果唔通煮熟佢咩 生果一樣係生冷嘢,有時我諗。。。食生果。。咁同生食生菜有咩分別?? 咪又係有機會接觸過泥土 點可以肯定我食個件生果一定冇事。。。但我都會繼續食生果嘅。。。。 

有d嘢唔係話我一定要百份百肯定冇菌先食!盡力而為囉。

Rmamama  我都係咁諗...  發表於 12-5-7 19:21

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:GentooMama+發表於+11-12-24+15:18+

原帖由 yaya_pig 於 11-12-25 發表
我相信從來沒有人會鼓勵大肚婆進食魚生. 這...又不是什麼新資訊, 只是老生常談....大家在此是提醒. 提醒是 ...
其他大家都係想透過一個平台傾下計,分下享下資訊,我亦曾對那個post反感,我認為"不喜勿插",不用出post去話人。
只希望笑人者能反思自己這行為吧!

大宅

回覆 PPyeung 的帖子

上次單新聞係話因為蜜瓜表皮上面受李斯特菌污染左, 而美國d人無洗乾淨就切來食, 係切開既過程中, 把刀將d菌由表皮帶入果肉所以中招....因此唔關生果本身係咪生冷野事...

大宅

已睇過你重post, 好明白! 居然有人刻意開個topic, 鬧人「唔經大腦」等, 其實你唔鍾意, 可以唔覆姐! 點解要開個topic 鬧人, 上來這平台的人, 有唔同年紀/唔同學歷, 佢哋有可能真係唔知, 唔出奇! 一句講晒, 覺得唔like, 可以唔理! 自己那套, 唔好突然變成這論壇的訓導主任!

男爵府

Har! 我係成個post 都冇話你係鼓吹人食魚生個啲,但你亦不能說沒有其他人有鼓吹,多次見到其他人(不是你)話唔怕啦!唔係坐監!搵新鮮乾淨咪得囉等等說話,我有一次更見到媽媽寫生咗就可食煙,完全唔理二手同三手煙對嬰兒既影響,我絶對沒有訕笑,亦不贊同以訕笑態度,我見到呢啲只感心痛,因為對呢啲言論認同,同鼓吹並無分別 ,有啲年輕媽媽定力唔夠就會跟人做。

大宅

回覆:GentooMama 的帖子

大家開始離題了,傾完算了,各人各有睇法,可必勞氣,用多些時間及心機放在小b到仲好

大宅

GentooMama 發表於 11-12-25 23:19

Har! 我係成個post 都冇話你係鼓吹人食魚生個啲,但你亦不能說沒有其他人有鼓吹,多 ...
我冇話你呢. 但我亦真的不認為是鼓吹. 呢個世界永遠不會有一言堂嘅forum嘛. 一定有會d相反論點俾大家討論嘅. 佢地講咗之後咪有人提出反思囉. 於是大家有得繼續傾, 睇下點解佢地會認為舊魚生係"新鮮"囉! 又好似如果冇人講蜜瓜, 咁又冇人補充, 我都唔知原來d菌係表皮到啦. 我之前以為d菌係經過泥土吸收走去果肉度. 咁唔講, 我又得唔到更多資料呢.

只要有人講, 大家先有得討論, 咁先叫forum, 如果次次都一致, 唔洗討論, 咁上資訊網睇重好啦. 只要唔係人身攻擊, 討論上有不同意見都係正常呢. 傾下傾下, 道理就越傾清晰架啦.

我都覺得用"唔係坐監"來反駁係比較情緒化嘅爭辯. 道理上唔太合理. 但呢d咪就係反抗囉. 佢地呢句話實質意思係"唔輪到你地管我地! 我唔係坐監, 你唔係懲教處! 唔好指示我點做", 咁又真禾!

係個forum表面係au贏, 道理一字咁淺, 但話完, 聽嘅人走晒! 咁都達唔到大家嘅目的啦. 要人地個心都聽到d提醒, 接受, 咁先有效有實際幫助. 大家本來都係想大家冇事嘛. "警惕沒有不對, 方法是否對. "

再如此真係有d長氣...我要表達嘅都表達了.

大宅

yaya_pig 發表於 11-12-22 17:04
我知. 你唔好成日以為人地唔明你講咩. 自以為醒過人. 醒就唔會睇唔明我講咩啦.

我冇老花 所以我話有jm見 ...
Yaya_pig,
你說得很對,某位網友的回覆確實令人打了個冷震...仲不斷反駁及以言語攻擊叫人「用下個腦」等,真是令人搖頭嘆息,是教育的問題出了錯以致有這種幸災樂禍的人存在嗎?看來要「無奈地笑」的應該是我們吧!真不希望這種人會是孩子的父母,這樣子的品性能培養出怎樣的下一代實在不敢想像!

KAYIBABY1987  絕對同意  發表於 12-5-7 19:17

禁止訪問

引用:Quote:yaya_pig+發表於+11-12-22+17:04+我

男爵府

我就是新聞所講的那名孕婦~

事發後差唔多一個月見到呢個post,
見到有jm話可能食左生野所以攪到出事,
事實上, 我唔食生野架, 魚生呢d野, 從來唔掂,
自從有左bb, 飲食比無BB果陣更加小心,
我每日都有飲屋仔奶, 芝士只係食過一次(火煺芝士三文治),
雪糕,沙津完全無掂!
最後, 都查唔到我到底食左D乜野出事!

件事都過左4個幾月, 心情平伏左好多,
我係最近呢一個月先敢飲番奶奶,
芝士雪糕呢D野都唔敢食,
細菌係睇唔到, 各位jm小心飲食呀!

子爵府

回覆:孕婦染李斯特菌嬰兒夭折

所以準媽媽要確保食物徹底煮熟先食

禁止發言

首頁

尾頁

跳至