跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我地住公園附近,,仔仔有輕微asperger, 些少固執, 學術唔錯, 喜歡看書, 坐唔定. 老師若肯同佢傾下計, 佢就會明白.

校友會 vs 陳榮根 vs 南元小?

那一間比較愉快學習, 少啲功課(相對), 老師包容啲?

謝謝大家!

大宅

其實你有冇了解過呢几間學校嘅背景呢?
校友會是由元朗公立中學校友創辨的,冇宗教背景,背後冇大水喉,非常非常重視叻嘅學生。
元小可能係最少功課的.
因中學減班今年應該間間都多咗功課。
剩番果間應該係最有嘅,但唔出名佢係74區榮茵下午校分出來的。
點揀自己諗啦,你其實可以打去學校了解下同問一下可否參觀。

Happy小米  thanks!  發表於 11-12-30 23:33

水晶宮

畀面勳章

南元小/陳榮根都有過特殊小朋友不愉快經歴,轉校退學收場.....
asperger就真係要諗真d啦

珍珠宮

回覆 701003 的帖子

THANKS!

會否梁省德會适合啲, 看佢地web同之前bkmama既分享, 好似老師同校長都好包容.

之不過我担心朗屏邨呢, 高年班學生會否多在邨玩, 有机會結識不良份子, 帶坏同班小朋友law!

珍珠宮

回覆 Happy小米 的帖子

之前問果三間係因為近我家, 估計校風可能好啲.

其實我同老公都like梁多啲.

, 第一輪得15分選左徐澤林,浪費左一个机會, 可能15分選梁省德都入到.

701003  15分入唔到......  發表於 11-12-30 13:28

男爵府

今早和您分享了一段話,全被bk吃掉了.我家大人在3年級的時候從南元朗官立小學轉走.他是asperger仔仔.

他轉學時,我們陪他在網上找學校.找好后,去新學"見工".將他的情況和新學校講清楚.現在已經小五了.

快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

轉校后,他也沒把學業放在心上.但學校是非常開心的.師生的關係,學校的生活,比從前開比了很多.雖然我家大人不重成績.但他願意為寫篇作文到處上網找資料.為一道不會做的數學題,向數學老師請教到明白為止.這兩年,真是看著仔仔進步.

所以,努力呀~ 你是自己照顧他嗎? 找學校方面,不要別人說好,你就去報.最好,到你心宜的學校了解一下.

Happy小米  thanks!  發表於 11-12-30 23:33
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

大部分的小學,都會把一些有特殊情況的孩子放在一個班里,里面龍蛇混雜.專注力差的孩子,還到這種情況可能情況更糟.遇有耐心的有愛心的老師,要看緣份.大部分老師會誤會是教長教導手法出了問題. 所以,家校溝通也是關鍵.

701003  agree  發表於 11-12-30 13:28
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

你在網上看這里的家長分享的資料是不足夠的.您的孩子需要做感統方面的訓練嗎? 在那里有很多好有心機的爸媽.在找學校方面,有很多辦法.努力呀~~~~~~~

講開梁小. 梁小適合精乖又聰明的孩子. 看到我這麼講的梁小家長不要介意呀.這里重成績,重活動.如果學業,課外活動有特異功能的孩子,在這里會越戰越勇.朗屏邨的環境對孩子們影響不大. 但如果我家大人在這里, 我想是不適合他的.
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

甜芋, 可否pm我你仔仔現在讀边間?

珍珠宮

我其實study左唔少,,感統佢做過評估同私人training一排, 老師話佢問題不太大.

感統元老亦話佢一定唔係asperger.

当然, 多做一定有好處, 可能要考慮再去茶樹籽做吧!
Now佢喺良景協康早期訓練, 不斷進步中.

701003  努力!支持你!  發表於 11-12-30 13:29

珍珠宮

Happy小米 發表於 11-12-29 14:39

我地住公園附近,,仔仔有輕微asperger, 些少固執, 學術唔錯, 喜歡看書, 坐唔定. 老師若肯同佢傾下計, 佢就會明白.

校友會 vs 陳榮根 vs 南元小?

那一間比較愉快學習, 少啲功課(相對), 老師包容啲?

.
說實話, sen 學生在一般大校難以愉快學習, 撇除老師是否有愛心這個考慮因素, 教學方法以致同學是否包容等等, 亦是要考慮的問題.

如果你不介意, 村校 (鄉村小學) 會是最適當的選擇.

Happy小米  真係唔該哂你呵! 睇來我地都要搬去鄉村住了!  發表於 11-12-30 23:36

男爵府

米米~~我家大人轉去的就是村校.74區的村校不多.上網找找吧.村校里有較多新移民的孩子.部分在鄉下長大的孩子,文華背景和家庭的環境不同.所以,對孩子的要求會和香港有差異的.所以,我也不完全感覺在村校里一定好過在梁小或官小.

我這麼講,您不要介意呀.比如 : 過度活躍影響學習的孩子,不管您放他(她)在哪間傳統學校,家長跟進不足夠的.都會嚴重影響成績的.官小梁小考試后的大排名,想想誰家的孩子願意考第140名呢? 村校里也有名次的,也重成績.只是同學少.安靜.如果家長跟進的好,老師溝通的好.對孩子幫助不小.

努力~~唔好段估.問多幾位心理學家和社工的意見.

Happy小米  謝謝你宝貴既意見, 協康社工都建議選一些包容性大既學校. 我會再想想的.  發表於 11-12-30 23:39
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

甜芋,

他不是過度活躍, 最近同老師傾過, 他每天也能專心上堂, 佢現在讀的k3係讀緊小一課程, 佢都應付到. 所以學術方面, 不太担心, (佢學嘢好快,領悟能力也正常,也能一個人看書)

他主要問題係唔太理解別人感受, 比如佢对喜歡的同學仔會好肉緊, 有時大力左, 老師提佢佢就知道.
我地要成日教佢在別人角度想咁law.

同埋佢太喜歡玩, 唔想停, 我地要成日預告佢几時要停, 咁佢就會接受, 突然話冇得玩佢就有脾氣law.

4岁左右協康心理學家話佢正常, 到4岁半政府評佢asperger. 我地都唔會再去評什麼了,反正見招折招就是了.

首頁

尾頁

跳至